понеделник, 17 юли 2006 г.

Край на цигарите


Не съм писала от 2 седмици май. Защото спрях да пуша. Странно звучи, но това е причината. Бях безобразен пушач - 2 кутии и малко на ден. Което като се сметне е 1 цигара на около 20 минути - т.е. почти непрекъснато. За разлика от всеобщото убеждение, че много трудно се оставят цигарите, особено от страстни пушачи като мен, стана много лесно. Без хапчета, без лепенки. Една невероятна книга ми даде метода - "Лесен начин да спреш да пушиш" от Ален Кар.

Авторът е бил счетоводител. Пушел години наред по 3 пакета на ден. Многократно правил опити да ги откаже и все безуспешни. Накрая стигнал до психотерапевт, който го хипнотизирал, но пак без резултат. Обаче хипнозата му дала някакво просветление и той сам открил начина да спре да пуши. И спрял! После започнал да помага на други хора да спрат и успехът му бил толкова голям, че зарязал счетоводството и отворил клиника за отказване от цигарите. Написал и книга, която станала бестеселър.

Съзнавам, че звучи невероятно с прочитането на една книга да сложиш край на многогодишно злостно пушене, но е факт и при мен. Спрях ги от раз и не само това. Не изпитах никаква абстиненция - пориви да запаля, неистово желание да запаля, депресия, чувство, че ми е отнето нещо много скъпо и близко, безсъние и прочие. Само един от всички симптоми на отказването се появи, но доста силно - трудността и по-точно невъзможността да се концентрирам. Започвам да чета нещо (независимо книга или на компютър) и го зарязвам, не мога да се съсредоточа. С писането още по-зле. Иначе се чувствах прекрасно, но умствена работа просто не можех да върша. И така две седмици. Сега мисля, че премина. Оня ден се усетих като зачетох една книга и не я оставих след 5 минути. Учудих се и продължих - да, беше приключило и това. Знаех, че е един от симптомите при отказването, но не очаквах, че ще е толкова дълго.

И така, пак съм тук - вече като чисто нов и щастлив човeк :)

19 коментара:

Анонимен каза...

О боже , искам и аз да ги откажа .. от къде може да се намери тази книга?

Анонимен каза...

Искрени поздравления!

MARIANNA7 каза...

И аз да се присъединя към поздравленията. От шест месеца се мъча да откажа цигарите. Имам книгата "Не пуша вече" на Алън Кар от 1998 година - първо издание пише. Когато я купих я прочетох с едничката цел да спра да пуша, но уви не ми помогна. Тази година отново реших, че трябва да откажа вредния навик, защото съм направо невъзможна. Първо си купих от билковите таблетки Табекс - имаше три - дневен ефект и до там. Сега съм взела Стоп таб - с впръсквания и от него постигнах значителен резултат. Дано и аз до края на месеца мога да заявя гордо, че съм ги спряла.
Поздравления за големия успех! Един въпрос имам, ако може : Кое от книгагата ти направи най-силно впечатление и кои думи те накараха да спреш пушенето? - може и на другите да помогне, като мен например.

Анонимен каза...

аз пък вече три пъти я започвам и някак не мога да я довърша. първият път я прочетох почти до края, но не го послушах и спрях преди да съм я дочела. това беше най-голямата ми грешка, след месец започнах отново. от няколко дни си мисля да я започна отново. поздравявам те. дано и при мен се получи този път

Вики каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Успех, Вени. Нали се сещаш, че трябва да мине време докато наистина останеш "чиста" :)

Анонимен каза...

Честито Вени! :)))
Наистина така е много по-добре - и за здравето, и от финансова гледна точка, с тия цени. За книгата, не звучи чак толкова невероятно, напълно възможно е. Малко ми напомня за поредицата на Норбеков за зрителните проблеми - с прочитането й, хората махат почти веднага очила и лещи (поне в повечето случаи). На практика всичко е възможно, но трябва човек да положи усилие, иначе не става с магическа пръчка.
Поздравления още веднъж и дано не пропушваш отново :).
П.П. А да знаеш някоя подобна книга за отказване от алкохола?

Unknown каза...

@vlad
Аз я четох на руски - http://lib.aldebaran.ru/author/karr_allen/karr_allen_legkii_sposob_brosit_kurit/>http://lib.aldebaran.ru/author/karr_allen/karr_allen_legkii_sposob_brosit_kurit/

@M7
Това, че трудността на отказването е въпрос на самовнушение, продиктувано от страха и от промиването на мозъци. И особено това, че всъщност се самозаблуждавам, че ми харесва; че истината е, че пушенето съвсем не ми харесва. Замислих се, опитах се да се оставя да почувствам какво наистина чувствам и о, боже, осъзнах, че в действителност самото пушене съвсем не ми харесва, а ми харесва това, че прекратява (съвсем за малко) неприятното чувство от липсата на никотин - това именно е абстиненцията, създадено от НАРКОТИКА никотин. Приятното чувство при запалването на цигара не е от самата цигара, а от прекратяването на неприятното чувство от липсата на никотин. Това е същото както приятното чувство, когато носиш тесни обувки, които ти убиват, и ги свалиш. Или като си блъскаш главата в стената и спреш да я блъскаш. Но това причина ли е да носиш тесни обувки, или да си блъскаш главата в стената?
И аз съм опитвала с табекс. Два пъти успявах - спирах да по няколко месеца, но после пак започвах. Според причината е, че табекса не премахва абсолютно погрешната ти нагласа спрямо пушенето и ти оставаш с поргешното убеждение, че ти харесва да пушиш и си направил голяма жертва като си спрял.

@Lemon
Хехех, и аз исках по едно време да спра да я чета, казах си "ама че глупости", обаче това, че още в началото Кар предупреждава именно за това ме накара да я прочета докрай. Успех ти желая :)

@Николай Кубарелов
Знам :)

@Вики
Какво да говорим, по 140-150 лв на месец ми отиваха за цигари, това е просто безумие :( Но не това ме накара да спра, както масата отказали се пушачи не са се отказали по финансови съображения. Което още един път показва какво глупаво животно всъщност е човекът ;-)
Ще помисля за такава книга, много съм чела по този въпрос. Остави мейл да ти напиша, ако се сетя.

Анонимен каза...

Vicky1@mail.bg. Мерси :)

Lanfear каза...

Браво на теб :)
Поздравления!

Анонимен каза...

Поздравления и от мен :)

Аз също отдавна търся ефективен (да не се бърка с лесен) начин за отказване. Надявам се тази книга да ми подскаже пътя ;)

Ето я и на английски:
http://nyut.data.bg/E-books/Allen%20Carr%20-%20Easy%20Way%20To%20Stop%20Smoking.pdf

Анонимен каза...

Браво. Тази книга дали я има на български, за да я подаря на баща ми?

Unknown каза...

@Worddrow

Видях я скоро на площад "Славейков" - на една от първите сергии откъм "Граф Игнатиев", на която има всякаква езотерична литература, литература за здравето и подобни. Но тя беше някъде най-отзад, така че най-добре е минеш по всички сергии от тази страна на площада и да питаш.

@Вики
На мен около 12, защото пушех най-евтините ("Шипка - 1,85), обаче пък по две кутии и отгоре :(

@vlad
И при мен това беше прибломет при всичките ми отказванаия досега - психическата нагласа. И се получаваше както при Марк Твен: "Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите - правил съм го поне 100 пъти" :)

@Вики каза...
Знам такава книга - "библията" на анонимните алкохолици (АА). Но за пълното й възприемане в повечето случаи е необходимо да усетиш практическото й приложения и резултати. А това става чрез запознаване със сбирките им. Това съвсем не значи, че поемаш задължение да участваш активно по какъвто и да е начин - можеш просто да отидеш, да постоиш да слушаш и да си тръгнеш, когато искаш. Познаваме няколко души, които спряха алкохола именно по този начин. Ако искаш да говорим по-конкретно, може би ще е по-добре прайвит - veny_g@abv.bg

@M7
Най ми въздейства мисълта, че целият "гигантски" проблем на трудзнаста да се откажеш е всъщност резултат на промиване на мозъка. Това ми е фикс идея (промиването на мозъка), защото в последните години последователно се стремя към постигането на (почти) пълната свобода.

@vlad
Видях я скоро на площад "Славейков" - на една от първите сергии откъм "Граф Игнатиев", на която има всякаква езотерична литература, литература за здравето и подобни. Но тя беше някъде най-отзад, така че най-добре е минеш по всички сергии от тази страна на площада и да питаш.

Анонимен каза...

Е, да, ама аз живея в Щатите и "Славейков" ми е мааааалко далеч. ;P

Unknown каза...

@Worddrow

За съжаление и линкът, който дадох с английския pdf на книгата, не е видим извън БГ. Затова дай ми мейла си да ти я пратя като атачнат файл.

hindu каза...

Ъ, здрасти. С някои се познаваме, с други задочно, с трети - никак (авторката).
Аз пробвам да не пуша 4 дни вече, нали е модно на нова година да се спира. Честно казано, чийтвам с по една-две цигарки на ден. Някой може ли да ми прати книжката на tpanayotov at gmail.com?

Мерси и поздрави на всички непушачи (:

Анонимен каза...

Тъй, 10 месеца по-късно отново се включвам. Най-накрая седнах да прочета книгата - изчаквах момента, в който ще съм готова да я изчета от корица от корица, не исках да я започвам и зарязвам по няколко пъти, познавам се твърде добре в това отношение.

Та преди около две седмици този момент дойде - непоносимостта ми към идеята, че съм зависима от нещо толкова отвратително вече повече от 10 години придоби и физическо проявление (нищо страшно всъщност, по-скоро със симптомите на алергия, но пък беше достатъчен знак, че ми е време).

Както и да е, оказа се, че без да искам съм подбрала идеалния момент да започна, идеалната скорост на четене и идеалния момент да прочета последните страници. Последното се случи в автобуса, на път за другия край на България, бях сама, с любимата музика в ушите. Въпреки че бях твърдо решена да спра, до последната страница не вярвах, че ще стане толкова лесно. Всъщност повярвах едва след като запалих и едва ли не ритуално изпуших последната си цигара в почивката, няколко минути след като затворих книгата.

И това беше. Това беше и моят момент, онзи за който се говори в цялата книга - еуфория, непозната ми досега. Оттук нататък мога само да повторя твоята история. Нищо, че всичко това се случи едва преди няколко дни - знам, че онази цигара ще си остане последната.

А причината да споделя всичко това точно тук е, че от теб разбрах за съществуването на тази книга.

Благодаря.

Анонимен каза...

Здравейте,

не знам откога са коментарите , но искам да оставя моя .

Днес сме 3ти април 2008ма - вече 5ти ден не пуша - прочетох книгата и да ви кажа дали от нея дали защото вече бях решил, но все не смогвах и така имах и друг мотив, но вече не пуша 5 дни.
ИЗОБЩО!!!

Пуша вече 18 години, но не съм минавал много често кутия на ден - така че е поносимо, но пък не съм успявал никога да ги спра за повече от ден. Рекордът ми от началото на пушенето ми беше 3 месеца, но тогава не бях истиски пушач - пушех сигурно кутия за 3 дни.

Онзи ден чух по ДАРИК дна водеща, която смучела по 2-3 кутии да хвали (между другото) в разговор по други теми тази книга - отидох, намерих я и я прочетох.

МАлКО трудно се чете, защото по едно време почва да се повтаря, но може би и точно в това е тайната - че успява да ти внуши различна гледна точка.

АМИ ТОВА Е - вече 5 дрн без цигари. Според АЛЪН КАР след 1вия ден вече си независим , но все още ми е трудно да запълня времето и дробовете си с нещо друго освен задушаващ пушек.

ПРОЧЕТЕТЕ Я - доста са успяли - и ние можем

Popeye каза...

Тук http://forum.mds-club.ru/showthread.php?t=716
има аудио вариант на руски.Архивът е стар, ама още е жив. Днес 4.4.2008 си го дръпнах. Качеството е леко пази боже, обаче целта си заслужава. Успех на всички.