сряда, 7 януари 2009 г.

14 януари! От теб зависи!!!


Как го бях ударила на удължени празници - много мързел, малко разходка, малко книжка, много сънчо - и никакви новини, вестници, телевизии, Интернет - персоналната ми ваканция от света я бях планирала докъм 10-ти, но... Както и да е, сигурно по-нататък ще пиша подробно за мръсния газов шантаж на Русия (за последните часове, откак парното изстина и влязох в Мрежата след многодневен нетпост, научих твърде, твърде любопитни подробности), сега само ще разпространя нататък призива за Общонационален протест пред парламента на 14 януари:
"Общонационален протест пред парламента в първия му за годината работен ден – 14 януари, организират чрез интернет форуми представители на няколко неправителствени организации.

"Датата, на която депутатите се връщат от едномесечна коледна ваканция, ние, българите ще бъдем пред парламента, за да им покажем, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим!!!"
е само един от призивите, които се разпространяват в интернет пространството.

Засега заявка за участие в протеста са заявили асоциациите на млекопроизводителите, на зърнопроизводителите, Ин витро, Зелените, Учителски синдикат, футболни фенове на различни клубове. Информация на Дарик радио."

News24

В един също толкова снежен и студен зимен ден преди 19 години българите за първи път обсадиха парламента, което докара комунистическата власт до истеричен страх, излял се в прословутата реплика на тогавашния първи човек в държавата - генералния секретар на ЦК на БКП Петър Младенов: "По-добре е танковете да дойдат!" По-късно той си отиде от президентския пост именно заради нея, но трагично за българския преход бе, че на оня 14 декември 1989 г. хората си отидоха от площада. След многочасовата обсада на парламента те позволиха да бъдат излъгани от тогавашните лидери на СДС, повярваха им и си отидоха. Помня как Желю Желев и Петко Симеонов обикаляха до тъмно сред все по-оредяващите групички протестиращи да ни увещават да се разотиваме, ох, колко ги помня... чак ме е гнус :-(

На 14 януари аз ще бъда пак пред парламента.

Еdit:
"На сградата, която бе опорочена от 240 некадърници, пише "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА"!!! Нека се обединим - всички, студенти, екозащитници, фермери, производители, пенсионери, гражданите на Република България на 14.01 всички заедно да им кажем "ПИСНА НИ"!!!

България е на прага на 2009-та година. Каква година обаче изпращаме? Поредната година, през която безумията и нередностите в държавата се увеличиха в геометрична прогресия. Има ли смисъл да изброяваме събитията явни и ясни за всички, които обаче не доведоха до никакви действия: Пожарът София-Кардам, унищожителният евродоклад, който във всяка страна щеше да доведе до оставка на правителството, не и в България, правителството не мръдна, а дори имаше наглостта да обвини Брюксел, последвалото спиране на еврофондовете, скандалът „ин виво”, развитието на процеса „Стависки” и въобще цялото безумие по родните пътища, огромният бюджетен излишък, неговото разпределяне и като цяло създаването му с цел още повече пари в джобовете на българския управляващ, популисткото изпращане на един файтон пенсионери на море през октомври (?!) с цел осигуряване на повече гласове за изборите догодина, осъждането на полицай, защитил българския флаг, действията срещу друг български служител, защитил границите на република България. Стига ли това, за да разберем, че нещо трябва да се промени и че ние сме хората, които трябва да го променим. Бога ми, във всяка държава има нередности, но само и единствено в България можем да говорим за такива мащаби. Няма друга държава, в която когато управляващите чуят думата „достойнство”, трябва да проверяват в тълковния речник, за да разберат какво означава. Няма какво да се лъжем, проблемите не са само в „тиквите”, които ни управляват, защото ние или поне някои от нас са ги избрали. Защото една увеличаваща се част от българския народ знае само чалга, цигари, алкохол, в доста случаи наркотици, на тях акъл не им трябва, защото в България на мода са тъпаците, които обаче имат властта над другите и правят каквото си искат, превръщайки се в мутри или мутреси. Защото една друга част разсъждава плоско с думите: „Сергейчо щом е обещал, ще го направи.” Докога? Това трябва да спре. Протестите започнаха, трябва да продължат. С все по-голям мащаб. Ние продължаваме. Дали вие ще ни подкрепите, не е въобще ваш въпрос, а на всички. И най-вече въпрос на чест."

Групата Граждански протест 14.01.2009 г. във Facebook

36 коментара:

Niki каза...

ЦЯЛАТА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ Е СУПЕР!!!
НИЕ СМЕ ЕДНА НЕГОЛЯМА ГРУПА ОТ ВАРНА/а вярвам, че има и още много/, КОИТО СЪЩО ИСКАМЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ И ПОДКРЕПИМ ПРОТЕСТА. ЗА ТОВА БИХМЕ ИСКАЛИ, АКО Е ВЪЗМОЖНО ТЪЙ КАТО Е ЗИМА И Е КРИЗА, ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТНИ ГРАДОВЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ МЕСТА КЪДЕТО МОЖЕМ ДА СЕ СЪБЕРЕМ И ЗАЕДНО ДА ИМ ПОКАЖЕМ НА ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ /правителството/, ЧЕ ТЪРПЕНИЕТО НИ СЕ ИЗЧЕРПА!!!
НЕКА ТОЗИ ПЪТ БЪДЕМ ЕДИННИ!!!
МНОГО СМЕ И СМЕ СИЛНИ!!!

Анонимен каза...

Не знам кой огранизира този протест, и кой стои зад него, дано да не са студентите, защото предния път беше трагично зле. Трябва да се премахне тройната коалиция от управлението, но има нужда от хора, които знаят какво правят, за какво и против какво протестират ?

Анонимен каза...

Ники, пишете на sroksos@gmail.com

http://sroksos.org/

Pozdravi,

-Adriana - SROKSOS

Анонимен каза...

Вени,още веднъж поздрави!Винаги те чета с удоволствие!haralanov.blog.bg

petia каза...

НАИСТИНА, НЕКА ТОЗИ ПЪТ БЪДЕМ ЕДИННИ! НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ИЗХВЪРЛИМ НЕКАДЪРНИТЕ УПРАВНИЦИ ОТ ЛЕГОВИЩАТА ИМ! ГОТОВА СЪМ ДА ДОЙДА НА ПЛОЩАДА, ЗА ДА СМЕ ЗАЕДНО! НИЩО, ЧЕ Е ЗИМА! НЕКА СЕГА ПОСТУДУВАМЕ, ЗА ДА МОЖЕМ ПОСЛЕ ДА ЛИКУВАМЕ!!! АКО ИМА ДРУГИ ОТ ПЛОВДИВ, КОИТО ИСКАТ ДА ОТИДЕМ НА ПЛОЩАТА В СОФИЯ, МОЛЯ, ПИШЕТЕ МИ!!! petia_p_k@abv.bg

Анонимен каза...

АКО СМЕ ИСТЕНСКИ БЪЛГАРИ ,НЕКА ИЗЛЕЗЕМ ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА НА 14 01 И ДА ПОМОГНЕМ ДА НАПРАВИМ ЖИВОТА НА НАШИТЕ МАИКИ ,БАЩИ И ДЕЦА ТАКЪВ КАКЪВТО ДЕДИТЕ НИ ИСКАХА ДА БЪДЕ .НЕКА НЕ ОБРИЧАМЕ ДЕЦАТА И ВНУЧЕТАТА НИ ДА СТРАДАТ И ДА ЖИВЕЯТ В СТРАХ И БЕЗНАДЕЖНОСТ .В НИЩЕТА И МИЗЕРИЯ КАКТО ИСКАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ СЕГА.НЕКА ДА ПОКАЖЕМ ТОВА КОЕТО ВАСИЛ ЛЕВСКИ НИ ПОРЪЧА ПРЕДИ 140 ГОДИНИ ......

albert venn dicey каза...

"Засега заявка за участие в протеста са заявили асоциациите на млекопроизводителите, на зърнопроизводителите, Ин витро, Зелените, Учителски синдикат, футболни фенове на различни клубове."

С други думи, все групи за корпоративен натиск, които искат данъчни преференции, субсидии, протекции от конкуренцията и "защита" от потребителя.
Липсва единствен Васил Божков. Явно протестирането в полза на хазарта не е популярно. Ами в полза на порноиндустрията?
Наскоро Лари Флинт призова Конгреса за субсидии за порноиндустрията, чиито печалби паднали с 22%, с аргумента, че "е време Конгресът да обнови сексуалния апетит на нацията".
И защо не? След като субсидираме млекопроизводителите, зърнопроизводителите, бездетните жени и ония дето са правили кариера и на 35 са се сетили, че искат да се плодят, угаждаме на еколозите, синдикати и пр., защо не и субсидии за хазарта и за порноиндустрията?

albert venn dicey каза...

"развитието на процеса „Стависки”"

"осъждането на полицай, защитил българския флаг"

"действията срещу друг български служител, защитил границите на република България."

Това са все въпроси на съдебната власт, не на пилитиците. Да се протестира срещу действия на съдебната власт в една демократична държава е опасно, особено при положение, че 99% от протестиращите не са си направили труда да се запознаят с фактите, но и никога не са чели макар и един закон в живота си.

Анонимен каза...

Един арестант за ден дажбата му възлиза на 3.40 лв. Едно полицейско куче на ден разполага с дажба от 1.40. Не искам да споменавам колко се полага същата за ден на полицай.
Нека всеки се замисли в каква лъже държава живее. И докато някои се пекат на Карибите по Коледному (депутати), други(полицаи, гледам как мръзнат сутрин в летните си куртки............ ДРУГОТО - БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!!!!!!!!

RoujkaBG каза...

Организатори на протеста са именно студентите. Днес прочетох, че се коалират със Зелените, без обаче да е упоменато с кои точно Зелени?!

Да Боже, да не е Зелената партия на Александър Каракачанов, че още не е изтлял у мен спомена как разтури студентската стачка вав ВТУ,ВТърново в началото на 90-те.

Ако се коалират с него направо четете заупокойната молитва на протеста. Бате Ви Сашко знае как да потушават студентки стачки и да си прави дивиденти от тях.

Анонимен каза...

ПЛОВДИВ - Тръгване за София 7:30 на 14.01.2009г. Място - пред главяния вход на Централна Гара. Всеки който иска нека бъде с нас!

Анонимен каза...

Не ми пука! ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА ПОЛИТИЦИТЕ НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ

Unknown каза...

@ RoujkaBG

Разбира се, че не е Каракачанов - той е шеф на Зелена партия, а в този протест участва Коалиция "За да остане природа в България" - това е коалиция на неправителствени организации, която стана широко известна с организацията на протестите срещу "Натура 2000", за Странджа, за Рила. Междудругото, благодарение на тяхната дейност (която не е само протести, а и още много други насоки) Евросъюзът натисна управниците ни да спрат някои от най-големите безобразия по "Натура". Абе, с две думи - това са читавите и истински природозащитници :-)

Анонимен каза...

Здравейте Вени,
веднъж ви писах, защото не ми се работеше. Сега пак не създавам БВП, който да стане на силиконови цици или някоя лята джанта.

Затова пак ви пиша, драга Вени.
Радвам се, че не се страхувате.
Но: не мисля, че правителството трябва да бъде сваляно на 14/01/08.
Това би била помилване за него (правителството).
То трябва да си изпие горчивата чаша до край. Затова не бива да се сваля. Трябва да се гърчат до край. А им предстои още много гърч, ако, надявам се силно, останат. Бог си знае работата.
Моля, по тази причина, не ги сваляйте.

Що се отнася до природозащитниците.
Не знам такива истински в България.
Ако бяха истински щяха да прочетат протокола от Киото и директивите на ЕС с изисквания към България. Поне щяха да искат въвеждане на екологичното счетоводство, за което за България има изискване да въведе до 2010! Как ще го въведе като не е започнала до сега? И "защитниците" също хал хабер си нямат. Само квичат тъпи лозунги, пишат глупави плакати, "преминават" кръстовища и се пекат на плажове - чужда собственост.

Така че няма да свалям правителството на 14-ти и няма да подкрепям защитниците на природата, които не са такива.

Да пребъде тройната коалиция докато не остане и помен от доверие към нея и съставящите я части и докато не бъдат вкарани в европейските съдичлища като Милошевич.

Анонимен каза...

ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ НИ ЧУЯТ САМО АКО ВСКИЧИ ХЖАНЕМ ПО ЕДИН ЧУК И ДА МАЧКАМЕ ВСИЧКО НАРЕД

Анонимен каза...

(До Мартин, 17:55 ч.: "Не знам кой огранизира този протест, и кой стои зад него, дано да не са студентите, защото предния път беше трагично зле. Трябва да се премахне тройната коалиция от управлението, но има нужда от хора, които знаят какво правят, за какво и против какво протестират ?" )
Напълно споделям притесненията Ви. Те са и мои, щото много и дълго вярвахме, а бяхме много, дълго и безочливо лъгани! От всички! И все пак нека не забравяме, че всеки импулс към промяна, към борба със Злото, е полезен! И Кромуел не е знаел накъде повежда Англия, но е оглавил революцията! Всяко начало ВИНАГИ бива с неясен край! Но винаги трябва да се тръгва отнякъде! Фактът, че младите българи оглавяват това начинание, за мен сочи, че то трябва да е за доброто на всички ни! На тези, които останахме живи и все още в татковината! Дано Бог да ни е на помощ!

magito каза...

Здравейте,
наистина смятам, че е страхотна идея. Жалко, че няма да има протести и тук във Варна, за да мога и аз да се включа. Искам да видите едно видео, лично аз бях потресена от изявленията на някои от героите.http://www.jobs.bg/f632867. Очаквам отзивите Ви за клипчето!

magito каза...

Здравейте, извинявам се за грешния адрес http://vbox7.com/play:6c61a679 - това вече е правилния. Вижте клипчето и няма да съжалявате!

Анонимен каза...

НЕКА БЪДЕМ НАРОД ДА ПОКАЖЕМ ЧЕ СМЕ НАЦИЯ И ДА РАЗРУШИМ ТАЗИ КОАЛИЦИЯ НА АЛЧНОСТТА И ИЗМАМАТА ДА СМАЧКАМЕ ТИЯ ИЗРОДИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ТИЯ ПАРАЗИТИ
ВРЕМЕ Е ДА ИЗХВЪРЛИМ БОКЛУКА!!!

Анонимен каза...

Пристигаме над 1200 човека от Велико Търново!!!

Анонимен каза...

Думите, които ще употребя тук са бедни за цялата какафония, която цари в нашата страна.Лъгаха ни всички правителства до тук като ни обещаваха пака на петилетки по-добро бъдеще, но уви останаха само думите им предизборно за да получат гласовете ни и въртележката се въртеше..сега премръзнали, лишени от финанси, лишени от добра медицинска помощ, лишени от справедливо правосъдие..геноцида е в пълен ход...питам се до кога...до кога този измъчен български народ ще скланя глава и ще понася все по-тежките и непосилни удари...може би децата ни ще посикат това светло бъдеще, което само ни се обещаваше, може би те ще извоюват по-добър живот за тях и за родителите си, които все повече измирати ще ни трябва не нов гробищен парк, а цял град....вземете се в ръце деца и успех!

Анонимен каза...

Време беше да се пробудим! И аз искам децата ми да живеят в добри времена! Време е да помислим за себе си и подрастващото население в България! Заедно можем! Нека всички покажем, че сме българи и България е нашия дом, знаем правата си и ще ги отстояваме!

Анонимен каза...

Това е начина, момчета, давайте. Така са правили и правят в US. Знам, че много от вас носят червения вирус по рождение и мразят всички империи, но има какво да се научи. Не бойте че някой ще "ви яхне". Най-тъпото е да си българин с робска психика. Мамка му, даже управляващите с гордост викат "Ние ще иьдържим, 3 месеца без газ, и повече даже". А всъщност мачкат народеца.

Анонимен каза...

neka vsichki da se obedinim i izlezem na ylizata sreshty pravitelstvoto

Анонимен каза...

млади хора,подкрепям ви!Бъдещето е ваше, затова ВИЕ трябва да начертаете дневния ред за развитието обществото ни!!!Вие трябва да управлявате България,защото сте знаещи, можещи ,ентусиазирани,комуникативни и т.н .Баста на консервативните пенсионери,необразованите управленци,на мутрягите.Борете се за промяна на изберателния закон ,искайте референдум за това!При тази избирателна система,тия малоумници ще ги гледаме в парламента ,докато се пенсионират!Бъдете живи и здрави!България мирише на гнило от всякъде.Почистете я! Бог да ВИ пази!! Успех!!
- ваша подкрепяща ВИ интелектуалка на 56 г

Анонимен каза...

Всичко това е много добре.Защо това не стана преди година?Защо не подкрепихте учителите?Те повече от месец стачкуваха и бяха по площадите.Тогава беше времето!Дано успеете ,след като имате подкрепа на политицилУспех!ioness

Анонимен каза...

Виждам, че не се знае точно за какво и срещу какво се излиза, но думите "протест" и "младежи" навяват идеята за промяна, която е задължителна... Единственото, което ме притеснява е да няма изродски изяви на "националисти", "спазващи реда полицаи" и т.н., защото само при мисълта за новните вчера за пребито прибиращо се вкъщи момче, което издъхва, и при това, че е пределно ясно какви говеда сме, нищо чудно да попаднем и ние на подобна някое "меле". Наистина дано да се разбере идеята, а не надъхани хлапетии да развяват знамена, да крещят и да има приизшествия. Но като цяло нужно е да покажем, че в България не сме само дремещи глупаци! Мерси

Анонимен каза...

bravo az sum taksimetrov vodac i shte se postaraq da privleka i kolegite na tozi protest da no da ne e miren zashtoto s tiq hora s dobro ne stava samo lujat za momenta i karai kak to stana s nas v nacaloto na minalata godina bravo na organizatorite

Unknown каза...

Подкрепям протеста! Авторката явно е изживяла катарзис от времената на съветването на другаря Виденов по медийни въпроси, щом призовава към пробуждане на гражданската съвест, тази гражданска съвест, която изхвърли нейния тогавашен покровител на историческото бунище. Но млъкни сърце! Между другото нека авторката сподели къде е била по време януарските събития през 1997г. и каква позиция е споделяла тогава, а не да възкресява призраците на Петко Симеонов и Желю Желев.

Анонимен каза...

Лично аз мисля че не е необходимо сваляне на пражителството защото до краят му остават 4-5 месеца и ако сега правитеството падне ни6то няма да се промени. Спомнете си какво стана 1997 година Жан Виденов си отиде и какво??? дойде Иван Костов който "ни го вкара два ката" Аз подкрепям протеста, но това трябва да бъде не само протест но и съд и присъда за тези които "съсипаьа България".
Независимо какъв ще е изхода от протестта аз прикамвам вси4ки българи да гласуват на следващите избори " турската зган трябва да изчезне от парламента" в противен случай сме "загубени"

Анонимен каза...

Правилно е ,че трябва да се протестира,но също така ,не по маловажно е да се гласува.Гласувайте приятели,защото ако не гласуваме пак ще има ТУРЦИ в парламент,и министерство,и пак ние Българите,ще сме от ебаната страна.А ,че нямаме Съд,и пРОКУРАТУРА ;) също е гадно,но си ги избират там горе такива ,за да са им удобни,и да са недосегаеми !! Затова всички на протест .........

Анонимен каза...

Добре Вени,
какво видяхме на протеста, инспириран от ... Сергей Станишев?
Да, убедено твърдя, че този протест беше поръчан и написан от Станишев в съдружие с Бойко!
Видяхме един лош сценарий (на двамата), с който
1. Да се покаже, че правителството може да се справя с всякакви общестевин недоволствоа - твърдо и непреклонно, както беше и с учителската стачка.
2. Че 1500 души (терористи и бо...нбонени атентатори - смях и смях) не могат да съборят радващото се на подкрепа от "огромното мнозинство трудещи" се "българско" правителство.
3. Че заменките на гори ще продължат.
4. Че нищо никой, ако не е от комунистическо - ченгесарската мафия, не може да направи, защото дори Бойко ще е против такива.

Вени, драга, имам един неоинституционален въпрос към вас?

Защо вие, подобните на вас, Бойко, Станишев и цялата проклета робовладелска класа вкарахте протестиращите в КАПАН?
Къде ви е вътрешната институция - етика и какво представлява тя като най-кратко описание?

Анонимен каза...

Хубава работа, ама българска, бих казала! Няколко футболни привърженици и неориентирани наркомани се продадоха и за по 300лв и опорочиха идеята. Отново нищо не се получи, благодарение на съотечествениците ни! Да са ви честити 300те лева! Със здраве да си ги изхарчите!
За всички останали, които все още вярват в идеята за протест без подобни ексцесии и нямат възможност да идат в София и да подкрепят протеста можете да го направите и на страницата: www.feelfriendly.com

Анонимен каза...

Аз не мога да ви разбера,хора.Хем искате промяна,хем пък мирно.Вие как си го представяте тва.То е невъзможно по простата причина,че наще управници само ще ви се присмеят на жалката жива верига.Трябва всички заедно във щурм към НС.Вижте в Рига кво става.Спомнете си 1997 пак януари.Да не би тогава по мирен път да постигнахме успех.Те и учителите си седяха мирно и нищо не постигнаха.Затова трябва здравата да им похлопаме на вратата на "драгите" управници.Екипирайте се и вие с палки да видим кой кой ще бута.трябва да си изградите приоритети-безсмислено викане оставка и да гледате как ви се смеят или взимане на нещата във ваши ръце.Щото ,братя,помнете-СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ ЮНАШКА.
ТАМ АЗ ЗА МИЛО,ЗА ДРАГО,
ЗА ТЕБ,ЗА БАЩА,ЗА БРАТЯ,
ЗА НЕГО ЩЕ СЕ ЗАЛОВЯ
ПЪК КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ
И ЧЕСТА,МАЙКО,ЮНАШКА.

Анонимен каза...

Е разбра се че и Бойко Борисов е комуняга и е един от тях щом изпраща да бият баби дядовци и деца .Сам да съжалява сега за себеси .Няма да гласуваме и за него .Разгласете не бива и този да ни измами.

marin каза...

Хубави коментари но само пожелания трябва да се започне с публичното зклеймяване на националните предатели: Започвам по с това което обообщава етапите, личностите и процесите:
Луканов, Младенов, Лилов, Желев, Ф.Димитров, Костов, Н. Михаилова, Ст.Ганев, П.Стоянов, Д.Луджев, В. Димитров, Мичковски,банкера Вълчев,Н. Добрев, Г.Първанов,М.Кунева и останалите за допълване от Вас.Невена ги знае.