неделя, 28 септември 2008 г.

Голубые береты - "Спасибо, господин президент"

Открих една хубава руска група и един много интересен руски блогър - военен експерт, талантлив фотограф и автор на видеоклипове.

[видео]

[край на видеото]

Автор на видеото: Виталий В.Кузмин, aka militaryvideo

Песента е на Голубые береты

СПАСИБО, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

Спасибо, господин президент,
За мертвые, пустые глаза,
За то, что теперь можно все,
А жить нельзя...
Спасибо за обещанный рай
Ни нам, ни нашим детям, ни внукам,
Но жаль, что привыкнут они
К обманчивым звукам.

Припев :
Ехали, ехали, ехали долго мы,
Путь от беды до беды, (2 раза)
От войны до войны. /
От войны до войны !

Спасибо вам за нищих в метро,
За грязную серость Москвы,
За то, что огромным базаром
Нас сделали вы.
За проданную доллару Русь,
За страх перед завтрашним днем,
За то, что живем мы в канаве,
Наполненой злом.

Припев.

За русских, что оставили вы,
Которых теперь гонят вон,
За жен офицерских в степи -
Земной Вам поклон !
За цены, что бьют наотмашь
По нищим больным старикам,
За жизнь, что смеется над нами,
Спасибо вам !

Припев.

Моят руски блог

Обвинявят ме в русофобия. Безобразно тъпо от логическа, историческа и всякаква гледна точка. Както и да е...- Тия дни си направих руски блог -> Дорогой России с любовью - и всякой мерзостью

събота, 27 септември 2008 г.

Не русофобия, а руменофобия

"Дружбата с една чужда държава е като слънцето и въздуха за всяко живо същество " Кой е казал това и какъв е верният отговор * - трябваше да спретна игра с награди, ама кой ли щеше да отгатне... Общественият Алцхаймер придоби потресающи размери в последно време... :-( На страдащите от тази болест посвещавам (щото ще им е драго да видят голям Батко.
;-)

[видео]

[край на видеото]

* "Дружбата със Съветския съюз е като слънцето и въздуха за всяко живо същество"
Георги Димитров

Някои познати, даже и приятели, четящи ми блога, ме обвиниха в русофобия. Мога да приема подобна оценка само като признание на факта, който изважда очи, но никой не посмя да го рече:

Цензурата, заплахите, натискът и насилието срещу свободата на словото в бг са дело на обслужващия руската ченгесарско-олигархична държава бг персонал. Абе виж Румен Петков и умри! -

"Виж Рим и умри" и прочие варианти всеки може да види в Google, като идеята е - еди-кво си е толко яко, че през целия си живот не можещ да намериш нещо по-яко".

В нашия случай е мъ-ъ-ъничко по-различно, като в следния виц:
Въпрос към съпорта на хостинг фирма: Моят сайт е анонимен и новините ми не винаги са проверени. Трябва ли дъа се опасявам от нещо?

Отговор: Трябва да се опасявате от това как ще се чувствате, когато се изправите пред лицето на Господ.

Въпрос: Да, бе, бамааму кога...

Отговор: Чакайте да видя статистиката на сайта..., ако не платите до 7-ми следващия месец, на 8-ми се ще се видите с него.

Самокритично: ДАНС и за чеп за зеле не става

От Svejo.net попаднах на интересен анализ - "За аматьорските действия на ДАНС по случая с президента" в блога "Мозъкална кутия":
"Усещате ли как песента на Подуене Блус Бенд “Комунизма си отива” вече не е много актуална? Нямате идея как се забавлявам да се смея на службите и да следя поредната им оливка.

Но проблем наистина има и за това е този задаващ се протест.
Проблема е не, че ДАНС евентуално са си свършили работата, а повода по който са го направили.

Аз съм ЗА това президента, какъвто и да бил той, да бъде нещо като СУПЕРМЕН - за него или добро или нищо. В този ред на мисли може ДАНС да са имали основание да класифицират тази информация като КЛЕВЕТА СРЕЩУ ДЪРЖАВТА.

Но въпросът е следния - Защо са изпуснали това да стане публичност, защо са го направили така? Не трябваше ли просто да се свържат с този човек и да го привикат (в това няма нищо лошо) и да разберат какво става. Да го “помолят” да махне материала защото засяга сигурността и т.н. и като се корегира нещата да са си отново същите - всички да са фифти-фифти. Аз съм убеден че при нормален строг (сплашващ дори, защото това е сигусността на нашата държава) разговор, всеки би реагирал адекватно разбирайки реалната ситуация.
А те какво направиха? Без да коментират - режи тоя, а после показват мускули - викали няколко пъти тия от ФРОГ-а, заплашвали ги и т.н. Без дори да се усетят че този някой… може и да не си затрае ;)

Идеята на тая СЛУЖБА “ДАНС” е да е деликатна, тиха, почти невидима. Да не се злепоставят хора, т.като това винаги води до ответни реакции. Да не се разбира за тях и случилото се. А сега какво - копие на ‘опасните’ го има на поне 2-3 места из интернет, като част от тях не са в обхвата на нашите служби (извън БГ) - т.е. вече и да са с чиста съвест и да работят по истинска задача (въпреки реалистичните опасения от лични/корпоративни интереси в действията им), нищо не могат да направят.

А това означава, че някой в тези служби не е на мястото си - не знае какво трябва да се прави в такива случаи. Още повече, че се знае, че нашето особено общество от Блогъри реагира на всичко бързо и рязко и че тук “Млъкнете” не работи.

С цялото ми това бръщолевене просто искам да кажа че ДАНС не си върши работата. Тези няколко случая в последните месеци показват, че там има някой на някоя важна позиция, който си играе на милиционер. Вместо да предприема мерки да брани президентската институция той я злепоставя, като излага на публичност изтеклата информация, чрез своите непрофесионални и безразсъдни действия.

Агенцията за пръв път се оака до врЪтЪ, когато преди време извикаха един блогър, който призоваваше за протест. Вместо да оценят ситуацията и да реагират деликатно, те решиха че могат да сплашат тоя-оня и да си вържат гащите. Да ама не! Вместо да накарат един човек да си трае, те насъскаха цял куп блогъри. Предполагам така някък се е родила и идеята за ‘опасните’.

Да си призная че за ‘опасните’ не бях чувал преди да се разчуе че агенцията ги е затворила. Но сега за този сайт, се говори навсякъде. Скоро и по новините сигурно щеше да се говори, но агенцията сигурно вече е взела мерки ;)

публикувано от boyan етикети: криминале
Sep 11"

Дълбоко не съм съгласна с всичко това, но го публикувам, за да се знае тази гледна точка, тъй като:

1. Тя е изключително важна, защото точно така мислят:

1.1. Твърде много сега служещи и пенсионирани фактори и прости агенти от спецслужбите, които смятат себе си за "нормални", "демократи", "европейци" и прочие бля-бля
1.2. Медийните им клакьори (мнозинството от които по "случайно" съвместителство явяващи се техни агенти, стари и/или сегашни)
1.3. Политическите господари на ченгетата и медийните слугини (които в мнозинството си са свързани с БСП)

2. Поради това, че високопоставените ченгета (както и пенсионираните такива с достъп до медии), изповядващи тази идеология, действително са с две-три степени по-нормални от руменпетковите копои и биячи, те по правило не излагат тези си възгледи, както и въздържат медийните си слугини от това.

3. В този контекст анализът ако не е дело на ченге (бившо или сегашно), е инспириран от такова. За скептиците припомням последната случка на масово журналистическо "вдъхновение", инспирирано от спецслужбите:

3.1. Преди месец всичката претендираща за сериозна преса ни заля с "анализи" колко била калпава и вредна структурната реорганизация в МВР, започната от Мишо Миков, щото лишавала ГДБОП от привилегирования й статут. Кви ли не панегирици за "единствената служба", която можела да работела по организираната престъпност (с куп вариации как само тя имала необходимата експертиза и опит); която била допринесла н`ам кви си велики работи за въпросната борба; която била суперска и всички мутри по света и у нас се страхували от нея... и прочие легенди и митове. В които обаче не се упоменава простичкото едноцифрено число* на оперативните разработки на ГДБОП, довели до осъдителни присъди. За мое огромно разочарование в опита за обществена манипулация и натиск върху властта чрез медиите срещу реформите на Мишо Миков се чу и гласът на "Дневник"

4. Оригиналният анализ "изчезна" от нета, както и целият блог **


=========

* Драги журналисти, които ме четете - в българския книжовен език все още има разлика между "число" и цифра"

** На вниманието на ДАНС:
Нали ви казах, че кешът на Google не е като "Опасните" и трябва да обмените опит с братското путинско ФСБ ;-)

Манифест на Анонимните Блогъри!

...и още за душата ;-)
"Днес беше разпространен следният манифест :

“Ние анонимните блогъри, обявяваме, че създаваме Български Таен Блогърски Анонимен Сатиричен Централен Комитет (БТБАСЦК). Нашeто верую е пълната, тотална и абсолютна анонимност. Ние ще се борим да останем анонимни, докато не вкарат в затвора за по 20 години български политици, съдии, бизнесмени и мафиоти. Излизането на открито води до опасни последствия за телесната цялост и здравето, затова ние ще се пазим от разкриване докато не бъдат осветлени притежателите на чукове в България. Нашето оръжие са клавиатурата, мишката и развинтеното ни въображение. Ние сме политически дезориентирани и не принадлежим към нито една политическа, силова или бизнес групировка. Ние ще осмиваме всичко и всеки, навсякъде и по всяко време. Ние ще се ебаваме с властимащите, така както те се ебават с нас. Смехът е последното ни, но най-силно оръжие. Нашето дело е право. Врагът ще бъде осмян. Смехът ще бъде за нази!”

от великолепния сайт Истината такава, каквато можеше да бъде?!


Присъединявам се с цялата си клавиатура барабар с мишката, макар че не съм анонимна. За което се питам няма ли да съжалявам (второто имам предвид)...

Поющие вместе - "Такого как Путин"

[видео]

[край на видеото]
Поющие вместе - Такого как Путин / Takogo kak Putin / One like Putin

From the album:

Takogo, kak Putin!
Takogo, kak Putin!
One like Putin


2004

Мой парень снова влип в дурные дела
Подрался, наглотался какой-то мути
Он так меня достал и я его прогнала
И я хочу теперь такого, как Путин

Такого как Путин полного сил
Такого как Путин чтобы не пил
Такого как Путин чтоб не обижал
Такого как Путин чтоб не убежал

Я видела его вчера в новостях
Он говорил о том, что мир на распутье
С таким как он легко и дома, и в гостях
И я хочу теперь такого, как Путин

Такого как Путин полного сил
Такого как Путин чтобы не пил
Такого как Путин чтоб не обижал
Такого как Путин чтоб не убежал
========

Поющие вместе - Такого как Путин"Знаете, кого надо было послать на “Евровидение” от России? Не Юлю Савичеву, а девичий дуэт с недвусмысленным названием “Поющие вместе”. Оба явления – сфабрикованные, но в случае с “Поющими” мы показали бы старушке Европе сразу и “кузькину мать”, и “дулю с маком”, и “ответ Чемберлену”. Их хит “Такого, как Путин”, увековеченный на одноименной дебютной пластинке, звучит и в англоязычной версии – чтобы уж точно ни у кого не осталось недопонимания. Выдвиженцы известного молодежного движения, награжденные на “Золотой галоше” едким титулом “Лизнувшие вместе”, обладают завидной прямолинейностью. Их позитив поднимает настроение: “Я видела его вчера в новостях, / Он говорил о том, что мир на распутье, / С таким, как он, легко и дома и в гостях, / И я теперь хочу такого, как Путин”. И далее – о достоинствах: “полного сил”, “чтобы не пил”, “чтоб не обижал”. Последнее особенно трогательно: “чтоб не убежал”. Говорят, наш президент отнесся к услышанному с большим юмором. “Я очень смеялся, - сказал он на встрече с журналистами. - И не против встретиться с симпатичными девушками, которые песню поют”. Кстати, другие песни диска тоже полны агитационного запала: “Вкладывай здесь” (имеются в виду инвестиции), “Позвони домой (о том, как нехорошо забывать о родителях), “Если бы не пиво” (о вреде алкоголя, соответственно) и т.д."

http://www.rgz.ru/archive/nomer/873/8844 - но вече го няма, дори в кеша на Google, цитирам по "В коя нормална държава се пеят подобни неща?"** от форума "Дрън-дрън"


"18 июня 2003 года радиостанция "Серебряный дождь" 100,1 FM в Москве в Московском государственном театре "Моссовета" вручала 7 по счету премию "серебряная калоша", она выдается за самые сомнительные успехи в шоу-бизнесе. Её получить может каждый, кто из известных представителей отечественного шоу-бизнеса отличился в худшую сторону...

Жюри в этот раз стали деньги - настоящие доллары, которые по одной тысячи вручались номинантам, а если победившие не выходили на сцену, то сама серебряная калоша отсылалась по почте, а деньги манипулировались (выбрасывались) в толпу...

Четвертая номинация "Лизнувшие вместе" ** за верную любовь:

- Идущие вместе [младежко пропутинско движение, наричано понякога "путинюгенд" - бел.моя];
- группа "Поющие вместе" за песню "Такой, как Путин"
- партия Единая Россия

Серебряная калоша досталась группе "Поющие вместе".


"На "Серебрянной калоше" пионеров послали в ж…"
еrectrofon.gay.ru: Новости - июнь 2003



"To give you a sample of just how popular Putin is I present this song which is apparently popular in Russia and if that's truly the case, it's a very frightening thing not only because the song essentially proclaims Putin is god, (English lyrics here) - but also because it is possibly the worst song I've heard since the mid-90s. Honestly, if I were Putin, I'd be embarrassed. Of course, if I were Putin, I'd probably have hired a rock band to write my propaganda. It seems to me the USA and USS - excuse me - Russian Federation have developed a sort of symbiotic relationship. We're getting their socialism and they're getting our culture. We're each passing our worse traits to the other. We get "from each according to his ability, to each according to his need" and they get our awful dance music from ten years ago. That's what you call a mutually detrimental relationship."

Такого как Путин (From Russia with Gloom & Doom)
THE VANISHING BLOG. Give me liberty or give me death

=======

* Чудя се как би изглеждала подобна номинация - "Лизнувшие вместе", у нас? Всъщност се чудя и как би трябвало да се преведе ;-)

** На вниманието на ДАНС:
Веднага да се командироват агенти в братския Съвет...(пфу, правописна грешка) - в братска путинова Русия с цел проучване на челния опит за разкриване и неутрализиране на кеша на Google

ДАНС: По уши, без гащи

...и малко за душата ;-)

По уши, без гащи

До не знам къде ни дойде от дебнене, слухтене и власт по голо дупе. Да не смееш вече да се обадиш на гаджето. Дансаджиите записват и турят всичко в торбето за компромати. После - развалени семейства, мъки, простотии. Па може и по без гащи да те изтипосат на "Хванати в изневяра", няма да се учудим и такава дейност да са захванали службите.

Пази боже пък да си депутат! Не стига, че цял народ те псува, а и "родното ФБР" те бройка. "Скандал! ДАНС следи депутатите", четем в "Труд", "Мегаскандал: Депутати подслушвани", вдига тона "Новинар". Засега фаворити на агенцията били Минчо Спасов и Татяна Дончева. Там пък какво слушат? Тишината в спалното помещение (по израза на Румен Петков от времето, когато командваше сересетата)?

А ДАНС най-накрая се сблъскали с престъпници. В резултат агентите едва не останали по епидермис, разбираме от "Труд" ("Мутри режат гуми на агенти на ДАНС"). Между Стара и Нова Загора три мерцедеса застанали на пусия, спрели оперативната кола и й накълцали гумите. "Само дето не са им събули гащите", коментира анонимен полицай.
"Сега", 27.09.2008

Некои съображения за актуалната политическа ситуация

Къде гледа ДАНС, не спи ли?! :
"Гост
2008-08-01 15:45:25
Еййй, то пък голямо Чудо, че Гоце хванал Трипер, гаче го е гонил и стигнал."
Коментар в мумифицираните "Опасни новини"
http://opasnite.eu/jaws/2-shtrak/27-parvanov-triper-15godishna


Вълците в симитлийската гора гаче ли ги бе гонил... Ама скръндза * - на гончиите не плати --> По дирите на една хайка за вълци"

Обикалям "вокруг да около" темата за Оги Стефанов (наричам го така, защото така му виках като работехме заедно в "Стандарт") вече пети ден. Крайно време е да призная пред себе си истинската причина:

Да, много ме е гнус и отврат, но не е само това. Бях в подобна ситуация един път. Не се стигна до този финал, но познавам твърде добре усещането, когато гончиите те обграждат отвсякъде. Автентично, като субект го познавам. И сега си давам сметка, че май още ме е страх :-(

Още повече, че вече втори добър познат ме пита давам ли си сметка какво съм направила като съм дала блогопубличност на факта, че ДАНС не могат да затрият кеша на Google, думите му бяха нещо от типа "що не ги осра тези леваци анонимно, сега пак ше бЕреш ядове...". На отговора ми, че не аз съм направила сайтовете, възпроизвеждащи "Опасните", и не аз ги промотирам в нета и офлайн медиите, той ме отряза: "ти кво, вярваш си, че наш`те копелета ше забравят кой е дал интифата за гугълския кеш?" Мисля, от речника става ясна професионалната квалификация на познатия ми [на вниманието на ДАНС: не харчете парите ми на данъкоплатец да ровите разпечатки на телефонните ми разговори, и въобще за прослуш, за квото ви интересува - има външно наблюдение, и - макар незаконно, но знам, че го правите - ПК ] Лошото е, че мисля, че той е прав. Тия копелета НЕ забравят.

Въпросът е: Ние защо забравяме?

Ей на тоя въпрос сега пиша моя отговор - какво се опитвам да забравя - от моите преживявания и спомени за посткомунистическите спецслужби (и техните господари).Трудно ми е (казах - защото ме е страх), но заради мене си самата ще го напиша. Заглавието поне го реших (а след като го напиша, то няма да ми позволи да се скатая уж несъзнавано):

България 2008: Воня на вуду, зомбита и тонтон-макути

============
* Иде ми наум проектче да спретна, примерно "Онтология и епистемология на избора на инвестиционен модел от президентската институция в РБ", добре звучи като за обществени поръчка за мъни по еврофондовете. Щото за проект "Що Гоце краде на дребно като социалистически труженик тоалетна хартия" евростотинка няма да видя. Пфу и евротъпанари ;-)

четвъртък, 25 септември 2008 г.

Зураб Доиджашвили - "Русия 2008"

[видео]

[край на видеото]


"Русия 2008"

Изпълнява: Зураб Доиджашвили
Музика и текст: Темо Рцхиладзе
Продукция: частната грузинска телевизия "Рустави 2"


Стране чудаков не помогут лишь фразы,
Россия грабить все, и крадет унитазы*...

У медведя понос, все течет через нос
Подтирает Лавровым, Медведя сам босс...

Грабят все вокруг, генералы, солдаты,
Грабят казаки и слепые фанаты...

Забомбили все, навалились саранчой,
И крадут горшки, те что пахнуть мочой...

На ФИГА им абхазы, на ФИГА осетины,
на ФИГА им Чечня, на ФИГА им грузины...

России нужен без них Кавказ,
Это ПУТИНА и КГБ заказ...

Массмедия русская твердит народу,
Мы миротворцы, мы за свободу...

Свободная Грузия, без грузин,
давай, держава, их забомбим...

Сожгли леса, бомбили детей,
Девиз России "всем миром владей"...

Россию умом, говорят, не понять,
И атакуют, без ума, ВАШУ МАТЬ!!!

Гуляют по Грузии, не боясь,
У грузин приказ, не стрелят в вас...

Обнаглевшие грабят цветущий народ,
Россияне Медведя мать, ПУТИН зовет...

Вы убийци царя за идею вашу,
И в крови захлебнетесь, МАТЬ ВАШУ!!!

Не миротворцы, скинхеды все вы,
Владеть миром Владимира кровавые сны...

Володя имеет Медведя...
Володя имеет страну...
Царя убил Ленин, а Вова всю Россию,
Вовка удивил сатану... (2)

Страну чудаков доконает Вова,
Ой, да, россияне, как же будет вам херово... (2)



* "Руската армия завзе Гори, влезе в Абхазия и на два мощни потока се стовари върху цялата страна. Започна беззаконие. Организирано. Започнаха грабежи, мародерството беше невиждано. Отмъкваха даже тоалетни чинии. След това, когато с усилията на френския президент Саркози войната бе спряна, грузинците започнаха да носят в руското посолство тоалетни чинии. "На вас ви трябват тоалетни чинии? Имате дефицит на тоалетни чинии? Ето ви." Посолството беше обградено с тоалетни чинии. От тях построиха редут - "Нека тоалетните чинии ви защитават, "миротворци"гадни!" Цялата злоба на народа се изля в тези тоалетни чинии. Това ставаше пред очите ми. Те действаха като завоеватели, като окупационна грабителска армия. И разбрах защо у хората се бе натрупала толкова злоба."

Владимир Левин
"Тоалетни чинии за АБОСРУСЬ"
интернет вестник "Мы здесь!" бр.178/19.09.2008

сряда, 24 септември 2008 г.

Мълчалив протест за Огнян Стефанов - четвъртък, 10 часа, градинката "Св.Седмочисленици" до МВР

Такава злост ме изпълва, че втори ден не мога да намеря сравнително прилични думи да обясня защо така наречената държава е основният отговорен за бруталното посегателство върху Огнян Стефанов, но свой дял в отговорността има и така наречената четвърта власт. Сега два видеоматериала по темата от единствената прилична телевизия - Re:tv

"Frognews": Защо ДАНС се занимава с журналисти и защо не казва кое в "Опасните" е класифицирана информация?!

[видео]

[край на видеото]

Парламентът не прие декларация срещу побоя над Огнян Стефанов

[видео]

[край на видеото]

Обама: "Ерата на алчност и безотговорност на Уолстрийт и във Вашингтон..."

Обама публикува във Facebook основните принципи на плана си за икономическо възстановяне от финансовата криза, критикувайки остро предложенията на администрацията:
"Ерата на алчност и безотговорност на Уолстрийт и във Вашингтон предизвика финансова криза с такава дълбочина, каквато не сме виждали от Голямата депресия.

Конгресът и президентът обсъждат план за спасяване на нашите финансови институции на стойност 700 или повече милиарда долари на данъкоплатците. Ние не можем да пренебрегнем нашата отговорност за предприемането на такава извънредна стъпка.

Каквито и очертания да придобие нашият план за икономическо възстановяване, той трябва да се води от базисните принципи на честност, баланс и взаимна отговорност.

Никакви "златни парашути" *-- Доларите на данъкоплатците не трябва да се използват за възнаграждаване на безотговорните шефове от Уолстрийт, които доведоха тази катастрофа.

Мейн стрийт, не само Уолстрийт **-- Всеки спасителен план трябва да включва стратегия за компенсиране на данъкоплатците, които плащат сметката [за това спасяване] и помощ за невинните собственици, заплашени от просрочване на ипотеките си.

Двупартиен контрол -- Зашеметяващата сума пари на данъкоплатците [които ще се използват] изисква [създаването на] двупартийна комисия, която да осигури отчетност и контрол.

Провалената икономическа политика и корупционната култура, които ни доведоха до хаоса, няма да ни помогнат да се измъкнем от него. ние трябва да се заемем незабавно с реформирането на негодната власт - и негодната политика - които преди всичко позволиха да се случи тази криза.

Също така трябва да разберем, че пакетът мерки за икономическо възстановяване е само началото. Ние имаме план, който да гарантира дългосрочния ни просперитет -- включващ намаление на данъците за 95% от семействата; пакет икономически стимули, който ще създаде милиони нови работни места и ще ни води към енергийна независимост и здравеопазване, достъпно за всеки американец.

Това няма да стане лесно. Промяната, към която се стремим, не може да бъде лесна.

Но ако работим заедно и застанем зад тези принципи, ние ще можем да преодолеем кризата и да излезем от нея като една по-силна нация.


*
"златен парашут" се нарича разпространената в САЩ клауза в договорите на висшия корпоративен мениджмънт, предвиждаща значителни компенсации в случай на прекратяване на договора - може да включва големи обезщетения, кешови бонуси, опции за закупуване на акции и други


** В американската култура Мейн стрийт като символ на интересите на обикновените хора от работническата класа и дребния бизнес понякога се противопоставя на Уолстрийт като символ на интересите на корпоративния капитализъм

понеделник, 22 септември 2008 г.

Свежо сходство

Може уеб профитата да знаят за тази - меко казано - прилика между Svejo.net и SMI2.ru, ама за мен изненадата е някак неприятна :-(

svejo.net

smi2.ru

събота, 20 септември 2008 г.

"А в чистом поле система "Град", за нами Путин и Сталинград": Какво на практика означаваше това

Още ме изпълва силно отвращение от великоруската имперска пропаганда, затова оставям други кадри да говорят вместо мен. Показателно е, че "Ханкалски клипове" е дело на руски тв кореспонденти, отразявали втората чеченска война*.

Чечня - Ханкалски клипове

[видео]

[край на видеото]


Чечня - 14 епизода без коментар

[видео]

[край на видеото]


* И се замислям за пореден път за почтеността на бг журналистите, които като цяло носят огромна вина за манипулативния начин, по които отразиха руско-грузинската война. Това, на което не мога да си отговоря, е до каква степен това са дължи на слугинстването им на гоцево-социалистическо-ченгесарското русофилство, и доколко е въпрос на обикновена тъпота :-(

А в чистом поле система "Град", за нами Путин и Сталинград

Тази песен е изумяваща - в много разни смисли изумява, но сега не ми се пише.

[видео]

[край на видеото]

Белый орел — «А в чистом поле»


Посмотришь на небо - там звёзды одни,
Мне гроздья салюта напомнят они.
Кому-то напомнят они, может быть,
Принцессы Дианы жемчужную нить.

Летят самолёты, плывут корабли,
Обломки Нью-Йорка в небесной пыли.
Вся жизнь проплывает, как-будто во сне,
А взглянешь на небо - там звёзды в огне.

А в чистом поле система "Град",
За нами Путин и Сталинград.

Простые ребята седлают коня,
Ну как там они на войне без меня?
Талибы считают последние дни,
А глянут на небо - там звёзды одни,

Летят самолеты, плывут корабли,
Обломки Нью-Йорка в небесной пыли.
Вся жизнь проплывает как-будто во сне,
А взглянешь на небо - там звёзды в огне.

А в чистом поле система "Град",
За нами Путин и Сталинград.
А в чистом поле система "Град",
За нами Путин и Сталинград.

А в чистом поле система "Град",
За нами Путин и Сталинград.
Soldaten feier spazieren "Grad",
Wir liben Putin und Stalingrad.
А в чистом поле система "Град",
За нами Путин и Сталинград.

петък, 19 септември 2008 г.

Възникна нова държава - АБОСРУСЬ*

Паспорт на новата Русия - АБОСРУСЬ "Как народът нарича съюза между Абхазия, Осетия и Русия? Русия си е Рус. В светлината на това важно уточнение съюзът изглежда зле. АБхазия + ОСетия + РУСЬ. Събрахте ли ги? Мда... Неграмотно, разбира се, изглежда. Даже глупаво. Но съкращението вече тръгна сред масите. А щом нещо тръгне сред масите... Народът е много точен на прякори, лепне ли ти прякор - няма отърване."

"Аббревиатура"
Антон Орехъ
"Ежедневный журнал", 17.09.2008 г.


Бързо набира популярност новата държава - към днешна дата Google дава 17 700 резултата "АБОСРУСЬ". Интересно е, че това са резултати в Google.com, а Google.bg дава 17 800 АБОСРУСЬ.

Това израз на русофилия или русофобия е? ;-)

За популяризирането на новата държава голяма роля изигра статията на Владимир Левин "Тоалетни чинии за АБОСРУСЬ" в "Мы здесь", която препоръчвам на интересуващите се не само от официално озвучаваната в нашите медии кремълска гледна точка.


* обосрусь -
1 л. ед.ч. от обосраться - да се осера

четвъртък, 18 септември 2008 г.

* * *

духи водные, скользкие и холодные,
духи огненно-электронные, глаза раскалённые,
духи земные, беспочвенные и приземлённые,
воздушные, жемчужные и янтарные,
и остальные прочие, бездушные и коварные,

именем кушнира вардана хорошо что убиенного,
именем плутония двести десять текущего по венам, и
именем скарамеллы избежавшего наказания
именем сальмонеллы из набора детского питания
именем светящихся, наразвес которые, мóщей,
именем молотка, а.ю.пичушкина и мертвецов из берёзовой рощи,
именем сунь хуй чё и пистолета глок,
именем комнаты где белый потолок, коммунальной,
именем всех живых, мёртвых и виртуальных,
именем богом проклятого оператора мобильной связи,
именем всех пьяных лежащих в холодной осенней грязи,
именем заратустры, окаянного, говорящего,
именем боржоми, которого не найдешь уже настоящего,
именем марвина джона химеера и бронированного трактора,
именем слэера, льва толстого и странного математического аттрактора,
именем всех кто неплатёжеспособен, народных сказок, колобка,
чемпионата по прыжкам в длинну, сломанных конечностей,
и всех дорожных колдоёбин,

заклинаю:

заберите душу у президента медведева,
заберите дрель и молоток и вразумите соседей,
заберите голос у будущего утреннего репродуктора,
заберите из трамвая дурака кондуктора,
найдите ему работу приличную,
у тех кто рожает милиционеров заберите яичники,
зажгите вечный огонь на стефановской площади,
отдайте бюрократов хищникам, деньги - пенсионерам, а овса - лошади,
верните права человека и свободные выборы,
заберите в ад олигархов и казнокрадов,
а больше мне ничего не надо, спасибо вам


мария вирха

сряда, 17 септември 2008 г.

Колко дълго московецът с ледено сърце...


Господи, колко още ще продължава това?
Колко дълго този московец с ледено сърце
Ще подтиска страната? Прости ни, Справедливи и Добри [Боже],
За това, че се смеехме, когато тя бе разкъсана на три;
На нас, изправящите се сега, когато трябва да помогнем на праведните --
[които] трябва да оплакваме с кървави сълзи.

Това е от един ранен сонет на лорд Алфред Тенисън, писан за руско-полската война 1830-31 г., последвала героичното Ноемврийско въстание на поляците. Хич ме няма в превода, камо ли в поетическия, тъй че ето оригиналът:

Poland

Reprinted without alteration in 1872, except the removal of italics in
"now" among the 'Early Sonnets'.

How long, O God, shall men be ridden down,
And trampled under by the last and least
Of men? The heart of Poland hath not ceased
To quiver, tho' her sacred blood doth drown
The fields; and out of every smouldering town
Cries to Thee, lest brute Power be increased,
Till that o'ergrown Barbarian in the East
Transgress his ample bound to some new crown:--
Cries to thee, "Lord, how long shall these things be?
How long this icyhearted Muscovite
Oppress the region?" Us, O Just and Good,
Forgive, who smiled when she was torn in three;
Us, who stand now, when we should aid the right--
A matter to be wept with tears of blood!
И още от Тенисън за същото въстание:
SONNET

Written, on hearing of the outbreak of the Polish Insurrection.

Blow ye the trumpet, gather from afar
The hosts to battle: be not bought and sold.
Arise, brave Poles, the boldest of the bold;
Break through your iron shackles--fling them far.
O for those days of Piast, ere the Czar
Grew to this strength among his deserts cold;
When even to Moscow's cupolas were rolled
The growing murmurs of the Polish war!
Now must your noble anger blaze out more
Than when from Sobieski, clan by clan,
The Moslem myriads fell, and fled before--
Than when Zamoysky smote the Tartar Khan,
Than earlier, when on the Baltic shore
Boleslas drove the Pomeranian.


Битката при Олшинка Гроховска. Битката при Олшинка Гроховска на 25 февруари 1831 г. между полската и руската армия в горите близо до варшавското предградие Грохов, рисувана от Войцех Косяк.


Това е най-голямото сражение в Европа след битката при Ватерло. Срещу 72-хилядната руска армия, командвана от фелдмаршал Дибич-Забалкански, се изправя 56-хилядната полска армия, предвождана от княз Радзивил. Дибич е обещал на императора, че ще превзема Варшава на марш и така ще приключи въстанието, респ.войната с един удар, но въпреки численото превъзходствмо се проваля. Поляците губят битката, но нанасят такива загуби на руснаците, че Дибич се отказва от щурма на Варшава. Историците оценяват битката като полска победа, защото руския план за смазване с един удар е провален. Руските (и съветски) учени твърдят обратното.

[политически некоректно] За нашите русофиляци:
Въпросният фелдмаршал Иван Дибич, наричан още Забалкански, заради забележителните си успехи си в Руско-турската война от 1828-29 г., е руснак, колкото аз съм рускиня. Руският императорски фелдмаршал е немец, родом от Силезия, Източна Прусия (днешна Полша), именуващ се Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич (Hans Karl Friedrich Anton von Diebitsch).

Изобщо в руско-турските войни, които според бг русофилите били водени "заради братушките българи", фигурират твърде много неруснаци (разбира се, не само като висши военни, достатъчно е да се разгледат имената върху Докторския паметник в едноименната софийска градинка, издигнат в памет на загиналите медицински чинове - поне 20-25% от тях не са руски.) Това е нормално - предвид на факта, че Русия е империя, но НЕ Е НОРМАЛНО, че русофилите ни изтъкват непрекъснато тези войни като доказателство за някакви си връзки между руския и българския народ.

* * *

Но да се върна на стиховете - някак странно грузински мисли ми пораждат. Всъщност е обратното - от грузинските мисли се сетих за Тенисън, Полша, Ноемврийското въстание...

И за вината на Европа. Тогавашната вина.

Сега е по-удачно да кажа "вината на Запада".

Русия е Нигерия със сняг

Забележително изказване на един от създателите на Google - Сергей Брин, за Русия, отпреди 6 години, но все така свежо:
[въпрос]: Един от нас ще пътува за Русия, какво ще го посъветвате?

[Сергей Брин]: Да си вземе бодигард.

[въпрос]: Сега Русия произвежда приблизително толкова нефт и газ, колкото целият Персийски залив. Какви са геополитическите последствия от това?

[Сергей Брин]: Русия е Нигерия със сняг. Наистина ли искате банда криминални каубои [a bunch of criminal cowboys] да контролират световните енергийни доставки?

неделя, 14 септември 2008 г.

Русия е нападнала първа Грузия

Твърденията на Грузия, че Русия е нападнала първа, неочаквано се оказаха потвърдени от официалния орган на руското военно министерство - в."Красная звезда". На 3 септември 2008 г. той публикува статията "Животът продължава" - портрет на капитан Денис Сидристий, командир на рота в 135-и мотострелкови полк от 58-а армия, постоянно дислоциран в град Прохладни, който е награден с Орден на мъжеството за "подвизи" в 5-дневната война :
"Бяхме на учения (ученията "Кавказ-2008" - бел.моя), относително близо до столицата на Южна Осетия. Нижни Зарамаг е природен резерват в Северна Осетия. Там бяхме на лагер след плановите учения, но на 7 август дойде заповед да се придвижим към Цхинвали. Вдигнаха ни по тревога - и тръгнахме на марш. Пристигнахме, разположихме си, а вече на 8 август лумна с такава сила, че мнозина даже се уплашиха. Не, ние всички разбирахме, че грузинците готвят нещо, но беше трудно даже да си представиш това, което видяхме. Веднага след полунощ започна масиран обстрел на града и позициите на миротворците. Обстрелваха с всички видове оръжие, вкл. и системи за залпов огън."
И каква стана тя?

Полкът с постоянна дислокация в Прохладни след края на ученията (2 август) е разположен в Нижни Зарамаг, на няколко километра от Рокския тунел, в това градче е руско-грузинският граничен контролно-пропускателен пункт и руско-грузинската митница.

На 7 август полкът получава заповед да се придвижи към Цхинвали, вдигнат е по тревога и до края на деня успява да стигне до мястото, което трябва да заеме. След полунощ от местоположението на полка може да се наблюдава заревото от артилерийския обстрел на Цхинвали. Новото му местоположение не е посочено, но очевидно той е преминал през Рокския тунел, защото:

- Няма смисъл да се вдига полкът по тревога, за да се придвижи само на няколко километра до входа на Рокския тунел, при такова разположение опашката на колоната пак щеше да е в Нижни Зарамаг.

- Намирайки се на север от Главния Кавказки хребет (по него минава границата Русия - Грузия и него пресича Рокския тунел), е невъзможно да се наблюдава заревото от артилерийския обстрел на Цхинвали, следователно 135-и полк е бил от южната страна на Главния Кавказки хребет, т.е. на грузинска територия.

Думите "пристигнахме, разположихме се" водят до извода, че колоната не е нощувала край пътя, а на място, където личният състав може да бъде обезпечен с храна и нощувка. Единственото подобно място по планинския път между Рокския тунел и Цхинвали е градчето Джава, разположено в малка долина.

От всичко това се налага изводът, че 135-и мотострелкови полк е навлязъл на грузинска територия преди грузинската атака срещу Цхинвали.

След като блогърите забелязват статията в "Красная звезда", военните се опитват да замажат гафа и в сайта на "Красная звезда" историята придобива следния вид:

"Бяхме на учения, относително близо до столицата на Южна Осетия. Нижни Зарамаг е природен резерват в Северна Осетия. Там бяхме на лагер след плановите учения, но на 7 август през нощта дойде заповед да се придвижим към Цхинвали. Вдигнаха ни по тревога - и тръгнахме на марш. Пристигнахме, разположихме си, а вече на 8 август сутринта лумна с такава сила, че мнозина даже се уплашиха."

Думите с получерно са добавени по-късно. Което си е пълна тъпота, защото твърдението "на 8 август сутринта лумна с такава сила" противоречи на разказите на другите очевидци, на журналистите, били в Цхинвали на 7 срещу 8 август, и най-паче на официалната кремълска пропаганда. Всички тези източници сочат, че артилерийският обстрел в района е започнал в 23,30 на 7 август, а не сутринта на 8 август. Но фуражките са тъпи по цял свят и след като разбират от реакцията на блогъри, че с поправката са се оакали още повече, изобщо свалят статията от сайта. Уви, този опит на доблестните военни пропагандисти да замажат гафа е обречен на неуспех поради кеша на Google, който пази оригинала на статията.

По-приличен опит за замазване срещаме на сайта NEWSru:
"Руското министерство на отбраната, предполагайки, че грузинците нагнетяват обстановката след ученията, на 7 август изпращат в Южна Осетия през Рокския тунел 58-а армия, смятайки, че това не е грузинска територия. А Тбилиси, оценявайки тези действия като нахлуване, пристъпва към защита на грузинската територия, тъй като смята Рокския тунел за южноосетинска територия, следователно грузинска."
Обяснението освен нагло е дълбоко невярно, защото дори да приемем, че Рокският тунел не е грузинска територия, 58-а армия все пак е нахлула в Грузия, защото 135-и полк не се е разположил в тунела, а го е преминал.

Половин месец по-рано пък, на 15 август, в."Пермские новости" публикува статията "Пермските войници се оказаха в епицентъра на войната", в която се разказва за новобранците от Пермския край, които само след тримесечна служба са изпратени да воюват в Грузия, но благодарение на усилията на войнишките родители още на 10 август напускат зоната на бойните действия. В статията се разказва:
"Сутринта на 10 август в къщата на една от майките, изпратила преди по-малко от три месеца сина си да служи в Алания (официалното име на североосетинската автономна република е Северна Осетия - Алания - бел.моя), звънва телефонът:

- Мамо, обаждам се от Цхинвали.

- Как от Цхинвали?! Там има война! Вас не трябваше да ви изпращат там! (
според заповед на върховния главнокомандващ на руските въоръжени, издадена в края на последната чеченска война, в "горещи точки" може да се изпращат само кадрови войници, а договор за кадрова военна служба може да се сключва само с войник, отслужил не по-малко от половин година срочна служба - бел.моя)

[...]

- Имам много малко време. Слушай: ние сме тук от 7 август. Да, цялата ни 58-а армия. Ти вероятно гледаш по телевизора какво става тук? Днес се добрахме от Цхинвали до Владикавказ за въоръжение. Сега ще се промъкваме обратно. Свършвам, викат ме. Предай поздрави на всички. Целувки..."
В статията още се казва, че мобилните телефони на войниците са "замлъкнали" именно на 7 август.

Източници:

15 август
Статията "Пермските войници се оказаха в епицентъра на войната" във в."Пермские вести" от 15 август:
http://www.permnews.ru/story.asp?kt=2912&n=453

3 септември
Органът на Министерството на отбраната на Руската федерация - в."Красная звезда", публикува статия "Животът продължава"

- адресът на оригиналната статия е http://www.redstar.ru/2008/09/03_09/2_03.html, но на него сега няма нищо

- запазеният оригинал в кеша на Google от същия ден - http://209.85.135.104/search?q=cache:b4aQl4aVFbkJ:www.redstar.ru/2008/09/03_09/2_03.html

- новинарски сайтове и блогъри коментират скандалната новина, запазена в кеша на Google, и изчезването й - http://www.google.com/search?hl=en&newwindow=1&q=redstar.ru%2F2008%2F09%2F03_09%2F2_03.html&btnG=Search
още блогърски коментари: - http://yandex.ru/yandsearch?text=redstar.ru%2F2008%2F09%2F03_09%2F2_03.html

10 септември
Авторитетният политически сайт ПОЛИТ.РУ публикува статия "Войници разказват, че са влезли в Южна Осетия още на 7 август" - http://www.polit.ru/news/2008/09/10/seven.html

11 септември
NEWSru лъже и маже за Рокския тунел в статията "Според медиите руските войски са влезли в Южна Осетия преди започването на бойните действия" - http://newsru.com/russia/11sep2008/vshli.html

За да се добие пълна представа, е хубаво да се видят карти:

Kavkaz

karta

Zaramag

Картите в пълен размер:


http://farm4.static.flickr.com/3016/2857198500_bae1e3121d_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3209/2856366107_d188cdf5c6_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3269/2856365859_9692fa15ce_b.jpg

неделя, 7 септември 2008 г.

Мръсните тайни на ДАНС

Не вярвах, че това може да стане в Евросъюза, но е факт - специална служба, работеща като политическа полиция, разследва и затвори Интернет новинарски сайт (пътьом нарушавайки куп закони) и поиска да се премахне Интернет анонимността в поверената й държава, Явно, за да затварят бързо следващи сайтове, разгневили властта, без да губят време за разследване.

Сайтът е "Опасните новини" с адрес http://opasnite.net63.net, затворен на 5 септември. Специалната служба е любимата на премиера и неподлежаща на парламентарен контрол ДАНС.

"ДАНС работи по случая от понеделник, 1 септември; преди това от втората половина на август с проблема се е занимавало МВР. Намесата на ДАНС се е наложила заради наличието на елементи на класифицирана информация в част от текстовете, публикувани в сайта. Тепърва ще се установява кои са източниците им", съобщи известната като любима пощенска кутия на спецслужбите Агенция "Фокус" и завърши с неприкрита заплаха на неназован високопоставен ДАНС-аджия:

"ДАНС е готова да участва в обсъждане за премахването на анонимността на интернет-сайтовете на територията на България. Агенцията не е за установяването на цензура, а за това всеки да носи отговорност за посланията си в публичното пространство."

Защо МВР се занимавало със сайта, остава загадка - за опазването на класифицираната информация отговаря ДАНС, следователно създателите на "Опасните..." явно са консумирали някое и друго криминално престъпление, според мен хората на "любимия ми " борец против торентите Явор Колев от бившата БОП са ги разработвали под етикета "компютърни престъпления."

Важно е да припомня какво най-общо означава "класифицирана информация" - истински факти, които поради определен държавен интерес не бива да стават публични. Обаче кои текстове на "Опасните..." трябва да са тайна за обществото в името на държавния интерес? Следях сайта от самото му начало, но и сега не мисля, че има такива. Нещо повече, смятам, че хората трябва да знаят какви деяния на управляващите иска да покрие набедената за "българско ФБР" ДАНС. Затова извадих основните новини на "Опасните..." от кеша на Google* и ги публикувах в Приложението към блога ми, където всеки да може да ги прочете и помисли - за държавните интереси и за неговите собствени. Аз лично с подобна държава май нямам общи интереси.

Линкове към цензурираните новини на "Опасните...":

25.07. Първанов хвана трипер от 15-годишна ученичка

25.07. Алексей Петров профилактира Тошо Тошев, В.Гочева, Силва Зурлева и др.медийни босове.Те бесни на ДАНС

28.07. Хора от ДАНС и Митниците реанимират наркоканалите на Държавна сигурност

29.07.„Труд” и „24 часа” се сливат, почват яки съкращения. Т. Тошев и В. Гочева в битка за властта

05.08. Алексей Петров превзе ДАНС, заплашва с гей компромати Сергей Станишев и Петко Сертов

08.08. Такситата 1280 станали шпионска мрежа за рекет, службите знаят и си траят

11.08. Паравоенна структура в басейна „Спартак” събира компромати за президента, политици и журналисти

14.08. Вадят компромати срещу Петър Манджуков, за да ударят Георги Първанов

19.08. Разкриха педофил в тайните служби, оказва се и масон

25.08. МВР крие атентат срещу заместника на Доган Йордан Цонев

03.09. Първанов измамил Г. Гергов за БТ-Пловдив. Каролев изпълнява „мокра поръчка” за 300 000 евро


За повече информация, съпроводена с анализи, препоръчвам три много добри статии за опитите на ДАНС да въвежда цензура:

"ДАНС потвърди истинността на информацията в Опасни Новини" от Делян Делчев и

"Според мен правото на информираност на обществото стои по-високо от ограничителни изисквания" от Делян Делчев

"Медии и тайни служби се борят против клюката за любовна афера на Първанов" от Иван Бакалов.


* Предупреждение към ДАНС и МВР: Не трошете парите ми (на данъкоплатец) да разследвате кеша на Google - нито ще установите кой стои зад него, нито ще
успеете да го спрете
;-)


Edit: Още държавни тайни, упс! - ся им викат "класифицирана информация", а аз си мислех, че са просто клюки ;-), от "Опасни новини", намерени през кеша на Google:

31.07. Младен Червеняков и Сашо Томов получили милиони от Жеваго за кризата в „Кремиковци” и ЦСКА

01.08. 75 млн евро прибра Николайчо Гигов за френските корвети. Станишев и Първанов също се облажили

01.08. Паника обзе германските вестници в България

25.08. Ген. Ив. Драшков лобира за „Лев инс”. Британци и янки искат детектор на лъжата за висши ченгета

събота, 6 септември 2008 г.

Честит празник, българи!

"В днешните времена на унизително слугинстване е радостно да си припомним, че в историята ни има и такива дати, в които празнуваме самостойната сила на народния ни дух. Преди 121 година на този ден е обявено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. То е извършено независимо и против волята на Великите сили и е препотвърдено в последвалата Сръбско-българска война."
Това написах на 6 септември 2006 г. и обяснявах защо ако зависеше от мен, 3 март нямаше да е национален празник и защо историята ще оцени високо Иван Костов.

Честитейки ни празника на 6 септември 2007 г., продължих размишленията на тема "що е то национален интерес и има ли той почва у нас" с откъса за княз Батенберг, Съединението и Сръбско-българската война от "БЪЛГАРИЯ ЗА ЧУЖДЕНЦИ /историческо четиво/" на Иван Кулеков, пасажи от който днес ми звучат още по-актуално:
"...Един хубав ден на 1878 г. България се събужда пълна с мъже, недокоснали власт 5 века. Въпреки прокрадващото се мнение на различни специалистки, че мъже вече няма, следващите 5 века - до 2378 г. - страната е обхваната от треска за власт. Проблемът ни е, че не можем да стигнем до задоволяване - всички сме за властта и против властта. Но опитите продължават. Кой когото и където хване. На улицата, в автобуса, по местоживеене. За по-голямо удобство си създаваме и съответните за това места - партии, парламент, правителство и т. н...
...С тая политическата култура, която придобиваме по време на Великото народно събрание, не се излагаме да се делим повече на добри и лоши, а на леви и десни. Лошото е, че ще се избием докато се разберем кое е ляво и дясно. Ваше ляво, наше дясно, добре. Но като се гледаме в огледалото и си смигаме с лявото око, на нас ни се смига също от ляво. А като се обърнем с гръб към огледалото, за да видим наистина откъде ни се смига, се оказва, че ни се смига от дясно. Тъй като голямата политика се прави с намигвания, това разделение на ляво-дясно ни съсипва. Защото като се гледаме в огледалото и си смигаме с лявото око, на нас ни се смига също от ляво. А като се обърнем с гръб към огледалото, за да видим наистина откъде ни се смига, се оказва, че ни се смига от дясно. И освен това ние, левите, управляваме като десни и ние, десните, управляваме като леви..."
Днешните дясноуправляващи леви спретнаха грандиозна национална програма 100-годишнината от обявяването на незавимостта на България, от което на мен ми е откровено гадно. Защо - ще напиша на 22 септември. Сега припомням само, че тяхната партия никога не е отдавала дължимото както на цар Фердинанд за Независимостта, така и на княз Александър за Съединението. Тя и сега не отдава. Както елегантно подминава въпроса за тогавашната позиция на Русия, която се обявява против Съединението.

сряда, 3 септември 2008 г.

Yahel - Bomb Creator

Любимо парче, странно е как изведнъж вчера ми изникна в главата и ме обсеби:

Открих в Горичка.bg страхотна за за мен новина - че имало движение (или лайфстайл?) barefooting (босоходене):
"А просто не знаем, нямаме представа дори колко много се променя всичко, когато се събуем. Странно е как толкова дребна промяна може да обърне света, да го разшири, да ни направи по-свързани с него... В България босоходенето не се практикува много. Често хората гледат неразбиращо. По света е различно. В Германия и Австрия има няколко специални парка за целта (barefoot parks), което означава, че дори държавата поощрява тази инициатива... В България такива места все още няма, но съществува малко босо общество, което предприема различни походи сред природата (последно ме впечатли качването боси до Мусала!). Главен инициатор на разходките е философът Крис... босотата е преди всичко разширяване на съзнанието. Освобождаване от предразсъдъци. Откриване на нещо просто, но вълнуващо. Босотата учи на толерантност и разбиране към различните, колкото и невинно да е различието да решиш да походиш бос."
Аз ГО ЗНАЕХ ТОВА! Отдавна, бях 13-14-годишна, когато го открих. В лятото между 6 и 7-ми клас започнах да ходя непрекъснато боса ("почти непрекъснато" - но тогава София беше поне три пъти по-малка, по-чиста, по-безавтомобилна и по-човешка). Големи проблеми имах не само с родителите ми, но и с приятели - никой НЕ СЕ ОПИТА да разбере какво им обяснявам - че усещаш нещата по-истински като си бос. Смятаха, че съм се вманиачила на тема "индианци".

Това наистина беше така, но не от юношеските романи ("Синовете на Великата мечка" "Винету", "Поразяващата ръка", "Последният мохикан", "Следотърсачът" и т.н. - много от които въпреки несекващата си поколения популярност сред тийнейджърите имат много малко или нищо общо с истината за живота на индианците), а от една научно-популярна книга на руски (преводна, авторът беше западняк, но за съжаление не помня ни името му, ни заглавието) . В нея се разказваше, че според индианциете еди-кои си (някое конкретно племе, но кое - също не помня) когато ходиш бос, усещаш дишането на Земята и по такъв начин започваш да дишаш заедно с нея, ставайки също толкова силен и спокоен, защото ставаш част от нея. Когато опитах да ходя цял ден, два, три само боса, усетих ТОЧНО ТОВА, което беше описано в книгата, и така се запалих по босоходенето.

За съжаление, реакциите срещу "босите ми щуротии" бяха такива, че престанах да ходя боса в града, но! - продължавах вкъщи, а също така и когато съм на море, планина, изобщо сред природа. Защото това, което усетих през това босо лято, беше истина - човек не само се чувства различен, но и чувства, че променя света.

След няколко години започнах да тренирам джудо и това засили усещането ми за ценността на босоходенето. Една съществена разлика на джудото се различава съществено от сродното му самбо, а също така и от борбата, е това, че се играе не на мек тепих с меки кожени обувки, а с боси крака на специална твърда постилка - татами. В известен смисъл може да се каже, че добрият джудист усеща първо с ходилата си какво става - най-малкото движение, дръпване и пр.под. на противника.

Много, много по-късно, на първото си open-air парти бях радостно удивена да видя колко хора бяха боси непрекъснато - от през деня, когато се идваше на някаквата дива местност, вечерта, когато партито започваше, цялата нощ, чак до сутрешното посрещане на слънцето. Не беше от днешните, професионално продуцирани големи open-air събития , а малко, фенско goa/psychedelic trance парти. На зазоряване започнаха да пускат uplifting и помня, че тогава за първи път чух Yahel. Много въодушевяващо ми прозвуча. Харесвам го и го до днес, както и другия голям израелец, пускащ uplifting - Holy Men.

[видео - Yahel - Bomb Creator]:

[край на видеото]