сряда, 30 ноември 2011 г.

Според Дейвид Камерън британците са доволни, въпреки неуспехите в ликвидирането на последиците от лявото управление

Животните неизбежно споделят социално-политическите черти на човешкото общество. Наскоро един британски котарак нагледно демонстрира какво означава да се издигнеш във властта, дори в държава с либерална демокрация, обичайно право и парламентарна система.

Всичко започна с това, че британският премиер Дейвид Камерън откри плъх на верандата на "Даунинг стрийт". Той бе заснет от телевизионната камера и показан в националния ефир на 17 януари 2011 г., когато журналист от BBC говореше за бюджета на фона на входа на превителствената резиденция. След случката администрацията на премиера реши да назначи котарак.





Националната телевизия показва как плъх се разхожда на верандата на "Даунинг стрийт" зад гърба на репортера на BBC

Предишният премиер Гордън Браун нямаше котки, и естествено се бяха появили плъхове - още един повод да се види на практика докъде бе докарана страната от лейбъристите и социалистическите им експерименти. Към връщането на длъжността официален правителствен котарак, създадена преди 45 години от консервативния премиер Харълд Макмилън, бе подходено достатъчно отговорно, макар че не се проведоха избори. Първият котарак (той можеше и да е втори по ранг в държавата, но както е известно, кралицата има кучета) не бе избран на котешка изложба, нито от развъдник на породисти котки или скъп тузарски зоомагазин, а го взеха от приюта за бездомни животни "Бътърси".




Идването на Лари на "Даунинг стрийт"10

Лари с тържествена патриотична лентичка в деня на сватбата на принц УилямКамерън обясни, че го е избрал, защото имал силно изразен хищнически нрав (very strong predatory drive). Той бил прибран в приюта от лондонските улици, където водел живот на скитник и сам се изхранвал, следователно нямало да се церемони с плъховете.

С назначаването на котарака бяха постигнати няколко важни политически цели. На първо място, той не струваше нито пенс на бюджета - напротив, чрез осиновяването му премиерът спестяваше разходи на данъкоплатците за издръжката на една коткоединица в приюта. Второ, Камерън прояви подчертана социална отговорност и хуманност, осиновявайки котарак в неравностойно положение, превръщайки го от просяк в принц. Трето, премиерът даде пример на съгражданите си - не да купуват скъпи разглезени котки, а да осиновяват бивши бездомници от приютите.

Лари на заседателната маса на британския кабинет

Лари с тържествена патриотична лентичка в деня на сватбата на принц Уилям (горе вдясно) и в правителствената заседателна зала (долу)

Но британският Първи котарак - като героя на разказа "Пази, боже, сляпо да прогледа" - доста бързо свикна с новата си роля и стана политически проблем за Камерън. Кадровата политика на премиера претърпя публичен крах.

Плъховете и не помислиха да бягат от "Даунинг стрийт", а започнаха да се показват дори пред чуждестранни гости. Един от тях се появи даже на официален обяд пред министрите, с които Камерън обсъждаше европейската криза. Наложи се премиерът да прекъсне дискусията, за да го замери със сребърната си вилица, с което го прогони.

"Къде е този Лари, когато има нужда от него?!", възнегодува министър Ян Дънкан Смит. Това изглеждаше, че е лошо предзнаменование за кариерата на котарака, защото като министър на труда и социалната политика Дънкан Смит контролира заплатите и пенсиите на държавните служители (какъвто е и Лари).

Доста преди скандалната поява на плъха журналистите, дошли още в 8 часа сутринта на "Даунинг стрийт", за да снимат официалното начало на заседанието, бяха видели Лари спящ под топлата струя на калорифера. Нито идването на министрите, нито предшестващата суетня на протокола бяха успели да го събудят. Първоначално на журналистите бе забранено да снимат котарака, явно пренебрегващ служебните си задължения докато останалите на "Даунинг стрийт" работят. На в крайна сметка свободата на словото надделя над защитата на личната неприкосновеност и в пресата се появиха снимки как той спи през работно време.

Лари спи под калорифера през работно време

Лари спи под калорифера през работно време

Лари спи при идването на Марк Руте и Ник Клег


Лари спи (вляво на верандата) при пристигането на холандския премиер Марк Руте, съпровождан  от британския вицепремиер Ник Клег,  на "Даунинг стрийт"

След публичната критика на министъра на труда журналистите очакваха Лари да бъде уволнен, обаче говорителят на премиера заяви, че оставка няма да има, тъй като "котаракът доставя удоволствие на много хора" независимо, че пропуска плъхове.

Медиите припомниха, че това не е първи път, когато на Камерън се налага да спасява Лари. През май, по време на семеен обяд, през трапезарията пребяга мишка. Премиерът успя да я заснеме с мобилния си телефон и по-късно разказа за случката в ток шоу на Би Би Си , а на закономерния въпрос къде е бил Лари отговори, че той няма допуск до жилищната част на резиденцията и задълженията му обхващат само официалните работни помещения. През юни Камерън в радиопредаване направи отчет, че от идването си в резиденцията котаракът е хванал три мишки.

Британската НСО разшири достъпа на Лари до всички помещения на "Даунинг стрийт", но това не помогна. Бе установено, че вместо да реализира своя "изразен хищнически нрав" в сектора, за който отговаря, котаракът предпочита да спи пред калориферите или на припек. А когато е буден, прекарва повечето време с приятелката си Мейзи, обитаваща къщичката на охраната на съседния Джеймс парк. В следващите месеци Лари хвана само една мишка.

Да не говорим за това, че премиерският котарак се оказа темерут, който се държи високомерно с хората и ги отбягва. Изключение направи единствено за американския президент Обама като му се подмаза, усетил с шестото си чувство, че той е началникът на стопанина му.

Всичко това е тъжна, но често срещана история. Котаракът демонстрираше "ярко изразен хищнически нрав" докато бе далеч от върхушката, а когато се изкачи по стълбицата на властта, способностите, за които бе издигната, тутакси се изпариха. Но въпреки си грубите му гафове и грешки, той не бе уволнен и сменен с друг. Лари вече бе един от управляващите, а както е известно гарван гарвану око не вади.


Репортаж на Daily Mail за създаването на длъжността Държавен ловец на плъхове и обществените съмнения дали новото попълнение на "Oаунинг стрийт"10 има политически способности да изкорени плъховете + видеозапис от пристигането му в правителствената резиденция

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1357213/Downing-Street-cat-takes-Cabinet-seeing-ITV-reporter-Lucy-Manning.html


Разкритията на BBC News за появата на мишки по време на официални срещи и частни обеди и за отказа на премиера да поеме отговорност и да уволни виновния
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-15733365
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-12683608

Отчетът на Камерън пред Би Би Си за уловените от Лари 3 мишки, за темерутщината му и за подмазването на Обама (аудиозапис от радиопредаването + репортаж на BBC News)
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-13845025


П.С. Преведох (с незначителни промени заради бг спецификата) статията "Какви поуки трябва да си извади Русия от котарака на британския премиер" на Александър Баунов в Slon.ru, тъй като смятам, че в нея са поставени важни проблеми, стоящи и пред нашата страна. Публикувам я, защото официалните медии мълчат за изоставането ни от водещата европейска практика - на "Дондуков"1 още не е назначен официален борец с наследството на Тройната коалиция и Бойко Борисов сам трябва да носи тази отговорност.

Цветанов щастливЗа разлика от британските си колеги, които разнищват провалите и гафовете на избраниците на Камерън, българските журналисти не говорят за кадровите провали на премиера и продължаващите му неуспехи в ликвидирането на пораженията от комунистическото управление. Не ни информират и какви са личните заслуги Бойко за спестяването на пенсовете, пардон левчетата на данъкоплатците. Да е прибрал някое куче от приют? Нищо подобно, противно на примера на британския си десен колега, той взема кучетата си от елитен развъдник.

Българските медии биха могли поне да отразяват редовно дейността на правителствените кучета и то без да спестяват критиките, а не да пишат единствено за успехите им - бойков Лазар станал световен шампион, триумфирал на международна изложба, а с партньорката си Росица спечелили национална титла.


бойковите овчарки Лазар и Росица

Лазар и Росица след победата си на международния Пловдивския панаир


Следователно неизбежен е изводът, че нито Бойко Борисов е на нивото на десните си партньори от ЕС, нито българските медии имат нещо общо с европейските.

неделя, 27 ноември 2011 г.

Амфетаминист № 1 на България

Имало едно време в една далечна периферия на Европейския съюз двама велики джедая. И се чудело населението на периферията кой от двамата е по-велик....

[видео]

[край на видеото]

Великото премерване започнало с анкетата "Футболист №1 на България". Тъй като резултатите й традиционно ставали причина за люти спорове между феновете, подозиращи спортните журналисти в пристрастия, да не кажем нещо по-лошо, собствениците на анкетата решили да я демократизират. Речено-сторено. Отворили специален сайт - http://futbolist1.bg/, където всеки фен можел да заяви играч, за когото да се гласува. Но започнали премеждия.

Неизвестен злосторник регистрирал двама третодивизионни футболисти - Васил Лукаев от "Шипка Дагор" и Бойко Борисов от "Витоша Бистрица". Много фенове били недоволни от играчите, понеже били пияници и курвари и ги мързяло да ритат. Те започнали да гласуват за Васко и се надявали, че след като той спИчели, трябва "да се изтрие целият български ЖМутбол".

Васко Лукаев - футболист на годината

Организаторите - фирмата на един недозастрелян президентски съветник Манол Велев, за когото в периферията се говорело, че е разбойник - решили да спасят жълтичките от спонсорите и махнали Васко от анкетата. Но станало страшно.

Ядосаните фенове започнали да гласуват за единствения останал третодивизионник, който получил и друга мощна подкрепа. Във форума на електронния вестник "Дневник" отдавна не обичали аматьора Борисов, който по съвместителство работел като министър-председател на периферията. Те нямали нищо против аматьора-футболист, но не искали аматьор за министър-председател и решили да скроят номер на втория - да го направят Футболист №1, та белким освободи другото място.

Организаторите се видели в чудо, защото за по-малко от ден Борисов стигнал второто място и вече дишал във врата на самия Димитър Бербатов, но не смеели да го задраскат като Васко. Зер тъй ли се драска министър-председател...

Бойко Борисов - футболист на годината

През това време обаче други облаци се появили над джедайската глава. Лошият сайт Биволъ коварно изнесъл данни от затънтения Шуменски съд, че Борисов правел алъш-вериш със забранените амфетамини и имал-вземане със страшните разбойници Сретен Йосич и Бай Миле, а хайдушката дружина на сикаджиите му купила воеводското място в периферийното МВР. Медиите в периферията героично премълчали непатриотичните разкрития на Бивола, но злите сили Интернет и Фейсбук ги разнесли по света.

To be continued...

Спомен за Маргарита Попова

Любопитна снимка видях в албума на Стефан Бъчваров:

Маргарита Попова на конгрес на ДКМС

Лозунгите сочат, че снимката е от голямо комсомолско мероприятие, а лентичките на реверите - че може би е конгрес на ДКМС. Залата е "Универсиада", а девойката в кръгчето - вицепрезидентът Маргарита Попова, според Стефан Бъчваров.

П.С. За младите, които не помнят: Манифестациите бяха задължителни, но сборищата на ДКМС, а най-паче конгресите - не. Активни комсомолци бяха най-големите натегачи и кариеристи, повечето след 1989 г. бързо се преквалифицираха в демократи..

четвъртък, 24 ноември 2011 г.

В путинска Русия има самодържавие и престолонаследие, призна си властта.

Това става ясно от експертите на Курската лаборатия по съдебна експертиза и е потвърдено от присъдата на Заводския районен съд, град Орлов над Михаил Деев. Той е обвинен заради разпространена от него листовка и осъден да заплати 200 000 рубли ($6400) за обида на държавата - сума, непосилна за безработния опозиционер. Из заключението на съдебните експерти:

"Надписът над рисунката гласи "Долу самодържавието и престолонаследието!"... Общият смисъл на листовката е призив към обединение с цел борба със "самодържавието и престолонаследието". Ако изразът "самодържавие и престолонаследие" се разглежда като синоним на държавната власт, то дадената борба е насочена към сваляне на съществуващата държавна власт."

 самодержавие и престолонаследие.3


Други постове за путинска Русия тук:

Педераст ли е Путин

Рабфак - Эх, Россия моя... (видеоклип с текст)

Рабфак - Наш Дурдом голосует за Путина (видеоклип със субтитри)

Терминатор-3. Руски римейк

Сява - Володя Путин (видеоклип)

Billy Idol - Shock To The System (видео). По повод "системния проблем" в родилния дом "Шейново"

Смъртта на 35-годишната жена в столичната АГ болница "Шейново" е заради системен проблем, който съществува в гинекологията от години. Това каза по БНТ председателят на етичната комисия в Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов.

И си спомних култовото парче от 90-те - Shock To The System на Били Айдъл, в което пее:

Можеш да разтърсиш тази земя.
Разтърси системата!

Във видеоклипа са използвани документални кадри от бунтовете в Лос Анжелис през 1992 г.

[видео]

[край на видеото]

Shock To The System

Woah yeah
It was a night, L.A., burning bright
Oh what a night
Say yeah,come on
It makes my world stand still
Ahh riot, rape, race and revolution, ah yeah
Here come the fire, and my world burns still
Yoww say yeah

Well, you can rock this land baby yowww

Like a shock to the system
I feel good, well alright
Like a shock to the system
Say yeah, ain't it irie

It was a night
Hell of a night, L.A., it really was
Oh what a riot
I said yeah, come on
It makes my life feel real
Fear police and civil corruption oh yeah
Is there a man who would be king
And the world stood still
Ah yeah loud

You can rock this land baby
Yeahhh

Like a shock to the system
It feel good, well alright
Like a shock to the system
I said yeah, come on baby
Shock to the system
Feel good, well alright
Like a shock, shock to the system
I say yeah, I say yeah, I say yeah
Come on baby

Yeah, well you can rock this land baby
Like a shock, shock to the system
It feel good, well alright
Like a shock to the system
I say yeah
Ain't it irie

Shock to the system
It feel good, well alright
Like a shock to the system
I say yeah
I say yeah
I say yeah, come on baby

Shock to the, shock to the
Shock to the system
Loud I gotta
Shock to the, shock to the
Shock to the system
Yeah I gotta
Shock to the, shock to the
Shock to the system
Yeah I gotta
Shock to the, shock to the
Shock to the system
You could be king
[laugh]
Or I could be king
Yeah well
You could be king
Or I could be king
Well I gotta
You could be king
Say it louder
The world still burns
You could be king
I could be king
Yeah well
You could be king
Say it louder
I could be king
You could be king
Say it louder
The world still burns


P.S. Естествено, че не искам бунтове у нас. А и не са възможни. Но тази система е сбъркана. И не само на мен не ми харесва.

събота, 19 ноември 2011 г.

Престъпното МВР и престъпната съдебна система.

Английският съд отказа за втори път да екстрадира Димитринка Калайджиева, която е една от тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. В решението си съдът изразява съмнение, че процесът, в който трябва да участва Калайджиева ще е справедлив. В документа подробно се описва не само историята на убийството на Надежда Георгиева, но и събитията в контекста му, свързани с периода, когато начело на прокуратурата беше Никола Филчев.

Подробности в "Дневник" и "Капитал" - "Английски съд не екстрадира заподозряна заради съмнения в справедлия процес в България" и "Как Лондон ни наложи предпазна клауза" "Капитал" публикува факсимиле на жалбата на Калайджиева. Тя е драстично изброяване на куп престъпления, извършени от служители на МВР спрямо нея, и извършени от бившия главен прокурор Никола Филчев. Правителството на ГЕРБ две години не направи нищо, за да ги разкрие и да накаже престъпниците, с което де факто стана съучастник в престъпната дейност на магистрати и ченгета.

Тъй като жалбата е приложена като атачнат pdf файл на ръкописно копие, трудно се чете и предполагам, че малко хора ще си направят труда да го сторят. Но изложените факти са драстични и затова я преписах и публикувам тук.

Продължава да ни управлява  престъпникът Гоце, спасил престъпника Филчев, изпращайки го на дипломатическа работа в чужбина. Престъпниците, измъчвали и шантажирали Калайджиева, продължават да са прикрити от Цветановото МВР. О, и тяхната пенсионна възраст няма да я увеличават за разлика от тази на хората-немилиционери. И тяхното МВР ще продължава да троши парите на данъкоплатците, за да вършат неговите служители престъпления.

А как да нарека магистратите, които продължават да съдят другите двама подсъдими, които са нямали шанса да се спасят в Англия? Би трябвало да ги нарека ПРЕСТЪПНИЦИ, но мисля, че ако ги нарека така, по-скоро ще ме осъдят мене, отколкото да потърсят истината. Затова не ги наричам престъпници ;-) Затова и висшите магистрати, управляващи съдебната система, също не ги наричам престъпници - макар че много добре знаят цялата престъпна история и продължават да мълчат.



До Върховна Касационна прокуратура
Отдел "Следствен"
оз.п-к Павел Павлов

Жалба
от Димитрина Тодорова Атанасова Калайджиева
гр. София ж.к..... бл....

Господин Павлов

При последния ни разговор, Вие ме помолихте да напиша всичко, което Ви казах, без да се страхувам или премълчавам нещо във връзка с информацията, която имам; и нещата които зная за убитата по жесток начин моя приятелка и колежка Надежда Георгиева. Чудовищното в случая е, че не само разследващите не протоколираха казаното от мен, а наглостта им стигна до там, да ме заплашват да внимавам какво говоря, чии имена споменавам, защото виж ли, можело и да стане така, че да: "ми затворят устата с ритник", "да ми промият бързо паметта", "да се окаже, че аз съм убиец", и много подобни и от този сорт "обещания". Това се случи в Института по Криминология, в деня, в който доброволно отидохме със съпругът ми в СДВР, за да разкажем кога за последен път сме видели Надето. Държаха ни абсолютно незаконно повече от 18 часа, като през цялото време оказваха чудовищен натиск върху мен, а както по-късно разбрах и върху съпругът ми. Всичко започна с наглед приятелски разговор, но отношението им към мен коренно се промени, след като добросъвестно им отоговорих на въпроса, кои хора са били от близкото обкръжение на Надя, в какви взаимоотношения е била с всеки един от тях. Положението ми особенно се влоши, след като споменах имената на някои високопоставени магистрати, и най-вече това на бившия преподавател на Надето в университета, бивш върховен съдия и настоящ Главен прокурор г-н Филчев. Не беше тайна за никой, че освен много добър приятел, аз бях нещо като душеприказчик, изповедник на Надето. Тя ми разказваше почти всичко: от това какво върши за клиентите си за да спечели делата им, до дребни детайли от частния си живот. Беше особенно откровенна, многословно обстоятелствена в моментите, в които пиеше. А това понякога започваше рано сутрин. Загрижена за нея, аз се опитвах всячески да и помогна да се раздели с този си порок, тъй като тя беше вече зависима от алкохола и от ден на ден увеличаваше количеството изпит алкохол. Винаги имаше оправдание за пиенето. Понякога ми казваше, че пие за да подтисне болката, която изпитва от различното отношение на родителите си към нея, и това към сестра й. Казваше ми, че те са като "пиявици, интересуващи се само от "парите й", че с парите, които изкарва си купува "обичта и вниманието им", че за да си спечели сестринско отношение от родната си сестра, както и нормално човешко отношение, е била принудена да и купи апартамент, че е купила нов апартамент на родителите си в центъра на Ямбол. Друго оправрдание за пиенето й беше външният й вид и отношенията й с мъжете. Винаги повтаряше едно и също: "Ако си дебела и грозна като мен, има само два начина да задържиш един мъж до себе си: пари и страх". На учудването ми тя отговори с подробно обяснение и дълга изповед, включваща многобройни примери: от това как с парите, с които разполага е лесно да си купи вниманието на повечето мъже, до това как доброто изнудване ги прави верни като кучета, наличаше ги "страхливи плъхове", и ме уверяваше, че "само страхът поражда уважение" и в този чисто мъжки свят, тя си е спечелила уважение. Надя имаше огромна архива включваща: оригинали или копия на много документи, множество касети със записани разговори между нея и хора, с които работи, познава, дава рушвети или изнудва. Особенно се гордееше с факта, че успешно може да изнудва дори хора, облечени в много власт. Казваше ми, че не всичко го прави за пари, че изпитва огромно удоволоствие, подобно на "оргазъм", когато притисне някой и той няма друг изход освен: "послушно да изпълнява всичко - като добре тренирано куче". Понякога ми пускаше запис на някой от разговороте, поктазваше ми документи и ми разказваше до най-дребни детайли история след история. Повтаряше до безкрай, че информацията която има, е истинско богатство и страшно оръжие. Казвах й да не се занимава с това, че е опасно и рисковано, но тя винаги ми отговаряше през смях, че "аз съм просто жена и съм твърде дребна за да разбера, че има достатъчно опит и рутина, както и куражът на мъж, че владее до съвършенство тази игра, че силните карти са в нейни ръце". Казваше ми, че точно това я прави добър адвокат, че печели делата извън съдебната зала, че може да изнудва почти всеки един от високопоставените и недотам високопоставени магистрати, че всеки един от тях има Ахилесова пета, а тя има нужните документи и средства, да им припомни неща, които те искат да забравят. Беше толкова уверена и спокойна. На въпросът ми не се ли страхува, че това може да се върне като бумеранг върху нея, тя ми отговаряше, че обяснява на всеки един от тях, че има многобройни копия и че ако нещо се случи, тя е готова за ответен удар, и много други от този род.
Всичко това аз разказах на оперативните работници и психолози, но това само влоши собственото ми положение. Особенно агрисивни към мен те бяха, след като им разказах за голямата и сериозна документна измама, която Надя и нейната приятелка Донка Михайлов - сестра на "Винената царица" извършиха, чрез продажбата на имота на Андрей Комфорти, син на покойната Винена царица /като го подписаха но документи и пълномощно, даващо им право за продажбата на сградата, ресторанта и печатницата, която той като единствен неин наследник притежаваше. Сделката беше изповядана от Нотариус съвипускник на Надя, купувач беше мъж, чието име не запомних, но който през цялото време парадираше, че е съдружник на фирмата на брата на Главният прокурор Никола Филчев. След всичко казано от мен, част от хората задаващи ми въпроси напуснаха стаята, в която бяхме, и когато по-късно се върнаха, започнаха да ме наричат с много обидни думи, да ме заплашват и да ми казват, че си спомням твърде много, наричайки ме: "курва, копеле, боклук, лайно, което скоро ще изтрият от лицето на земята". Това беше абсолютен кошмар. Питах ги кое в моя разказ ги афектира толкова много, с какво заслужих всички тия обиди и това отношение, но в отговор получавах само единствено нови обиди и заплахи. После един от тях...(няколко думи не се четат) остана насаме с мен, уверявайки ме, че много съжалява за казаното от колегите си, че той не мисли всичко това, че по-късно ще направи рапорт до Началника си за случилото се. Повярвах му. Това се оказа поредната ми грешка. Но по същество. Същият започна в детайли да ми разказва как и с какво е убита Надя, какво са установили, какво е станало. Обясни ми, че ми казва всичко това, защото мисли, че може би щом знам толкова много, самата аз съм в опастност, че е добре за известно време да не контактувам с никой, че той ще ме покровителства и помогне /не стана ясно за какво/, но в замяна иска да му разкажа всичко, което знам за Филчев. Казах му за чутото от една от касетките, където ставаше ясно за даден кредит /голяма сума пари/ от Надя, тъй като новото му жилище се нуждае от ремонт, за друг случай /600 долара за ...(не се чете)/, за това, че тя разговаря със Златка /съпругата на Филчев/, че той я пребива от бой, че тя се е заключила в един кабинет в Районна прокуратура и не иска да излезне от страх, че той ще я бие, тъй като тя се е изложила като прокурор по някакво постаноление, че той я е пратил в лудница на "4-ти километър"-София, тъй като тя е опасна за него. Разказах му за това, че Надя се беше сближила със съпругата му за да черпи информация, след като започна да има проблеми с него. Преди това много често излизахме заедно, най-често в ресторант "Синият лъв". Обикновенно бяхме на една маса както с Филчев, така и с Николай Колев-Босия, Н.Колев - прокурор, Петров - журналист от вестник "Демокрация", неговата съпруга Марияна Кънева - адвокат, Мария Каменска - съдия /в чийто 5-стаен апартамент в ж.к."Младост" Надя живя 1,5 година, с наем в размер 520 долара месечно/. За всичко, което разказвах на Янев, му посочвах къде може да намери доказателства. В един момент той ме помоли да го извиня, каза ми, че отива до тоалетната. Може би го нямаше повече от половин час, след което се върна, но вече с всички останали и от този момент живота ми се превърна в ад. Тогава осъзнах, че съм допуснала огромна грешка, като му повярвах и толкова откровенно му разказах всичко. Преброих 9 човека седнали в полукръг около мен. Задаваха ми въпроси един през друг, като в действителност не ми даваха възможност да отговарям, а те отговаряха, също така и обиждаха ме, заплашваха ме, без да ми обяснят каквото и да било. Уплашена от ставащото ги питах защо ми причиняват всичко това, какво искат от мен, къде сгреших и с какво предизвиках гнева им. Разплаках се, казах им че случващото се е престъпление, че искам адвокат, че искам да се прибера у дома си, че детето ми е с висока температура и родителите ми не знаят къде съм, питах ги за съпругът си, когото не бях виждала от 9 сутринта, а вече беше полунощ. В този момент един от тях представи ми се за Петров /психолог/, каза на останалите, че той иска да разговаря насаме с мен. След като останахме само двамата, отново се разигра същият фарс: колко много съжалява за случващото се с мен, че такива били указанията /неизвестно от кого/, че съм в правото си да искам адвокат, но е твърде късно през нощта и е излишно да звънят по телефона на адвоката, и че ако се съглася да седна на "детектора на лъжата" всичко ще приключи бързо. Даде ми празен лист и започна да ми диктува какво да пиша. На протестите ми, че е незаконно да ми диктува ...(има няколко нечетливи думи)... единственият ми шанс е ако той ме покровителства... в момента с мен е свършена, тъй като "езикът ми е твърде дълъг". съгласих се, не защото вярвах, а защото с цялото си същество исках това да свърши по-скоро и да се прибера при детето си. На "детектора" неговият колега представил ми се като Росен ми задаваше въпроси от рода: как се казвам, кога за последен път съм видяла надето, и НАЙ-НАЙ-НАЙ-чудовищният въпрос, който съм чула в живота си: "аз ли съм убиеца и с какво съм я убила. Излишно е да обяснявам, че на протестите ми беше отговорено с отвратителни обиди и груби заплахи. Той ми повтаряше с изключителен сарказъм, че аз имам висок процент на реакция, показваща, че знам как е убита Надя, което ме посочвало за убиец. Многократно му повтарях, че нямам и най-бедна представа защо детектора посочва това, но ако наистина е така както казва, за мен има само едно обяснение, че малко преди това колегата му Янчев многократно, подробно, и в детайли ми разказа всичко за убийството. Той не искаше да чуе протестите ми, тъкмо обратното. Стигна се до там да се опитва да ми внушава, че може би аз съм го направила в момент на неизбежна самоотбрана, тъй като когато съм отишла при Надя, тя е била вече много пияна, и ме е заплашвала или изнудвала, или е била агресивна към мен, после ми каза, че може би аз съм неосъзната лесбийка, и тъй като съм изпитвала силна ревност съм я убила, или защото вече не иска да работи с мен и аз съм се чувствала използвана и изоставена, както и дълбоко засегната, и след като дълго съм я молила за работа, а тя ми е отказала, в момент на афект аз съм я убила. Господин Павлов, както вече Ви казах в разговорът ни, този човек ми повтаряше многократно всичко това, и през цялото време ме уверяваше, че ако се съглася поне с едно от предположенията му, той ми гарантира, че няма да съдия, който да ме съди, тъй като аз не мога да отговарям за поведението и действията си, тъй като с два преболедувани менингита аз съм психично болна, хора боледували като мен страдат от амнезия, че всичко случило се е било в момент на неизбежна самоотбрана. След категоричният ми отказ, и повторното ми искане на адвокат, той се афектира до степен, че започна да крещи в лицето ми: копеле /може би поради факта, че съм осиновена/, курва, а вече и убиец. Крещейки ми да си призная, че нямам друг изход, че той и колегите му ще превърнат живота ми в ад, уверяваше ме, че ако се жалвам от тях и от случилото се където и да било, само съм щяла да си загубя времето, тъй като нямам доказателства, че ако разбере, че не съм последвала "съветите му" с мен е "свършено". След като му казах в лицето, че той е престъпник, а не аз, той отвори един от прозорците в стаята и ме запита дали не искам да скоча през прозореца. Може би за да направи нещата още по-кошмарни за мен, той ми каза, че имам само 2 изхода: или да скоча през прозореца, или д се съглася с една от версиите му. Категорично отказах.Безкрайно афектиран от отказът ми, той ме удари с една от табуретките в стаята. Разпищях се, питах го защо ми причинява всичко това, питах за адвокат, но напразно. Към 3 часа сутринта изпитах силна болка в стомаха, язвата ми се беше обострила. Не можех да стоя от болка. Той изпрати един от колегите си да ми купи таблетки "Ранитидин", и ми разрлеши да седна, но на молбата ми да отида до тоалетна, той ми отговори буквално: "ако искаш напикай се на стола, това така или иначе ти е последно пикане, преди да скочиш от прозореца". Започнах да викам за помощ, след което той просъска, че или веднага ще млъкна и изслушам изключително внимателно всичко, което ще ми каже, или ще ми помогне да скоча от този прозорец. Никога в живота си не съм изпитвала подобен ужас и страх, както в този момент, както и никога няма да забравя какво ми изсъска в ухото:
"който знае малко и говори още по-малко, живее по-дълго".
Каза ми, че съм свободна да си ходя: през прозореца или през вратата, сама да избера, като ми повтори, че говоря твърде много, и мога да съч сигурна, че с мен е свършено.
Написах всичко, което искахте от мен, без да премълчавам нищо, може би единственото, което премълчавам, е голяма част от обидите и заплахите.
Сега живата и бъдещето ми, както и това на съпругът ми е във Ваши ръце. И без да Ви правя комплимент или с цел да Ви се подмазвам, но след толкова много години познанство и работа с Вас, зная че сте чист и честен човек, и че наистина мога да Ви се доверя.

Вярвам Ви:
Димитринка Атанасова Калайджиева

Edit: Бях объркала линка на статията от "Капитал" - оправен е.

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Педераст ли е Путин

Не, не се гавря и не съм простак. Във връзка с предстоящото на 4 декември т.г. преизбиране на Путин за трети мандат се сетих, че този въпрос се опитваше да изясни руската прокуратура преди около година:

Путин - пидораст

Ето и крамолният постинг на Павел Сафронов ([info]onchoys):

Путин плохо влияет на интернет

В Сыктывкаре у всех кто сидит через АДСЛ, не открывается жж и твиттер.
Только что написали из Нижнего Одеса что там такая же проблема.
Это общее? Не связано ли это с приездом Путина?
И что, стало быть пока этот пидорас не уедет, у нас тут и будет штормить?

P.S. В службе поддержки АДСЛ сказали что "проблема возникла не на территории СЗТ".

П.С. Питам се трябва ли да сме благодарни тъпанарите, които ни се случва да наругаем БигБрадъра ни, че не ни съдят? ;-)

сряда, 16 ноември 2011 г.

САЩ може да надминат Китай в Интернет цензурата

Утре в американският конгрес ще започн обсъждането на първия закон за цензураа в Интернет - Stop Online Piracy Act (SOPA). Според него собствениците на авторски и сродни права ще могат да спират рекламите в даден сайт и плащанията до него, ако според тях той е насочен към кражба на американска собственост (dedicated to the theft of U.S. property). Дефиницията на сайт, насочен към кражба на американска собственост, е изключително широка - всеки сайт, чийто собственик не предприеме активни действия да избегне нарушаването на правата.

Също така съдът получава право да нарежда на DNS операторите да блокират достъпа до IP адресите на въпросните сайтове. Последното заплашва десетки милиони сайтове по цял свят, тъй като .com, .net и .org се администрират от американски домейн нейм регистър. Отгоре на всичко формулировката що е то домашен IP адрес е такава, че под удара попадат са и Канада и 20 карибски държави.

Подробности:
BoingBoing

понеделник, 14 ноември 2011 г.

Рабфак - Эх, Россия моя… (видеоклип)

[видео]

[край на видеото]

Эх, Россия моя…


Я заранее знаю расклад,
Я умело назначил процент,
И поэтому я депутат,
И поэтому я президент!

Я на карту смотрю не дыша
От просторов впадая в экстаз
Ох до чего же ты вся хороша,
До чего же ты радуешь глаз!

Припев (2 раза):
Эх, Россия моя!
Нефти до жопы
Угля до хуя!
Лес до небес и дичи полно
Жаль только — люди говно.

На Чукотке лютует мороз,
А в Сочах в это время тепло.
Я люблю свою землю до слёз,
Потому что мне здесь повезло!

Поклонюсь я пустыням и льдам
И останусь с тобой насовсем,
Никому я тебя не отдам,
Я один тебя радостно съем!

Припев (4 раза)

неделя, 13 ноември 2011 г.

Рабфак - "Наш дурдом голосует за Путина"

[видео]

[край на видеото]
Клипът на скандалната група "Рабфак" стана хит на само в рунета, Reuters писа за него, коментирайки, че във връзка с повторното кандидатиране на Путин президент в Русия има взрив на политическата сатира. Само за първата седмица "Наш дурдом..." бе гледан над 200 000 пъти, след коетоYoutube започна да слага странни ограничения (не за сефте путинският режим забранява спъва видеоклипове), но тутакси се появиха десетки клонинги.

Песента е от името на душевноболен, недоумяващ защо в отговор на въпросите за "Газпром" или "Лукойл" получава усмирителни инжекции от санитарите. Припевът е:
Все так сложно, все так запутано,
Но разбираться некогда, брат.
Наш дурдом голосует за Путина,
Наш дурдом будет Путину рад.

Буквален превод: Всичко е толкова сложно, толкова объркано,/ Но няма време да се ориентираме, брато. / Нашата лудница гласува за Путин, /Нашата лудница ще се радва на Путин.

"Рабфак" написват песента за конкурса за най-добра агитация против путиновата партия "Единна Русия", обявен от опозиционния блогер Алексей Навални. Групата е засипана от покани и концертният им графикът им вече е запълнен до януари. Любопитно е, че автор на текста е Александър Елин, който преди 10 години написа хита "Такого как Путин" за момичешкия дует "Поющие вместе", които пееха "Хочу такого, как Путин, полного сил, такого, как Путин, чтобы не пил".

"Мисля, че това е еволюция на цялата страна. На всички отначало много им хареса, а след това престана да се харесва в един момент" - обяснява промяната Александър Елин. "Отначало това беше някакъв такъв дамски възторг, а сега е напълно мъжко недоумение, разочарование и неразбиране. Ние фиксираме ситуация, която вече съществува." Този месец "Рабфак идват в Москва и са готови да участват в опозиционните акции. "Ще участваме във всичко. Правим го, за да ни чуят максимално количество хора, за да си размърдат мозъка максимално количество хора."

Питам се за ситуацията в нашата лудница. Дали започва да преминава дамският възторг от пипането на мускула Му?

Възнесение?

Папандреу - Берлускони

Намери се един достоен човек. САМО ЕДИН


Социологът и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" напуска учебното заведение заради наскорошното издигане на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков до "доктор хонорис кауза" на този университет:

"От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на г-н Христо Стоичков.

Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек.

Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем."

"Преди години един спортен журналист - Янакиев - написа статия за простащината на Стоичков и сравняваше популярността му с тази на Гошо Тарабата. Резултатът беше ответна статия и сформиране на неформална общност стоичковеди-"патриоти"; - уонаби поетът Елин Рахнев, кръстил сина си на името на ХристоС - сравнението е негово - Стоичков, Иван Гарелов и Бойко Василев от панорамите на ДС, Андрей Райчев и прочие отрепки, които кътат близко до сърцето си ценностите проповядвани от Вечномодерния Ляв - арогантност, дива омраза към невъзхваляващите го, презрение към феърплея във всичките му форми."

сряда, 9 ноември 2011 г.

Контрол - "Велика Нация" . Бойко и Алексей като миналото ни.

[видео]

[край на видеото]

Тази песен ми припомня миналото. Не онова, преди демокрацията, а побърканите първи нейни години. Когато "Контрол" и Кольо Гилъна изпяха тази песен. Когато усещането на отминалото засмукващо ни блато бе материално реално, но и усещането на свободния въздух, който ни очаква - също.

Днес повечето от преживелите тази полярна екзалтация, са склонни да я отричат с цинизъм - много по-силен от цинизма на младите, непознаващи онова време. Мисля, че това е защитна реакция. Отричане от това, което ти е причинило огромна болка с неслучването си, от усещането за драстичен крах на екзистенциалноважни идеи и прозрения - "ако не произнеса, ако не призная, че е имало прекрасен нов полет, значи не е имало и неговия крах". Отказ от негативния опит, защото не можеш да го интегрираш.

Много трудно личността интегрира травматичния опит.Преживелите изнасилване жени го преодоляват с години, някои изобщо не съумяват. Повечето оцелели концлагеристи остават тежко дисфункционални личности - невписващи се и отхвърляни от обществото. То на думи ги приема, даже възвеличава, но тяхната абнормност свежда до минимум реалната му способност да ги интегрира.

Разбира се, да слагам знак на равенство между тези жертви на екстремно насилие и хората от тоталитаризма е несериозно. Не са равни като сила на болката, в крайна сметка и  на екзистенциалната деформация. Но механизмът е идентичен. А специфика на болката е, че индивидът/човекът я възприема относително, спрямо това, което е изпитвал и познава. В този смисъл болката на жертвите, преживели комунизма е личностно невероятно силна, до степен разрушаваща, разграждаща устоите на личността им. Така сантименталността на "Контрол" ме присети за Бойко и Алексей.

Бойко Борисов - Алексей ПетровТе също ми припомнят миналото. Съпреживявайки ги. И докато Бойко е по-сложен за разбиране, Алексей е целият на показ, като разголен труп на дисекция. Той е своего рода олицетворение на Жертвата. Ако и да е неспособен да го осъзнае. Вложил е всичкото си Аз в илюзията за Героичната Барета, бранеща Добрия Свят, и оттам Признавана, дори посмъртно като Герой от този свят, и... изведнъж илюзията се разпада. Светът вече не е Добър. Той не те признава за никой. Ти не си Герой. Къде отиват годините твой живот, къде отива всичкото ти Аз?

Никога не съм била приятел, почитател, даже симпатизиращ на Алексей. Но го разбирам. Той интегрира успешно травматичния си опит. Алексей е много по-консистентен душевно от масата бивши ченгета, разкъсващи се между "защо", "ако", "мразя", "искам", "защо не мога"... Алексей няма емоции и ресантиман, свързани с миналото. Той го е преодолял миналото. Наш проблем е, че позволяваме алексеевото преодоляване да засяга  днешния ни нормален живот. Алексей е преодолял миналото си по изключително дисфункционален начин, антисоциално, засилвайки социопатните си дадености.

Бойко реализира противоположния модел. Плюят го по форуми, че презп 1990 г. е отказал да хвърли партийния си билет . Останал е член на БКП, затова е напуснал МВР, и не е влязъл в БСП. Мисля, че тогава е била екзистенциалната му криза. Тогава, 1990-92,  е събрал миналото и бъдещето. Една от основните причини за масовото му харесване е това - че олицетворява и показва как можеш и да си същият, и да си нов. Да се харесваш и обичаш себе си - без да се лъжеш и да се променяш със задна дата. Което на мат`ряла не му се удава и тази екзистенциална импотентност базисно го съсипва.

Алексей е това, от което душата ни се бои и което не смее да опита. Макар че го признава, боейки се. Бойко е това, с което душата ни иска да се слее. Защото въплъщава същште алексееви щения, но в обществено одобрена форма.

Веселина Томова е права, слагайки знак на равенство между Бойко и Алексей. Но не разкопава посткомунистическите наслоения в душите ни, които ги правят еднакви за нас. . Затова не дава отговор защо тия двамата надарени мъжкари, душевно осакатени от краха на комунизмана, днес са и толкова противоположни, и толкова сходни. Не само като генезис и функционална идентичност.  Идентични са като модели на успешно справяне с проблема как да вградим миналото си в настоящето ни. Калпави модели. Но други нямаме.

Затова... Може би... Както и да е. Слушайте "Контрол". От екзистенциална гледна точка по си струва от бойкоалексеевщината :-) И без това, ние 40-50 годишните, сме доживотни носители на вируса й. Колкото и да не не ни се харесва или да не го съзнавама.

вторник, 8 ноември 2011 г.

Европейските банки - скелети в гардероба

EU banksВ много достопочтени европейски банки цъкат - невидими за широката публика - бомби със закъснител.

4 години откак активи като колатерализирани дългови облигации и т.нар. leveraged дългове станаха мръсни думи поради огромните загуби, които причиниха на държателите си, портфейлите на европейските банки съдържат десетки милиарда евро в такива активи. Има и значим дял американски търговски кредити, обезпечени с недвижима собственост, и американски второкласни ипотечни книжа - които са несигурни, ако световната икономика не се възстанови.

И въпреки, че съмнителните активи са генерирани предимно в САЩ, големите американски банки съумяха по-бързо да прочистят портфейлите от съмнителните активи, породили глобалната криза, отколкото европейските им партньори.

16 големи европейски банки притежават €386 милиарда ($532 милиарда) съмнителни активи, сочи неотдавнашен анализ на Credit Suisse. Това е повече от €339 милиарда дългови книжа на Гърция, Испания, Ирландия, Италия и Португалия, който същите банки държат (установи го миналогодишният стрес-тест) - които също са съмнителни.

Подробности --> The Wall Street Journal

ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА, РАЗКАЗАНА ОТ МИНИСТРИ….


Червената шапчицаЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА, РАЗКАЗАНА ОТ МИНИСТРИ….

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ:
Един ден Червената шапчица тръгналa да носи на баба си храна в една кошничка. Всички тези храни били по стандарт "Стара планина". И затова бабата изгаряла от желание да получи храна, защото ние сме това, което ядем.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ:
Добрата подготовка, която дава българското училище по география и математика, е позволила на това дете да се... ориентира само в гората. Още повече, че в училище то е разговаряло с училищния психолог и без страх е тръгнало към гората. Догодина ще въведем часове за срещи с вълци. Колективи вече подготвят учебните и помагалата.

ТОТЬО МЛАДЕНОВ:
Обърнете внимание каква потребителска кошница е очаквала възрастните хора. Това показва социалната политика на правителството, защото тази баба е вдовица, а вдовишките пенсии ще бъдат увеличени. Ако осъществим пенсионната реформа, мъже и жени се пенсионират на 80 години. Тогава тази баба ще работи и няма да живее в гората.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:
Само след шест месеца тази пътечка, по която е вървяла Червената шапчица, ще стане горска магистрала и с колите до тази и друга баби в гората ще се отива за десет минути.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ:
Бабата ще продължи да се топли с дърва в гората. И ако се оказва по-изгодно с отопление на твърдо гориво, ние няма да строим АЕЦ Белене.

НОНА КАРАДЖОВА:
Искам да подчертая, че къщата на бабата не е построена в защитена местност, както твърдят еколози. Затова част от гората зад къщата на бабата е изсечена и се предвижда строеж на ски писта.

СИМЕОН ДЯНКОВ:
Вълкът нападнал бабата и Червената шапчица, защото е бил гладен. Да, така е. Не отричам, но ясно искам да кажа,че пари за храна на вълци няма. Гладни, жадни - това остава техен проблем. Нашите вълци все пак са много по -стабилни от американските.

СВИЛЕН НЕЙКОВ:
Възрастните хора, ако спортуват, може те да ходят при внуците си, а не обратното. Затова предвиждаме фитнес зали в гората, за да може старите хора да поддържат здравето си.

ВЕЖДИ РАШИДОВ:
Ако имахме един хубав музей, един български Лувър, тая баба щеше да се разхожда по цял ден из него, вместо да дивее по горите и да я ядат вълци. Чудя се как някой хора не могат да го разберат това. Любовта към изкуството няма възраст. Като съм бил в Париж, много пъти виждам как техните бабички по цял ден са из музеите.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ:
При акция "Бабата" със съдействието на ловец е хванат вълкът, извършител на тежкото престъпление. Той е криминално проявен, многократно са повдигнати обвинения към него, но интересно защо съдът не се е произнесъл досега с присъди. Само това искам да попитам.

МАРГАРИТА ПОПОВА:
Съдебната система работи въпреки някой недостатъци. Тя ще поеме вълка и той ще получи присъдата, която заслужава. Убедена съм в това.

БОЙКО БОРИСОВ:
Изял вълкът бабата. Неприятно е, но аз искам да попитам: къде бяха правителствата предишните двайсет години, защо не уредиха бабата в старчески дом, а са я захвърлили в гората? В Банкя старите хора са си по къщите. И ние сега ще се погрижим за старите хора в горите. Ето, направили сме трийсет нови пътечки. Утъпкваме още петнайсет и до края на нашето управление ще имаме четирийсет и пет нови горски пътеки! Само това да е, аз ще съм доволен!

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Преглед на следпечата (коментарите в е-изданията)

Джеймс Уорлик: Повече никакви извинения за правителството

Lemmy:
Писта-ааа! Глей сега Мутрата как ще вкара в затвора Р.Овч, Черепа, Гоце, Маргините, Р.Петков, Маджо, Златев, Пашата... Е-ееех, бедни ми, бедни матряле!


Възрастта за пенсия може да се вдигне по искане на Симеон Дянков

гого:
Е, време беше.Все пак, вече е минала една седмица от изборите...
Graf (в отговор на "Не да се вдига възрастта,а да се премахне ДОО,въобще!" от пазарен фундаменталист):
Като махнете "ДОО,въобще", какво ще направите с наличните пенсионери? Ако имаш работеща и съвместима с нормите на ЕС програма за евтаназия, сподели. Че ми стана интересно. Молко данни ще ти дам. 1 389 059 са българите над 65-годишна възраст според сегашното преброяване.
Мащабна ще трябва да ти е програмата. Докато ви свърши мандата ще трябва да евтаназирате на час по 82-ма от тия "алчни старци". А ако включите и пенсионерите от МВР и армията нещата отиват у невъзможност....
Между другото, част от програмата вече си я предложил. При личен лекар - с кеша напред. А към болницата - направо с ипотечния договор. Който е без кеш или собственост, да се дислоцира към най-близкото погребално бюро, та белким спести от транспорт.


Риалити "Стани грък за една седмица" ще забавлява британците

Лелка:
Скромно предложение към английските продуценти,...даже молба-запишете ни нас - българите, цяла България да се почувстваме хора , поне за седмица..
Не , че Бойко е лош! Абсурд...
Ма Папандреу магистрали си има, а и от парите за народа , гледам не пести... та що да не се пенсионираме ..поне за седмица.. Тъй или иначе тринайста заплата и пенсия пак няма да има ... А няма ли да има риалити "Стани българин за една седмица"?Тогава "Сървайвър" може и да отпадне.

Посланикът на Москва в НАТО: Руският да стане официален език в ЕС
Dehumanizer:
Пак някой се е почнал от рано. Петък е, разбираемо е.



вторник, 1 ноември 2011 г.