петък, 17 юли 2009 г.

Синята коалиция: А сега накъде (част I)


Продължава да не ми се пише. Защото не виждам смисъл. Политиката в тези месеци е важна, но нищо смислено не мога да напиша. Неприятно ми е да повтарям тези и внушения от анализи и коментари на други блогъри и автори в медии. Защото нещата са толкова ясни, че няма смисъл вече да се говорят - тези, които ги разбират, нямат нужда да им бъдат повтаряни; тези, които не ги разбират, няма да ги разберат и сто пъти на ден да им ги повтаряш.

Доста гнусно усещане. За екзистенциална безсмисленост...-

Мисля, че нещо подобно е изпитвал Батe Бойко, изказвайки прочутата си оценка за калпавия човешкия материал. И не му вярвам (не мисля, че разумен човек би му), че не бил казал това, което е каза, извадили му го били от контекста. Глупости! Точно това е истината, която той само е артикулирал - с присъщата си очарователна първичност.

Но въпреки мат'ряла може би има смисъл да пиша за бъдещето - каквото ми се иска да бъде. Това, което се случи, не ми харесва, а и обективно не е добро: Синята коалиция постигна едноцифрен резултат. Не ми е пълна неочакваност (имаше индикации за такъв вариант), но ми се искаше и се надявах, че ще се реализира максималният. Но не се. И точка. Протяжните анализи (заприличващи на оправдания) са контрапродуктивни.

Важният въпрос е един единствен: А сега накъде? Струва ми се, че малцина си го задават, а още по-малко предлагат възможни отговори. Аз имам и е добре да ги кажа:

1. Добре е, че бат Бойко не направи коалиция със Сините. Тоест за него не е добре, но за Синята коалиция е най-доброто. Защото инак биха били младши партньор, който отгоре на всичко непрекъснато би бил шантажиран (ако поиска друго конкретно решение) с конюнктурно привлечени гласове от Яне и Волен. Мнозинството хора все още не оценяват играческите умения на ББ. Той научи много от прислугването на дедо Тодор и на царя. Не оценяват едно от най-сериозните му предимства - умението да се учи от по-добрите, при това без да го показва. Познавам само още един човек с такова великолепно умение - да "купува" акъл от други, без да създава впечатление, че прави това (сиреч без да става ясно, че нищо не разбира от даден предмет).По-точно познавах го. Щото Илия Павлов вече отиде на друго място. А беше страхотен в това си умение...

После ще продължа. Щото отивам на работа. Дотогава нормалният "мат'рял" моля да поразмишлява върху тази ми теза - която противоречи на официално заявените от Мартин и Костов позиции. Харесвам и високо оценявам и двамата, обаче мисля, че в оценката си за бат'Бойковото решение за правителство на малцинството бъркат.

Доскоро.

13 коментара:

Itchy каза...

Определено не видях друг да споменава за тази способност на ББ. И на мен натам ми се въртят мислите. Само че, дали е достатъчно? И до къде?

Анонимен каза...

Наистина ли Мартин и Костов не разбират "синдрома Илия Павлов" у ББ?
На изборната пресконференция Костов даде политическа оценка на
царевото "разделяй и владей". След това дойде поканата към
Евдокия Манева за участие на експертно ниво в управлението.
Превантивният политически удар на Костов промени "Меморандума ГЕРБ"
в посока "предложение, което не можеш да приемеш".
Това ли беше целта на сините?
Тогава нека приемем тезата, че М.Димитров и И.Костов очакват
( конспиративното ) участие на БСП в управлението на страната.
"Експерти" на РЗС, а защо не и "бивши експерти" На ДПС, са
добре дошли за благото.
"Пробните камъни" Божидар Димитров и Вежди Рашидов дадоха противоречив
политически дивидент.
А сега накъде?
За сините това са ясни политически позиции без да излизат в опозиция.
Дори и с цената на сгрешена оценка за правителство на малцинството.
Щото слепите от ЕНП в щаба на ГЕРБ трябва да прогледнат все пак.
ivhigh

П.П. "Купуването на акъл" в стил И.Павлов въоръжава дребния селски
хитрец с тактически умения. Което не компенсира липсата на
акъл, опит, образование, принципи и стратегическо виждане.

П.П.П. Може би не трябваше да ме караш да се замислям? :)

Апостол Апостолов каза...

Най- хубавото предстои! На следващите избори и двете фракции на БКП- червената и синята, няма да прескочат бариерата и тези отрепки най- сетне ще изчезнат от живота ни!

Кръстю каза...

Съвсем прагматично : И в четирите програми (на ГЕРБ, Атака, СК и РЗС)има хубави идеи.
---------------------
Каво значи "малцинство" в случая?!
Ако бях на Бойковото място и аз щях да взема такова решение.--Чрез предиззвикване на "динамично" мнозинство ще прокарвам това от четирите програми което считам за необходимо.:)

marystaneva каза...

Макар че мина доста време, истината за това какво е казано и какво - не, е по-важна!

http://www.youtube.com/watch?v=klorX7ddJyI&feature=related

Писах за това в блога си, но явно все още има хора, които не са наясно.
http://marystaneva.blog.bg/politika/2009/06/11/istinata-predi-vsichko.347453

Анонимен каза...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

Bla каза...

ББ е въздух под налягане до доказване на противното.

PS Аман от анонимни спамъри.

Алиса каза...

Голям проблем направихте с тоя "мат'рял". Изказал се някой нещо неподготвен и веднага влиза в антологията на крилатите фрази, речника на термините и т.н. Сто умни глави продължават да разискват случката, а той сигурно е забравил и случката, и думите си, и какво е ял вчера...

станка митева каза...

съгласна съм с теб алиса :)

ипотпал каза...

защо имам чувството че тоя филм съм го гледал и преди

Анонимен каза...

Космические корабли

Анонимен каза...

Типы бизнеса / Общественные сооружения города \ Вязание резинки / • Подражание и представление \ Ситжес. \ Спата \ ужасы \ аматорские стихи

Анонимен каза...

Как стать трейдером / «Высший собственник» на землю \ Кружевные узоры / • Вымысел обратной иллюзии \ Лозанна \ Чешуйчатая броня \ магия \ красивые любовные стихи