неделя, 23 декември 2012 г.

Хората с компютрите сме несъвместими с ГРОБарската мутромилиционерска шайка


Компютърът ми сдаде багажа преди около два месеца. По точно дъното. Нямах и не намерих пари за нов или за нова дънна платка със съответен ъпгрейд на останалите компоненти. Което, съвсем междудругото, е  шибано гадно опровержени на лъжата, че ГРОБ били много по-добри от всички преди тях. Ето моя критерий за оценка на едно управление, който може да изглежда смахнат, но кореспондира с оценките, направени по всички общоприети критерии:

Възможността на средния човек да придобива/обновява компютъра си. Купих си компютър през 1992 г. с 10-те хиляди лева награда от конкурса "Репортер на годината", който спечелих. Беше 386-ца, работеща под DOS с черно-бял монитор.

При Иван Костов през 2000 г. го смених с втора ръка 486DX, който можеше да подкарва Windows 98. При царя през 2002 го смених с нова система, базирана на  Pentium II. При Тройната коалиция я смених с с нова система на AMD Sempron 2,8 GHz. 

Управлението на мутромилиционерите е единственото, което ме докара дотам да не мога лесно да си позволя прилична машина. 

Ще ми кажатг, че моят критерий е изгъзица на богати копелета, а хората не могат да ядат - лява критика; или че не мога да си обновя машината, щото съм некадърна да изкарвам пари - гробаджийска критика. Това са глупости на търкалета. Защото отдавна сме минали етапа на ранния капитализъм, когато въпросът е бил само до яденето - това за левите. И отдавна гарантирането на материални възможности масата хора да са средна класа е незаобиколима част от политиката на развитите дървжави, като САЩ не са изключение. Обаче мутромилиционерите СА. 

Тук е важно да индикирам разликата между псевдодясната фразеология на ГРОБ и автентичната дясна позиция, артикулирана у нас от ДСБ. Десните сме против икономическата доминация на монополи, олигополи и картели в икономиката. Десните сме за създаването на максимално благоприятна среда за дребния бизнес. Десните сме за независима и силна съдебна система, защото тя е гарант за опазването на основните човешки права, както и за гарантирането на общи правила  за воденето на бизнес, тъй щото всички предприемачи да са в равни условия (това е конкуренцията) и също интересите на най-кадърните бизнесмени да са вървят в една посока, или поне да не пречат на обществените интереси. Не определени, близки до властта бизнесмени да са най-успешни; а правителството да създава среда, която стимулира най-добрите да мислят и действат не само за своя, а и за обществения интерес. 

Десните смятаме, че компютърът е дълготрайна стока от първа необходимост за съвременния човек като хладилника, печката, перавнята, телевизора и като такъв трябва да бъде достъпен за огромната част от хората. Десните смятаме, че властта трябва да използва гражданската Интернет активност като обратна връзка, а не да я контролира и подтиска. Десните смятаме, че достъпът до Интернет е основно човешко право, което държавата трябва да гарантира. Това, разбира се, не означава, че трябва да купи компютър на всеки и да му плаща сметката за достъп. Държавата трябва да създаде достатъчно места за обществен достъп до Интернет, които да поддържа финансово - в училища, библиотеки, общини. Тук е много уместно да се използва една уникална българска форма на обществена самоорганизация - читалищата. Модерно е да се твърди, че българите сме роби по душа и не сме способни да изградим гражданско общество. Проповядващите тая тъпня очевидно не познават историята на нашето Възраждане, когато в условията на пълна липса на държавна подкрепа (хахаха, османската държава да подкрепя), градчетата и големите села изобретяват читалищата като гражданска организация за образование и просвета. След 1944 г. комунистите обезсмислят функциите на читалищата, превръщайки ги в поредната казионна структура. За съжаление, след 1989 г. нито едно от правителствата не успя да разбере колко голям потенциал има тази уникална българска обществена форма на самоорганизация. Ако сега държавата подпомогне всяко читалище да изгради Интернет център за обществен достъп, това ще бъде огромна крачка напред за модернизацията на обществото.

Заради всичко това много се ядосах от това как ГРОБарите нагло газят всички демократични норми и процедури, как обяздват медиите, как грабят като за последно - само и само да си обезпечат втори мандат (тази възможност е само в цървулските глави на милиционерите), или поне гаранции, че няма да бъдат тикнати в затвора (където им е мястото) от следващата власт. Затова си купих машинка на старо. Слабичка, ама бачка като за браузване, форуми и социални мрежи и ще блогвам редовно. Не се лаская, че блогът ми е значим, но дори да дам повод само на 10-тина души да се замислят за това, което става, ще е полезно.


6 коментара:

Анонимен каза...

И какво стана, Вени няма пари за компютър и Боко е виновен :)
"При царя през 2003 го смених с нова система, базирана на Pentium I", ами Pentium I се произвеждаше до към 96-та, нещо си се объркала много генерално :)

Вени Г. каза...

Аре бегай откъдето си изпълзял, милиционерски цървул. Тъп си като галош, щом не можеш са запомниш това, което си прочел, преди да пишеш простотиите си. Написах, че през 2002 г. при царя взех нова машина на Pentium 2.
Верно трябва да бъдете изритани с шутове, защото олигофренията ви става опасна за обществото и държавата.

Анонимен каза...

Вени, доста от последните ти постове са само хейтене срещу ГЕРБ, Бойко и др.

Аз лично не успях да осъзная връзката между ГЕРБ, компютъра ти или фалиралата ти фирма ...... определено не мога да следвам логиката ти.

Елементарен компютър P4 струва около 100 лева, Core2Duo около 200. Герб няма нищо общо с това, но само за сравнение поради големия внос напоследък компютрите втора употреба са ни заляли и цените са им доста добри. И заслугата е на предприемчиви българи, които даже правят и реекспорт на палети с техника за трети страни.
Да се свързва изгорелия компютър с политиката е нелепо .... елементи стареят, кондензатори се надуват и т.н. BTW Може би пак ти е време да спечелиш Журналист на годината и да си закупиш следващия :)).
Силата ти според мен е в интересните статии, мемоарите ти, и интересния поглед върху нещата. Плюенето едва ли помага, хейтенето също.

Анонимен каза...

О, и си цензурирала мнението ми, където написах, че си редактирала поста си и че не харесвам боко? ;) болна работа!

Григор каза...

Привет, Вени! Мисля, че няма да е голям проблем да ти намеря било дъно, било дори цял компютър (използван, но работещ). Имаш пощата ми - свържи се с мен. :-)

Анонимен каза...

Не сме толкова късопаметни за да не помним как се погрижихте за дребният бизнес!
Да не започвам обектите потроени върху квартални градинки, пазари и кръстовища! Тъй като съм запознат тях именно като представител на дребният бизне а пък редица кметове ми бяха клиенти! А за капак пък тошко Добрев преписваше от мен, като следваше във свободният факултет на ВИАС "социално управление" о "международен инженеринг"! А и за още по голямо шоу беше главен инженер на Бояна по времето когато брат ми беше гл.архитект!
Така че Вие десните, сте дени само за вас "от творческата интелигенция" за на останалите те и чиста проба шумкари!
Да не почвам със сравнения в приватизацията в Чехия, Словакия Унгария и т.н.т.

Stream, от форумът на в.Дневник