неделя, 5 октомври 2008 г.

Как пишех сценариите на Гарелов (признание на един зомбиращ пиар)



"Горкият премиер по-добре да си бе стоял в САЩ, защото съвсем се е откъснал от действителността и си живее със свои представи за заобикалящото го. Дали наистина го е натиснала самотата на владетелите и си измисля свой свят, или пък безсилен да се справи с изискващите смелост и воля за действие проблеми играе някаква роля, внушена му от зомбирали го пиари? По подобие на Жан Виденов."

Иван Гарелов,
в."Новинар", 05.10.2008

Не му трябваше на Гарелов да се увлича в плонжовете чак толкова. Никой не го взима за какъвто и морален ориентир, но все пак мнозинството читающи и гледающи все още не го имат съвсем за сотаджийка*.

Уважавайки както илюзиите на народа, така и личния си сантимент към култовата за поколението ми фигура на водещия "Панорама", не си позволявах досега да споделям спомени от общуването ми с него в качеството си на правителствен служител през 1995 г. Но с твърденията си в тази статия Гарелов мина елементарната граница на приличие, което ме освобождава от скрупули.

През 1995 г. бях главен съветник в Пресслужбата на Министерския съвет. Премиер бе Жан Виденов, шеф на Пресслужбата и мой пряк началник - Красимир Райдовски. С истинско неудоволствие за първи път ще кажа, че огромната част от пасмината, която по-късно се разквича, че била тормозена, натискана и цензурирана от Райдовски, всъщност сама се чудеше как по-правилно да се сложи, за да бъде натискана. Случка-илюстрация:

Жан казва, че е добре Румен Гечев да обясни готвещия се закон за масовата приватизация, най-хубаво по "Панорама". Краси се обажда за Гечев на Гарелов - NB! не в порядъка на изключението, практика беше Гарелов да съгласува събеседниците си първо с Райдовски и Гарелов пита "е, кво да го питам?", Краси отвръща: "нали знаеш, разберете се с Вени".

"Нали знаеш" означава мързел - Краси го мързеше, и Гарелов го мързеше, и аз им вършех работата. В първите месеци на Виденов въпросната работа поне имаше вид на приличие: срещам се с Гарелов ден преди "Панорама" и му разказвам тезата на правителството, която ще развива еди-кой си министър или друг човек на правителството. Гарелов слуша, пита, ако нещо не е ясно, аз обяснявам и тъй. Ама за няма и половин година той съвсем се омързеляви и почна да ме работи: "кво ше се виждаме да обясняваш, я прати по факса въпросите дето да го питам". И искаше, мързелът му с мързел, във факса да пиша и последното изречение от отговора, за да знаел кога да започне със следващия въпрос. Татака, драги зрители, за сума ти "Панорами" бих могла да претендирам със задна дата за хонорари - що интервюта съм направила - въпрос-отговор, въпрос-отговор.

Още колко хонорари имам да взимам от настоящи тв величия... Единственият човек от БНТ, който се държеше професионално и мъжки, е Диляна Грозданова. Краси как ли не се опитваше да я будалка, натиска, манипулира - но, шапка й свалям, и когато биваше принуждавана от началството да се съобразява с волята на правителствената пресслужба, тя никога не го правеше сляпо и безпрекословно, никога не позволи да й бъде диктувано каквото и да е и не си плю нито един път на физиономията. Да, приемаше наложени от нас събеседници (нямаше друг избор), но не приемаше да й налагаме въпросите, камо ли да й пращаме написан сценарий като за "Куку".

И неслучайно Диляна бе единственият журналист от БНТ, когото Райдовски уважаваше - макар че с нея имаха радикално различни политически възгледи (които тя, също чест й прави, не криеше) и че с нея той береше най-големи ядове.


=========
* "Стига си пяла, ела тука кажи сега за Златка", обърна се водещата Василка към Алисия и отприщи темата за обсъжданите нашироко по медиите забежки на Валери Божинов. "Златка е от т.нар. "сотаджийки", момичета на повикване, които идват по-бързо от СОТ.

Kluki.net

7 коментара:

Анонимен каза...

Хе,хе . Ти самата много добре знаеш, че така се е процедирало, че и сега така се процедира със "интервютата"

Но пък не виздам Гарелов нещо да е излъгал. И Хамстера е толкова откъснат от реалността, колкото беше и Виденов.

А дали причините са били в ПР-ите , не ми се вярва. по скоро във разни съветници , министри и обкръжение.

иевеенето в измислен сват не е патент само на БСП. То и Костов в какъв измислен свят живееше - нямам думи.

Bruce Wayne каза...

хубав пост, разкажи още за този период..

Анонимен каза...

слугинаж, слугинаж, червен слугинаж

Анонимен каза...

Veni, kakvo oznachava tova:
"но не приемаше да й налагаме въпросите, камо ли да й пращаме написан сценарий като за "Куку".
Na KuKu sa davani gotovi scenarii li, ili kakvo?

Анонимен каза...

боже господи..

един кумунистически блог. Не те ли е срам малко , че си била част от разграбването на държавата?

Анонимен каза...

Нормално. Това са кариеристи в най-лошия смисъл на думата. Още преди 50 години баща ми казваше "Ако трябва за служба да си боядисаш носа лилав няма да можем да се разминен от лилави носове"...

Анонимен каза...

РАДИ- пълно е навсякъде с омраза,и най-вече омраза към хората с леви убеждения.Не се чудете,че децата се избиват със злоба.Левите идеи по цял свят съществуват и винаги ще съществуват.Никъде обаче не се сее омраза към хората с такива идеи,а в България това се прави ежечасно.А злостният антикомунизъм е основната черта на фашизма.Ето защо единствено в България от целия свят избуява с пълна сила неонацизма.Помислете!