петък, 26 декември 2014 г.

Каква зима имаше някога...


Зная, че с напредването на годините ни сме склонни да идеализираме миналото и да си спомняме само хубавите му страни, но все пак си мисля, че по отношение на зимата и снега нищо не идеализирам - имаше си истински зими.

Спомням си една люта зима в детската градина като бях, и татко ме возеше с шейна до градината, около нас снегът беше на нивото на горния ръб на шейната, а мама ме беше увила като пашкул, не можех да мърдам и около врата и долната част на лицето шалове, шалове..


После в училище си спомням, че чакахме голямото междучасие с нетърпение, защото всичките класове се разделяхме на два отбора и започваме епическа война със снежни топки. Малко на по-ранна възраст пък правехме снежни човеци в кварталната градинка. В същата градинка - Докторската, има едно хълмче, където се пускахме с шейни. 

Но голямото пускане с шейни ставаше в Парка не свободата (сега Борисовата градина) - по стръмната алея от сегашния комплекс басейни "Мария Луиза" до стадион "Васил Левски". Тя е доста дълга и можеше освен шейни да се карат и кормилачки. Това са усъвършенствани шейни, които всеки си правеше сам - на широка дъска се монтираха задни неподвижни плазове, а предните плазове бяха подвижни и се закрепваха с лагери към дъската. Караше се или като легнеш по гръб на дъската и управляваш предните плазове с крака или като легнеш по корем и ги управляваш с ръце.
 

Ех, какво знаят днешните деца за ония славни времена...

5 коментара:

카지노사이트위키 каза...

I am impressed by the details that you have on this web site. Write more

온라인카지노사이트 каза...

Bookmarked this website page, will come back for extra articles. What an ideal site.

카지노사이트탑 каза...

Fckin¦ amazing issues here. I am very satisfied to see your post. Thank you a lot

카지노사이트킹 каза...

I appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

파워볼사이트 каза...

Hello, I enjoy reading all of your article. I like to write a little comment to support you.