четвъртък, 25 юли 2013 г.

Полицейската бруталност -вчера и днес. Разлики ли?

Пуснах вече една снимка как си падам на главата и полицията ме "спасява" и сега се налага да пусна методите, чрез които полицията "предотвратяваше" терористичните акции. Повтарям, това беше през 2007 г., протестирахме природозащитници за Рила и вие всичкото офисен планкотн, дето сега се барате за средна класа, пет пари не давахте. Ама , хайде, сега сте се пробудили, поне вижте и си вземете поука какви средства срещу себе си, пускам тогавашната си снимка и коментарите едно към едно:

Стойчо каза...
Спасяват те от развилнялата се тълпа;-)

Иначе си добре се надявам?
lyd каза...
Вени, какво се е случило?
Анонимен каза...
Takaва снимка, публикувана в жълтата преса, внася произзволна интерпретация, напълно илюзорна и напълно в унисон с илюзорния ни свят, накои се възхищават, на някои просто им е тъжно, а екшъна си е екшън, въпрос на вкус.
Гарвана
Вени Г. каза...
@стойчо
Абсолютно, ако не бяха полицаите, събралите се човекоядци щяха да ме изядат ;-)

@lyd

Историята е от лятото, но я пиша сега, защото ми се струва символ - на нарастващата наглост на управлявъащите.

Ето историята от Индимедиа България:

София, 04.09.07: Репортаж Флаш Моб за Рила на паметника Левски
от Бил Там
(Е-mail адресът не е проверен) 4 септември 2007
Втората Флаш моб акция за спасяване на Природен парк Рила започна около 19:40, когато първите десетина човека започнаха да пресичат пешеходната пътека при Ботаническата градина в посока бившето кино “Сердика”. Преди това още от 18:30 полицията се беше разположила на всички ъгли около паметника на Левски, като видимо бяха повече от всички акции досега. Само автомобилите и джиповете бяха около 15-тина, а там чакаха и дежурните медии, но този път нямаше предавания на “живо”. Към 19 20 вече започнаха да се събират хора, в протеста като цяло участваха около 150-200 човека в пиковия момент.

До 20 часа хората пресичаха пътеките като ченгетата отново приложиха тактиката от Руски паметник да пропускат движението като временно спират пресичащите. Въпреки това движението беше затруднено и се получи задръстване, а полицията беше леко паникьосана, защото по това, което чувахме нямаха ясна идея как да пропускат протестиращите, така че коли да не се оказват в “капан”. Определено не успяваха в това си начинание. Някои от протестиращите подаряваха цветя на спрелите в задръстването автомобили.

Около 20 часа хората се групираха пред сградата на МЕИ, като там станаха и първите леки сблъсъци. Имаше размяна на реплики, а ченгетата определено се държаха нагло и не спазваха собствените си разпоредби, отказваха легитимация, говореха арогантно на “Ти” с хората и други подобни стари, соц. навици. За коланите със “сърп и чук” няма какво да се каже, нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено, а защо носят подобна част към униформата си за мен е обяснимо. От този момент полицията реши да задържи окончателно хората на тротоара и започна групо да спира всеки, решил да пресече пътя. От странат на Сердика също се оформи група от спрени активисти. Това определено радикализира хората и нажежи атмосферата.

Към 20:15 хората спонтанно навлязоха на пътя и блокираха движението, решени да стоят на пътя. Тогава стана и първият сериозен сблъсък, като Невена Гюрова беше съборена и влачена по асфалта, като за мен не стана ясно първопричината. Тя беше затисната с крака към асфалта и определено се нарани леко при грубите действия на ченгетата, независимо, че е на възраст. После стана и отново се включи в протестиращите. В този момент, вече около 20:20, при същият сблъсък беше арестувана и Цвета Христова при опит да я избутат от платното. Цвета отказа и беше буквално влачена, и качена в близкия джип. Това породи яростна вълна от сблъсъци, доста хора се сдърпаха с полицията, имаше псувни, размяна на леки удари в мелето, въпроси “на кого служат те, на хората или на мутрите”.

След това полицията успя да раздели протеста на две групи, които останаха на островчето между двете платна и от страната на Сердика. Хората бяха удържани трудно, като скандиранията не спираха и имаше отделни пререкания с ченгетата. Движението се възтанови.

Около 21:15 групите преминаха спонтанно към сградата на МЕИ. В този момент беше направен опит да бъде задържано още едно момче, но негов приятел разблъска ченгетата, които вече го държаха и буквално го пренесе сред хората и така го спаси от арест. Ченгетата се стъписаха и не реагираха на това наистина смело действие.

Около 21:30, след купон с тарамбуки и много настроение хората започнаха да оредяват, като кордона пред МЕИ продължаваше да пречи на пресичането. Група от протестиращи се насочи към 5-то РПУ на ул. Марин Дринов, където бяха задържаните. По първи слухове към този момент се твърдеше за 4-ма задържани.

Пред РПУ-то се събраха 30-тина човека, като някакъв майор се опита да сплаши хората, че това било неразрешен протест според закона за митингите и събранията....и т.н. Като се опита дори да плаши снимащ, с взимане на камера.

Там се уточни и последната достоверна информация от адвоката на арестуваните. Задържани са Цвета Христова и Красимир Грозданов за “неизпълнение на полицейско разпореждане”, ще им бъдат съставени актове, като за Цвета и за липса на лична карта.
Адвоката помоли хората да се разотидат, да останат евентуално няколко човека и да бъдат тихи. Това било “молба”!? на полицията. Малк опреди това няколко човека се отправиха към БТВ, за да вземат участие по темата в “живо студио”.

До 22 часа задържаните не бяха пуснати, а пред 5-то РПУ все още имаше 20-тина техни приятели и протестиращи.


@анонимен
Струва си, че мога да разбера какво казваш.
Георги Фурнаджиев каза...
Твърдоглава анархистка (вестника), ей!!! Пък нека е "на възраст":P
Вени Г. каза...
@Георги Фурнаджии

Точно този вестник - "Свободнжо слово" ги вбеси и в знак на протест, после подскочих и пак - по главата ;-)

А вестникът си струва, много пъти има неща, която никоя традиционва медша не смее да пише.

Те тормозиха да кажа дали от ФАБ (федерацията на младите анархисти) и откъде към го взела, кой го прави и разпространява полицейщшни

С това искам да кажа, че писаното длово е сила. И да отдам моите почитания на zearendilза всичко, което прави за движението на анархистите лично той.








Как си падам на главата - от полицията





Полицейска бруталност 2.0

Неуважаеми ченгета, защо не ви вярвам:


Долуописаната случка е от август 2007 г. Протестирахме против застрояването на природен парк "Странджа". Долната снимка беше тиражирана от някои жълти медии - за да покажат какви лумпени протестират. Аз съм лумпенът, който самоотвержените полицаи извличат. Междуддурогото, без връзка с екопротестите, но във връзка с моите лични възгледи, държа в ръката си вестника на анархистите "Свободно слово"
Когато исках след това да се жалвам, от полицията ми отказаха да приемат жалбата като обясниха, че нямам основание, защото аз съм щяла да си падна на главата, а те в последния момент ме спасили. Истината е, че бях в първите редици на протеста, които хора от първата редица полицаите изтласкваха  и мен, както и други извлякоха със сила, и въпреки че си бях вдигнала ръцете нагоре, това не ме спаси. Нещо, познато и от отминалата вечер.

Затова не вярвам и дума на всички обяснения на властта за това, какво се е случило вечерта. Не им вярвам, защото им ядох попарата преди 6 години. Те са същите. Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.

неделя, 7 юли 2013 г.

Начала на обединение на реформаторския блок

Това са началата, около които 5-те партии - от т.нар. Реформаторски блок – ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), "Свобода и достойнство", "Синьо единство" и "Зелените", предлагат изграждане на отворен формат от партии, неправителствени организации и активни граждани:

1. Нови изборни правила, гарантиращи честни избори.

2. Прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите. Целево финансиране, гарантиращо конкурентност и политическо представителство на българските граждани.

3. Освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости.

4. Безкомпромисно преследавне и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.

5. Изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративните и политически итереси.

6. Прилагане на стриктни антимонополните правила за защита на конкуренцията, свободната инициатива и интересите на потребителите.

7. Равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Ново законодателство, гарантиращо изваждането на мафията от тях.

8. Деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители. Премахване на партийните и роднински назначения.

9. Включване на инструментите на пряката демокрация и гражданския контрол при вземането и изпълнението на решения на централно и местно ниво.

10. Остро противодействие на опитите за разделение на българската нация и противопоставяне на етнически или религиозен принцип.

11. Премахване на медийните монополи и прозрачност на медийната собственост, като гаранция за свободата на словото.

12. Опазване на българската природа и богатствата й чрез стриктно ново законодателство.