петък, 17 юли 2009 г.

Синята коалиция: А сега накъде (част I)

Продължава да не ми се пише. Защото не виждам смисъл. Политиката в тези месеци е важна, но нищо смислено не мога да напиша. Неприятно ми е да повтарям тези и внушения от анализи и коментари на други блогъри и автори в медии. Защото нещата са толкова ясни, че няма смисъл вече да се говорят - тези, които ги разбират, нямат нужда да им бъдат повтаряни; тези, които не ги разбират, няма да ги разберат и сто пъти на ден да им ги повтаряш.

Доста гнусно усещане. За екзистенциална безсмисленост...-

Мисля, че нещо подобно е изпитвал Батe Бойко, изказвайки прочутата си оценка за калпавия човешкия материал. И не му вярвам (не мисля, че разумен човек би му), че не бил казал това, което е каза, извадили му го били от контекста. Глупости! Точно това е истината, която той само е артикулирал - с присъщата си очарователна първичност.

Но въпреки мат'ряла може би има смисъл да пиша за бъдещето - каквото ми се иска да бъде. Това, което се случи, не ми харесва, а и обективно не е добро: Синята коалиция постигна едноцифрен резултат. Не ми е пълна неочакваност (имаше индикации за такъв вариант), но ми се искаше и се надявах, че ще се реализира максималният. Но не се. И точка. Протяжните анализи (заприличващи на оправдания) са контрапродуктивни.

Важният въпрос е един единствен: А сега накъде? Струва ми се, че малцина си го задават, а още по-малко предлагат възможни отговори. Аз имам и е добре да ги кажа:

1. Добре е, че бат Бойко не направи коалиция със Сините. Тоест за него не е добре, но за Синята коалиция е най-доброто. Защото инак биха били младши партньор, който отгоре на всичко непрекъснато би бил шантажиран (ако поиска друго конкретно решение) с конюнктурно привлечени гласове от Яне и Волен. Мнозинството хора все още не оценяват играческите умения на ББ. Той научи много от прислугването на дедо Тодор и на царя. Не оценяват едно от най-сериозните му предимства - умението да се учи от по-добрите, при това без да го показва. Познавам само още един човек с такова великолепно умение - да "купува" акъл от други, без да създава впечатление, че прави това (сиреч без да става ясно, че нищо не разбира от даден предмет).По-точно познавах го. Щото Илия Павлов вече отиде на друго място. А беше страхотен в това си умение...

После ще продължа. Щото отивам на работа. Дотогава нормалният "мат'рял" моля да поразмишлява върху тази ми теза - която противоречи на официално заявените от Мартин и Костов позиции. Харесвам и високо оценявам и двамата, обаче мисля, че в оценката си за бат'Бойковото решение за правителство на малцинството бъркат.

Доскоро.