четвъртък, 15 януари 2009 г.

15 януари, четвъртък, 10.30 - мирен седящ протест пред парламента


Днес бях на площада докато не ни изтласка полицията, отнесох две палки, но се изпълних с умерен оптимизъм. Утре пак съм там и ще се присъединя към Призива на Коалиция "За да остане природа в България":

Mирен седящ протест, 10.30 часа, 15.01.2009:

ЗА горите, но СРЕЩУ насилието

Mирен седящ протест, 10.30 часа, 15.01.2009: ЗА горите, но СРЕЩУ насилието

Бъдете с нас!
Ще протестираме седнали, с мълчание,
Да покажем, че идваме с мир, че не се страхуваме и няма да се примирим. Самите ние да бъдем пример, че агресията не може да продължава да управлява нашето общество!

Днес, 14.01.2009, ние излязохме пред Народното събрание за държава без корупция, беззаконие и унищожаване на уникален човешки, интелектуален и природен ресурс. Настоявахме за адекватен Закон за горите, който да опази ГОРИТЕ да бъдат ГОРИ.

Вместо участници в мирен протест, се озовахме в сценарий, който целеше да уплаши и спре гражданските прояви на цената на побоища и пролята кръв. Провокатори имаше, но полицията не съдейства на организаторите и комендантите на протеста за спиране на техните действия.

Възмутени сме и сме ужасени от насилието и полицейския произвол, но няма да се поддадем нито на полицията, нито на провокаторите. Протестът продължава до изпълняване на нашите искания.

Искаме Закона за горите да се гласува още утре, 15.01.2009, като бъдат изпълнение ВСИЧКИ наши искания

Инструкции:
+ носете си шалтета/найлони за сядане
+ носете копия от конституцията (продава се в книжарниците, струва 1-2 лв), които ще четем седнали, в мълчание
+ не отговаряйте по никакъв начин на провокации и насилие

ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМА НАСИЛИЕ. ВСЕКИ ДА ПОМИСЛИ ДАЛИ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТТА ЗА СЕБЕ СИ.

Седящият протест продължава до 12.30 ч., но при възникване на опасност се изтегляме и по-рано.

Да припомним нашите права на управляващите и всички с агресивно поведение. Няма сценарий, който да попречи на пробуждането на гражданското общество.Подробности за днешния нескопосен сценарий на МВР и за съмнителната роля на Бойко Борисов:


"На срещата [между кмета на Столична община Бойко Борисов, главния комисар на МВР Павлин Димитров и представители на протестиращите групи - б.м.] Бойко Борисов ни обясни задължението си, предвид получен сигнал, да „замрази протестните дейности:” заради мерки за сигурност на гражданите на площада”, което ние напълно разбираме. Не разбираме обаче и не получихме от главния комисар на МРВ и кмета на София отговор на следните въпроси:

- Защо организаторите и комендантите на протеста не бяха уведомени за подадения в 9.30!! часа сигнал за взривно устройство, а 4 редици полицаи започнаха директно нападение и изстласкване на хората в първите редици на протеста бе зникакво обяснение? - Защо полицаите счупиха с първия си щурм техниката за озвучаване, с която можехме да съобщим на хората, че за тяхната сигурност е необходимо да се изтеглят? - Защо когато студентите призоваха всички да запазят едноминутно мълчание, съответно групата на провокаторите не уважи това искане и се отличи като остана да стои права, бяха посочени от комендантите на полицията, но тя не направи нищо?
- Кой допуска да се бият наред хората на площада, кой е пуснал заповед за това?

+Искаме записите на полицията да се пуснат в публичното пространство, за да се види кой е превишил правата си. +Искаме МРВ да изълни задълженията си и да съдейства на комендантите и организаторите на протеста за ограничаване на провокаторите. +Искаме оставката на човека, подал заповед за нападение на протестиращите, както и оставката на министъра на вътрешните работи.

Провокатори имаше, но полицията не съдейства на организаторите на протеста и излъчените от нас коменданти за спиране на техните действия.

Няма сценарий, който да попречи на пробуждането на гражданското общество!"Ако пък не можеш да дойдеш, ела на виртуалния протест, организиран от Боян Юруков --> http://feelfriendly.com/ И сега, в 2.30 през нощта, протестираме над 1500 души:

Виртуален протест

2 коментара:

Анонимен каза...

NITO EDIN OT SEGA6NITE DEPUTATI NE TRQBVA DA BYDE IZBIRAN POVE4E ZA DEPUTAT!UVAJAEMI NARODNI IZBRANICI,DEPUTAT NE E PROFESIQ!NQKOI OT VAS SA V PARLAMENTA OT VELIKOTO NARODNO SYBRANIE/1990/ I MAI TAM SMQTAT DA SE PENSIONIRAT?!POZNAITE,AKO IMA MAJORITARNI IZBORI KOI OT VAS 6TE VLEZE V SLEDVA6TIQ PARLAMENT? ;-)

Анонимен каза...

Подкрепям протестите срещу съветско-българската орг престъпност в Р.България