вторник, 17 юли 2012 г.

Как ГЕРБ ни излъга преди 3 години. По повод на поредните лъжи на Цветанов

Днес Цветан Цветанов ще представи отчет за работата на Министерството на вътрешните работи (МВР) за последните три години. Домакин на събитието ще е заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, а докладът ще бъде представен на депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Темата на презентацията на Цветанов е  "МВР 2009-2012 г. -равносметката".

Според мен ще е добре равносметката да се обогати с припомняне на обещанията в тази сфера, с които ГЕРБ спечели изборите. И тъй като се съмнявам, че Цветанов ще направи това сравнение, ще му помогна да равносметне. Ето какво ни обещаха  преди 3 години в управленската си програма "Новият десен договор за България" (с червено посочвам резултатите):

глава XVII. СИГУРНОСТ.

Ред и сигурност за българските граждани

Установяването на ред и сигурност в страната е един от основните приоритети на партия ГЕРБ.

За постигането на това са необходимо следните реформи:
§ Да се предприемат стъпки в посока на децентрализация на правомощията на МВР – да се прехвърлят повече правомощия от министерстото към местната власт – кметовете да назначват и уволняват началниците на местните полицейски управления и противопожарните структури (кметовете се избират с пряк избор, би следвало кмета и назначения от него екип да носи отговорност за нивото на престъпност в конкретния район).
Нищо не изпълниха. Напротив дадоха права на МВР и на вътрешния министър да  контролират/управляват и изборния процес

§ Децентрализация в правомощията на КАТ – отново прехвърляне на правомощия към местната власт.
Нищо не изпълниха.

§ Спиране на „войната по пътищата” - извършване на технологична реформа като се въведат и монтират камери на кръстовищата и оживени места, както и да с предприемат стъпки за пресичане на корупционните практики, като се замени човешкия фактор (КАТ служители) с автоматизирани системи (камери и др.).

Нищо не изпълниха. Всичко остана на нивото постигнато от Румен Петков, вътрешен министър на омразната им Тройна коалиция.

§ Преминаване на структурите на противопожарната сигурност и органите на гражданска защита изцяло към структурите на местната власт (кметовете) с оглед по-добро взаимодействие, адекватно противодействие на бедствията и аварийте и др.;
Нищо не изпълниха.  По-доброто взаимодействие и адекватното противодействие го видяхме при трагедията в с. Бисер, взривовете при Петолъчката и гасенето на пожара на Витоша.

§ Да се осъществи тясно взаимодействие между Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и съдебната система, както и да се създаде единна информационна система между тези институции;
Нищо не изпълниха. Тясното взаимодействие се изрази в несекващите нападки, обвинения и клеветиш на вътрешния министър Цветанов към съдебната система. За единната информационна система дори не се и говори.

§ Намаляване на данъчното и осигурително бреме с оглед намаляване дела на сивата икономика;

Нищо не изпълниха.
 
Агенция За Национална Сигурност (АНС)
Считаме, че правомощията на АНС трябва да включват оперативни и разследващи функции – в състава й да бъдат включени прокурори и дознатели, който да са в състояние кометентно и професионално да водят разследвания.

Нищо не изпълниха. Напротив - орязаха още повече правомощията на съществуващата ДАНС.

Ръководството на АНС следва да се избира и назначава от Народното събрание (НС) с квалифицирано мнозинство. То може да включва едноличен ръководен орган, който да се подпомага от колективен орган – съвет, избрани за мандат от 7 години. Стратегическите решенията в АНС следва да се вземат с квалифицирано мнозинство.
Нищо не изпълниха.

Ръководството на АНС трябва да се избира и да се отчита ежемесечно за свършената работа пред НС с цел постигане на прозрачност и граждански контрол върху работата й. Ръководството да се избира от НС, а Президентът да издава указа за назначаването му, както и да има право на вето в тази връзка.

Нищо не изпълниха.

Целта е АНС, както и Националната служба за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС) да са самостоятелни служби под контрола на НС, а не да са контролирани от Президента или МВР. Информацията и разработките на тези служби ще се предоставя на Президента, Премиера и на НС.
Нищо не изпълниха. 

По отношение на АНС, както и на останалите служби, следва да има разработена дългосрочна национална стратегия и визия, целящи тяхната самостоятелност и независимост от изпълнителната власт.
Нищо не изпълниха.

С оглед създаването на този нов орган, предлагаме провеждане на широки консултации на политическо и експертно ниво с цел създаване на работеща и независима агенция. Би следвало да има широко медиино отразяване и запознаване на гражданите с функциите, задачите и правомощията на агенцията.

Нищо не изпълниха.

 

В заключение:

Чак мен ме е срам като ги припомням тия работи. Не гласувах за ГЕРБ (защото съм твърд привърженик на ДСБ), но им пожвярвах. Даже цяла година им вярвах. Ако бях на мястото на Цветанов, щях да да си подам оставката и да се скрия в миша дупка. Но това човешко недоразумение, освен  мозък няма грам чест и достойноство. Ако Бойко Борисов ги има (не е доказано), тутакси трябва да разкара Цецкото и да го скрие някъде да не го гледат хората, белким ги излъже, че Той - Светиня Му сиреч, няма нищо общо с лъжите и един Цветанов е виновен.

Обаче както се казваше в един неприличен виц - А дано, ама надали...

P.S. Докато пишех тоя пост, Цветанов се отчете. Майко мила! Знаех, че ще лъже, но че ще е толкова тъп не предполагах. Сам се набута в сравнението: "„100% от предизборната програма на ГЕРБ в сектор „Сигурност" е изпълнена", отчете той."

Тоя верно ще закопае ГЕРБ, много яко работи в тая посока ;-)