неделя, 1 септември 2013 г.

Групировка, подкрепяна от саудитците, отговорна за химическата атака


Бунтовници и жители на предградието на Дамаск Хута обвиняват саудитския принц Бандар бин Султан, че  е осигурил химическо оръжие на бунтовническа група, свързана с "Ал Кайда".


Скандалното разкритие направи близкоизточният кореспондент на Минтпрес Дейл Гавлак. Той е интервюирал много жители на Хута, лекари, бунтовници и техните семейства, в резултат на което се очертава съвсем различна картина от американската версия. Повечето от интервюираните твърдят, че въстаниците са получили химическото оръжие от шефа на саудитското разузнаване принц Бандар бин Султан. Въстаници пък обясняват, че атаката е била резултат на нещастен случай и нехайство.

"Синът ми дойде преди две седмици да ме пита какво мисля за оръжията, които са му дали да пренася", разказва Абу Абдел Монейм, жител на Хута и баща на антиправителствен бунтовник. Синът му и още 12 бунтовника са загинали по време на химическата атака в тунел, използван за съхраняване на боеприпасите, осигурени от саудитския военен Абу Айеша, който командвал боен батальон. Бащата описва оръжията като големи туби, а други ги описват като големи газови бутилки. Жителите на Хута обясняват, че бунтовниците използват джамиите и частните домове за спане, а оръжията се съхраняват в специални тунели.

"Те не ни казаха какви са тези оръжия или как да ги използваме", се оплаква бунтовничката К.. "Ние не знаехме, че това са химически оръжия. Изобщо не можехме да си представим, че са химически оръжия. Когато принц Бандар дава такива оръжия на хората, трябва да ги дава на тези, които знаят как да боравят с тях и да ги използват", казва К. , която - както мнозина тук, не иска да се споменава истинското й име поради страх от отмъщение.

Известният в Хута бунтовнически лидер Дж. е съгласен с нея. Бойците от "Джабат ал Нусра" (свързана с "Ал Кайда" бунтовническа групировка) не сътрудничат с другите бунтовници, освен с тези, които се сражават на бойното поле. Те не споделят с нас секретна информация. Те просто използват обикновени бунтовници да пренасят и боравят с тези материали", твърди Дж.

"Ние бяхме много любопитни за тези оръжия. И за съжаление, някои бойци оперираха с тях неправилно и причиниха експлозия", обяснява Дж.

Принц Бандар бин Султан, племенник на саудитския крал и шеф на саудитското разузнаване, е основният играч от саудитска страна  в сирийската криза. От една страна той се занимава с финансовата, оръжейната и логистична подкрепа за бунтовниците. От друга страна - с убеждаването и подтикването на американските си съюзници към военна намеса в Сирия, защото има голямо влияние в САЩ, тъй като е бил посланик там от 1983 до 2005 г.


1 коментар:

Анонимен каза...

Оръжия от тези уж взривени в България, на петолъчката, и уж утилизирани. За сценария в Сирия, ала Чаушеско жеестокости