вторник, 27 февруари 2007 г.

Осъдиха египетски блогър на 4 години затвор

Абдел Карим СюлейманEгипетският блогър Абдел Карим Сюлейман беше осъден на 4 години затвор за оскърбление на исляма, на пророка Мохамед и на президента Хосни Мубарак в 8 постинга, публикувани през миналата година. Той последователно критикува най-престижния мюсюлмански университет Ал Ахзар като място, в което се разпространяват екстремистки идеи и е "развъдник на тероризъм". В друг постинг обвинява мюсюлманите за сблъсъците с християните през 2005 г. в Египет. Също така критикува президента, сравнявайки го с диктаторите фараони, управлявали Египет.

22-годишният блогър, който пише под името Карим Амер, е последователен критик на консервативните мюсюлмани и определя себе си като светски мюсюлманин. За нападките си срещу Ал Ахзар, където беше студент, през март бе изключен от университета, който след това поиска прокуратурата да го разследва. От ноември Карим Амер е в ареста. Той не отрича, че е писал това, за което го обвиняват, но твърди, че това е мнението му.

Египетски и международни правозащитни групи критикуваха присъдата, определяйки я като юридически прецедент, който ще даде основание на властите да ограничат свободата на Интернет. Пред миналата година "Репортери без граници" вече включиха Египет в списъка на държавите, ограничаващи свободата на словото в Интернет. Мрежата е основният форум за критики към властта и консервативните мюсюлмани, тъй като вестниците и телевизията са управлявани от режима. Вашингтон също изрази загриженост от присъдата. Египетските власти остро реагираха на критиките. "Никой, без значение кой е той, няма право да влияе на египетското правосъдие или да оспорва египетските решения", заяви външният министър Ахмед Абдул Гейт.

понеделник, 26 февруари 2007 г.

НАТУРА 2000 - митовете за забраните

Режимът на програмата не налага прекратяване на човешките дейности. Идеята е с мерките по нея, включително финансово подпомагане, да се стимулира стопанска дейност, която да щади природата и едновременно с това да допринесе за развитието на по-изостаналите райони и да отвори нови възможности пред тях.

Ограничителните мерки в зоните, влизащи в "Натура", се определят индивидуално за всяка от тях. Тоест няма общи забрани за някакви дейности. Ако строежът на хотел в дадена зона не пречи на птиците и животните, той ще бъде разрешен. Икономическото развитие на обекти в "Натура 2000" е позволено и пристанището в Ротердам е типичен пример за това.

За съжаление, бизнесът и политиците не са в състояние да видят икономическата полза от опазването на природата. Еколозите предлагат екологичен туризъм, екологично селско стопанство и алтернативно развитие вместо масираното строителство, което задоволява масовия туризъм.

Ползи за местното население при включване на имот в границите на НАТУРА 2000, изрично трябва да отбележа, че не става дума за отчуждаване, собствеността си остаова частна:

* финансиране от Европейските фондове;
* компенсации на собствениците на земи в защитени зони срещу евентуални ограничения на конкретни дейности;
* ограничаване на монопола и създаване на възможност и перспектива за развитие на дребен и среден бизнес и запазване на частната собственост в ръцете на сегашните им собственици;
* запазване на дивата природа на България;
* устойчиво управление и развитие на изоставащите райони;
* запазване и оценяване на българските традиции и дух;
* възможност за развитие на туризъм, който не унищожава околната среда - гаранция за траен интерес и превръщане на запазената природа на България в привлекателна дестинация сега и за в бъдеще;
* създаване на перспективи по зони, които ще дадат възможност за печалба и завръщане на младите хора по родните места;
* развиването на природосъобразен (а не масов) туризъм създава повече възможности за създаване на социални контакти, за опознаване на хората в границите на България и извън нея, което способства за установяване на разбирателство и съдействие между хората като основа на изграждането на мирна Европа; като същевременно икономическите ползи съвсем няма да са малки, тъй като все повече туристи се ориентират към такъв вид туризъм, а не към бетонни мегаполиси и комплекси
* запазване на качеството на околната среда чрез регламентиране и стриктно следене качеството на водата и въздуха повишаване и/или запазване на здравето на хората;
* повишаване на самочувствието на хората, живеещи и/или работещи в защитените зони;

15-те години фактическа разруха имаха и една положителна страна: България запази изключително чиста природа, която е добра основа за екологично земеделие и екотуризъм - което би било сериозно конкурентно предимство на страната ни в ЕС. Туристите все повече се ориентират към екотуризъм, а бумът на екологично чистите храни отдавна е факт в ЕС. Глупаво би било сега да проиграваме тези дългосрочни шансове в името на краткосрочните интереси на бизнеслобита.

събота, 24 февруари 2007 г.

Милосърдие - обаче и докъде?

Тази вечер на "Витошка" ме срещна човек в инавлидна количка и му дадох колкъото стотинки имах. Имах по-късна среща в района, и така, без да го целя, видях последващите дейсгвия на тази социална жертва. Той си поръчя два големи дюнера, а явно там си им бе редовен ктлиент, защото само го запитаха "както обикновено ли"

Бах го у инвалида и социалния слаб, дето на вечеря хапва два големи дюнера. Зя обяда му не знам, но мисля, че е по-значителен. А колко реално работещи могат да си го позволят?

Outkast - Idlewild

Понеже върху прeдишния публикуван от мен клип беше наложена забрана от притижателя на правава - Viacom, и сега понеже е достъпнен, пускам друг вариант:



А по-доброият /забраненият/ вариант:

Психологическата промяна в МВР

Като бях днес в МВР за "Медия Холдинг" ми направи приятно впечатление освен любезността на служителите, офицери междувпрочем, и фактът, че ходеха облечени като обикновените хора по улиците - сиреч с пуловери, с дънки и всякакси така.

Защо това ме впечатли? Преди 1989 г. имах контакти със Софийско градско управление на МВР и всички освен, че се държаха като някакви господари на гражданите, бяха със сака и вратовръзки. Не съм идеалист и не смятам, че промяната в МВР се изчерпва с нормалното, човешко отношение към гражданите, нито с отказа от официалната дреха.

Но това ми хареса. Защото го смятам за стъпка напред. Психологическа. Не решаваща, но важна стъпка, защото променя манталитета на тези хора. Когато те се държат с уважение към гражданите и ходят на работа, облечени като тях, това няма начин да не се отрази върху психиката им. Малко по малко, без да го осъзнават, те по такъв начин ако не се идентифицират, то поне се доближават като психика до обикновения гражданин.

петък, 23 февруари 2007 г.

Зелени приятели - а ако това звучи странно - екоприятели!

Ще се състои първата обединителна зелена среща - за всички, които искат не просто да участват в акции, а да участват в организирането на акции.

Часът и срещата не са известни от телевизията, затова аз ги казвам - Биологическия факултет, 27.02.2007 г., зала 105, от 18.00 часа - той се намира на бул. Драган Цанков 8, точно до БНР

Желанието ни да остане природа в България ни обединява, а времето да сме заедно наистина настана! Последните събития ни убедиха, че е време да обединим усилия не само
на природозащитните организации и граждански движения, но и на всички, които осъзнават, че без природа всяка една кауза губи смисъл и бъдещето ни е под въпрос! Нека заедно обсъдим как ще защитим природата си и да създадем заедно мрежа от доброволци в различни краища на България.

На срещата ще ви покажем какво и защо правим, какви са резултатите или липсата на такива и от каква помощ се нуждаем. Идеята е най- вече да се запознаем, да обсъдим заедно идеите и да разберем с какво можете да се включите и какво мислите, че трябва да направим заедно оттук нататък. Унищожаването на околната среда може и да е глобален проблем, но ние имаме силата да се опитаме да го спрем поне в собствената си страна!

Строежи, сечи, замърсяване на въздуха и водата унищожават всеки ден кътче природа. Правителството, оказва се, също е фактор, чието присъствие е в ущърб на природата и нормалното й съществуване. За да можем да сигнализираме отговорните институции и да изискваме от тях адекватни действия по всеки конкретен случай на нарушение, ни трябват всеки път информация - описание, очевидец, снимки...хиляди формалности, които рядко водят до институционална реакция и следователно се нуждаят от нашия граждански контрол непрекъснато. И така всеки път – на десетки места, едновременно.

Нека всички заедно се погрижим за мащабно разпространение на информация и обединение на усилията на всички възможни групи, организации, движения и т.н., защото в природата няма бутон „undo“ и загубите са невъзвратими...

Ако имате идеи, неща за споделяне или просто интерес – елате на първата подобна среща – засега в София. Ние ще координираме желаещите от различни градове и организации да помагат като ви свържем помежду ви, ще се постараем заедно да разберем кой и с какво може да помага, ще направим малки работни групи и ще действаме, защото времето лети...

Организаторите сме от кампаниите/организациите : „За да остане природа в България!”, "Да Спасим Иракли“, „За Земята“, БДЗП, Cvs, Балкани и още други еко/зелени организации, с които ще се запознаете. Ако дойдете, на което се надяваме.

Време е ние, гражданите, да започнем ефективно да защитаваме природата си!

Защо МВР ме повика за "Медия Холдинг"

Чудех се защо 8 месеца и половина след разправията между ПФК "Левски" и "Медия Холдинг" ме търси човек от МВР във връзка със случая, а то какво се оказа, след като аз - като съвестен гражданин - се явих на поканата на въпросния служител в СДВР /Столична дирекция на вътрешните работи/:

Оказа се - че за мой срам - съм забравила, че съм пуснала официален сигнал до прокуратурата и до МВР (а не само съм писала в блога си) за вероятно престъпление от страна "Медия Холдинг" за нарушение на авторските права - това пък ме реабилитира като съвестен гражданин, макар и забраванко. Ама за 8 и кусур месеца какво ли не, и по-важно можеш да забравиш. Още повече, че - честно казано - не разчитах на никаква официална реакция.

Оказа се, че офэициална реакция все пак е имало, оитделен е вапросът доколко навременна. По сигнала ми е заведена преписка, която се е движила по надлежния ред, който включва в един момент и моите писмени обяснения. Да припомня, че официалното ми писмо до прокуратурата и МВР бе по повод на безобразните действия на ИК"Труд" по отношение на е-библиотеката на незрящия Виктор, когото чрез ГДБОП принудиха да затвори. Това, че ГДБОП се ползва като частна полиция от сума големи фирми и отделни богаташи, е толкова известен факт в блогосферата, че е излишно да давам линкове.

Написах си обясненията, включително и това, което ми казаха, а то не беше невярно - че нямам данни дали ПФК"Левски" и "Медия Холдинг" междувременно не са уредили спора си по извънсъдебен път. От което явно разбрах, че те това са и направили, а конкретният служител просто трябва да си довърши формално преписката, сиреч да я окомплектова с всички необходими документи, които включват и обяснение от страна на на гражданина, подал сигнала.

Не че очаквах, че прокуратурата ще започне дело срещу "Медиа Холдинг", но и не смятам, че това, което съм направила, е безсмислено. Защото колкото повече граждани започнат да разбират, че имат права, които могат и трябва да използват при необходимост, толкова повече ще приближава времето, когато ще заприличаме на европейска държава.

сряда, 21 февруари 2007 г.

Защо блогваш?

Любителско емпирично изследване от отворен вид: не ти дава набор отговори, от които до избираш, а възможност за свободен/отворен отговор.

Не очаквам особено количество отговори, но се надявам, че ще има.

вторник, 20 февруари 2007 г.

Абсурд е някой да гласува за Меджлиса и за български евродепутати

Пак ще препубликувам чужд текст (въпреки упреците срещу това)-от в."Дневник", защото усещам, че както в обществото, така и в блогосферата се завихря дискусия, която - меко казано - е далеч от компетентносттаи по такъв начин прави много възможно едно неразумно и даже вредно политически решение. А на обществото ни днес преди всичко е необходима разумна диескусия икато резултат от нея - разумно решение. Авторът на текста е последният, който може да бъде заподозрян в некомпетентност - проф.Михаил Константинов, доктор по математика и дългогодишен член и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), един от водещите специалисти по изборно право у нас.

Михаил Константинов, бивш зам.-председател на ЦИК: Абсурд е някой да гласува за Меджлиса и за български евродепутати

Защо принципът за уседналост в закона за евродепутати предизвика толкова големи дебати, като на практика гласовете от Турция могат да осигурят на ДПС около половин мандат?

- Ще започна с парадоксално твърдение - ограничаването на правото на изселниците в Турция да гласуват на евроизборите е жест на добра воля и е услуга за тях. Защото избирателите в Турция не са истински избиратели. Там видяхме хора, които стоят пред секциите, не знаят български, което е тяхно задължение по конституция, и отиват да гласуват за номер 3. Не искам повече да виждам човешки същества в подобно положение. Още по-малко нашите сънародници в Турция, които бяха подлагани на огромни и гнусни унижения - карани като изборен добитък пред урните. Това е нещо, за което някой рано или късно трябва да понесе отговорност. Сега тези хора имат възможност да запазят достойнството си, като не гласуват на изборите за Европарламент и не бъдат мъкнати с автобусите да променят вота в България, което стана практика. Кърджали щеше да има кмет - етнически българин през 2003 г., ако не бяха дошли точно 100 автобуса от Турция с 6000 избиратели.

Вярно е, че очакваните гласове са за под един мандат. Но ДПС иска с този ход да внуши на партньорите си чувство за вина и да извлече още повече аванти от властта - искат да доизсекат българските гори и да добетонират земите от "Натура 2000". Това правят в момента турските фирми в България - това е най-гнусното престъпление към бъдещите поколения. А и те сериозно се опасяват, че ограничения за уседналост ще бъдат въведени и за местни избори. Искам да кажа на лидерите на ДПС: не се безпокойте, тези изисквания ще бъдат въведени. За изборите за местни органи ще има 6-месечен ценз за уседналост, защото това е европейската норма.

Как практически ще се изпълни условието за уседналост? Юристите в парламента не знаят по какъв начин ще се доказва, че три месеца преди вота някой е бил в страната или в ЕС.

- Най-малкото е да се поиска да се проверяват всички влезли в страната през последните 48 часа преди изборите, което може да бъде доказано с данните от КПП. Тези хора трябва да докажат с паспорта си, че през последните три месеца са живели в страната или в друга европейска държава.

В избирателната секция ще им проверяват паспортите?

- Ако трябва, ще ги гледат. Като се стовари един автобус пред избирателната секция, веднага трябва да им се проверят паспортите. Може да се поиска подписване на декларация, че отговарят на условието, като глобата да е 5000 лв., да не говорим, че има и затвор за неверни данни в декларация. В чужбина ще бъдат разкрити секции най-много в посолствата. Хората, които са изпратени на държавна работа, ще гласуват там.

Това ще се отнася до тези, които са на държавна служба, но какво става със студентите в чужбина?

- Кои студенти? Те не гласуват. Преди да си скубем косите и да викаме "Вай!", нека кажем ясно колко са българите в чужбина с право на глас. В момента те са малко над половин милион според ГРАО. От тях 50-60 хил. гласуват в Турция и 15-20 хил. - в целия останал свят. Това е гласуването. Стотиците хиляди българи в чужбина извън Турция просто не гласуват. В Чикаго гласуват едва няколкостотин души.

Добре, дори и да са само десет души, защо да им се отнемат права?

- Да погледнем конституцията, нека да видим кои точно права им се нарушават. Чух идиотски твърдения, че конституцията можела да се тълкува. Не, законите не се тълкуват, те се изпълняват. Готов съм да се хвана на бас, ако някой ми покаже текст от конституцията, който е нарушен. Включително и коментарторите манипулатори знаят това нещо и затова избягват точното прочитане на текстовете. Вижте какво пише в основния закон: "гражданите, навършили 18 години... имат право да избират държавни и местни органи." Европейският парламент (ЕП) е европейски орган - нито е държавен, нито е местен.

По-нататък е записано, че изборите за членове на ЕП се уреждат със закон. Просто и ясно - законът е този, който ще каже как се уреждат. Тук четат конституцията, както дяволът чете Евангелието. Конституционният съд просто не бива да допуска дело по този въпрос. Същото е, ако някой изпищи, че иска да си купи имот на Луната, а тук това "конституционно" право му се нарушава. Люксембург не е тоталитарна държава, а там има ценз за уседналост пет години. В седем от десетте новоприети държави има това изискване. То много лесно се контролира. Единственият проблем възниква например така - един гражданин е излязъл преди три месеца през Капитан Андреево, външна граница на Европейския съюз. Автоматично компютрите го чистят от списъците - води се напуснал. Той от Анкара е отишъл в Берлин - оттам у нас идва и иска да гласува. В списъка обаче го няма. Той тогава просто трябва да докаже правото си

Да, но ако отива в Гърция и оттам в Турция?

- Ще отиде в посолството да гласува и там ще му проверят паспорта. Ще напомня - няма система, която сто процента да излови всички, които искат да нарушат закона. Ако си поставите за цел да излъжете системата, може и да успеете. Но това ще са единици. Обикновеният български гражданин няма да си рискува свободата и парите, за да угоди на някого.

И вие ли очаквате ниска активност на изборите за европейски депутати?

- Ниската активност много бързо стана европейска. За последния избран през 2004 г. Европарламент средно за Европа активността е била 41 процента, за някои държави дори под 30 на сто. В Германия например гласуват масово, те нямат под 80 процента активност.

А как се отнасяте към идеята за задължително гласуване в България?

- Аз съм против тази идея, макар че тя веднага ще постави ДПС на място. Има го в две държави в ЕС - Белгия и Гърция. Но в Гърция има и друг забележителен механизъм, който може да се въведе и тук - те цял живот гласуват на едно и също място. Ако живеете на другия край на Гърция, се връщате на същото място да гласувате.

Има и други спорни моменти в закона. Води се дискусия и дали бюлетината да е интегрална.

- Това е най-доброто решение. Има три причини, които я правят универсално и най-добро средство за гласуване, където, разбира се, няма електронно гласуване. Там виждате, образно казано, целия пазар.

Съображението, че ще има много имена в листата, е тъпо. В лист формат А3 нормално се събират дори и повече от 10 листи. Ако е във форма на дипляна пък, може и 25-30 партии да се съберат. Има по света и по 2 метра и половина дипляна. Второто най-важно нещо е, че не се фалшифицира. "Индийската нишка" изчезва - бюлетината не се копира, има защита. Третата причина е, че цял свят гласува така - те да не са малоумни. Вярно е, че в някои страни не гласуват с обща бюлетина. В Словакия например е така, но там избирателят получава всички бюлетини в комплект, избира си една и връща останалите, което си е интегрална бюлетина, само че на парчета.

Друг проблем са т.нар. преференции, вписване на предпочитанията. Те ще затруднят ли броенето?

- Не. Съвсем малко ще се удължи времето за това. Сега в момента комисиите броят за около час-час и половина, а вече ще броят за два часа.

Не се ли обезсмисля обаче преференцията, след като водачите на листите остават недосегаеми ?

- Напротив, те могат да се "покътнат", но при малък праг. Депутатите ме попитаха и аз им казах съвсем честно, че в Италия няма праг и преференциите действат, а в Словакия сложиха праг от 10 на сто и преференциите практически не подействаха. Казах им, че над 10 процента праг убива преференцията, те сложиха 15 процента. Докато ДПС имаха дори нахалството да поискат 50. Апелирам прагът да се свали най-много на 5 на сто, защото в момента лъжем хората. Те уж ще имат право на преференция, но то няма да бъде зачетено.

Очаквате ли след напрежението в мнозинството около принципа за уседналост отлагане на изборите?

- Отлагане на изборите е равносилно на много тежък държавен катаклизъм. Вярно е, че те още не са насрочени, но вече има нагласа да са на 13 май. Ако бъдат отложени, това говори изключително лошо за страната. Избори не се отлагат, освен ако не друсне осма степен по Рихтер и не се сринат два града. Депутатите едва до 13 март с мъка ще приемат закона. А по-късно става безсмислено, тоест, ако в парламента се мотаят още седмица, наистина няма да могат вече технологично да произведат изборите.

А вето на президента или сезиране на КС няма ли да ги отложи?

- Президентът Първанов ще върти и суче, но няма да наложи вето. Освен това той е в много тежко положение, защото е избран с фалшиви турски гласове. Има протоколи от секции с по 2500 гласували от Турция. Такова гласуване, което е за по 18 сек. на човек, в природата няма. И всичките тези "гласове" бяха за Първанов. КС на какво основание ще приеме изобщо да разглежда случая? Освен това той може шест месеца да го разглежда, а изборите ще свършат, а това, че текст е даден на КС, не спира действието му и решението ще важи за след изборите.

Конституцията няма отношение към реда за вота - там се регулира гласуването за държавни и местни органи, не за Европарламента. По света, където се гласува без ограничения, няма двойно гражданство. Това нещо много мижитурски го забравят някои наши коментатори. В Германия много хубаво си гласуват, но там всеки турски гражданин има възможност, след като навърши 18 години, да реши дали е турски или германски гражданин. Ако стане турски, не гласува естествено за Бундестаг и за каквито и да било там изборни германски или европейски органи.

Трябва ли да се премахне и у нас двойното гражданство?

- Задължително трябва да се премахне. Решението на този казус е елементарно - 5-годишен гратисен период за всички с двойно, тройно (има и такива!) и т.н. гражданство, за да решат какво гражданство избират. Какво е основанието да гласуват за два, три или даже пет парламента? Знаете ли колко българи имат тройно и четворно гражданство? Ние говорим за двойно гражданство, но то всъщност е многократно. Що за абсурд е това - някой да гласува за валията на Одрин, за турския Меджлис, за българския парламент, за българския президент, за кмета на Кърджали и за български евродепутати? Че и в референдуми и в Турция и у нас? Защо нещо не чувам да изпищи някой от щатните радетели за права, че всъщност тези с двойното гражданство имат два пъти по-големи права от обикновения български гражданин?

Наръчник: Какво трябва да знаем за провеждане на законен протест

Двама-трима блогъри напоследък ме упрекнаха, че често препубликувам чужди текстове, което едва ли не било спам. Според мен това е проява на дълбоко неразбиране на блогосферата като нов тип медиа. Има текстове, които със значимостта си заслужават да се знаят от повече хора, но традиционните медии /по различни причини/ като правило не правят това. Второто е разликата между препубликуването и т.нар. "контент-крадци". Коректният препубликуващ не само споменава източника си, но и дава линка към него. И тъй като смятам, че текстът на Пейо има голяма обществена значимост, го препубликувам. Мисля, че ще има хора, за които това ще е полезно.

Какво трябва да знаем за провеждане на законен протест

Последните седмици протестите станаха твърде чести. Два от най-отбелязваните протеста, тези на такситата и на еколозите по повод „Натура 2000“ бяха проведени и в нарушение на законовите изисквания. Тъй като нужното да се проведе законно събрание или манифестация съвсем не е много, бих искал да опиша основното, което всеки организатор трябва да знае.

Първото и най-важно нещо, което всички граждани трябва да знаят, е че за организиране на митинг, събрание или манифестация не се иска разрешение. Организаторът не иска позволение, а уведомява кмета на населеното място, за намерението му да организира такава проява. Провеждането може да бъде забранено при няколко изрично изброени хипотези, които са не лесни за доказване, а и решението може да бъде бързо оспорено пред съд.

Нормативна уредба
Провеждането на събрание или манифестация е конституционно право (Чл. 43 от Конституцията). Редът е определен в Закона за събранията, митингите и манифестациите, а всеки общински съвет издава наредба, която урежда детайлите за провеждане на такива събития на своя територия. Ето наредбата с изискванията за София. Упражняването на това право е гарантирано и с предвидените санкции в Наказателния Кодекс в чл. 174а предвижда до 2 години за този, който попречи на протестно събитие и до 1 година, за който проведе забрането такова. В първия случай производството стартира по тъжба на пострадалия.

Кой и кога може да организира и участва?
Всеки. Граждани или организации на граждани може да организират и участват. Условие е да не носят оръжие, да не са очевидно пияни или нарочно маскирани. Събранието или митингът се ръководи от председател, чийто указания трябва да бъдат спазвани от участниците. Организаторите се грижат за ненарушаването на обществения ред, като за това могат да търсят съдействие.
Проявите е допустимо да бъдат провеждани само от 6 сутринта до 10 вечерта.

Място за провеждане
Забранено е в непосредствена близост до военни обекти и в обозначената зона около Народното събрание. Да, там където бяха такситата и където май са се снимали „еко лудите“. В уведомлението организаторът посочва място за митинга или маршрут за манифестацията. На основание, че провеждането на това място може да създаде условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът може да предложи друго място/маршрут.

Кога се подава и какво съдържа уведомлението?
За събрание или митинг на открито — най-малко 48 часа преди обявения час. Организаторите на манифестация трябва да предупредят поне 5 дни предварително или ако случаят е наложителен — поне два дни. Уведомлението е в писмена форма и се адресира до кмета. Ето какво трябва да съдържа, направо от наредбата:

Чл. 18. (1) В уведомлението за провеждане на събрание или митинг се посочват: пълното наименованието на организатора и неговото седалище; точните имена и адреси на представляващите го лица, както и техните изборни длъжности; целта, мястото, времето на провеждане и предполагаемия брой на участниците.
(2) В уведомлението за провеждане на манифестация, освен данните по предходната алинея, се посочва и пътя на движението й.

Подава се в общината, която за София се намира на ул. Московска №33. Важно напомняне е да вземете входящ номер, за да може да си получите документа в срок. При провеждането на самия протест, организаторът е добре да го носи със себе си, за да може да докаже при нужда, че протестът е законен.

Това е по-важното, за което се сещам сега. Ако някой има въпроси или нужда от помощ при организирането на протест от негова страна, нека остави коментар или да се свърже с мен — ще се опитам да помогна.

HELP: Проблем с YouTube и с Google Video

Допрeди нямах никакви проблаеми - гледала съм и цели филми. Обаче след като се случиха две неща /независими едно от друго/, вече след някоя минута ми спира видеото. Едното нещо е, че доставчикът ми очевидно намали скоростта към външния нет. А другото е, че преинсталирах Firefox и се боя да не съм му намалила кеша, а не знам как се оправя това. Обаче с IE проблемът е същият, макар че не съм го преинсталирала. Мислех също, че нямам достатъчно свободеан ресурс на диск C: - обаче му освободих 5 GB свободни, и пак същото остана.

Има ли някой спец, който да ми каже какъв е проблемът е как да го реша?

Предварително ще съм му благодарна, а впоследствие и материално - в "Кривото" например :-)

За пълни RSS емисии

Един блогър, чието име не споменавам, макар че той персонално ме посочи като "черна овца", тъй като не намирам, че спорът е личен, постави в блога си въпроса за RSS емисиите - пълни или не, и категорично се обяви против пълните. Като убеден поддръжник на пълните, ще дам няколко сериозни аргумента в тяхна полза.

Почвам с призива на Kaladan, който бях разпространила преди време -Смърт на ограничените RSS емисии в блоговете!

Напоследък доста се интересувам от безсмислени кампании и се замислих за това каква кампания би била смислена. Определено имаме нужда от кампания, която да прокламира активирането на пълни RSS емисии в блоговете на хората. Тук е мястото да дефинираме “ограничена” и “пълна” RSS емисия. Ограничената RSS емисия, позволява да бъде показвана датата, заглавието и част от публикацията в даден блог, за пълно прочитане трябва да се отиде на самия блог. Пълната RSS емисия, позволява даден блог да бъде четен без дори да се налага неговото посещаване, нужно е само RSS агрегатор.

Защо ограничаването на RSS емисията на даден блог е зло?

1. RSS са измислени преди всичко за лесното и автоматично споделяне на информация, а не само за известяване за дадена промяна;
2. Може да Ви се вижда парадоксално, но ограничаването на начините, по които вашите читатели четат вашите писания е лошо;
3. Това че имате RSS емисия, която е ограничена ще откаже потенциалните потребители на RSS агрегатори да я ползват

Защо активирането на пълни RSS емисии за даден блог е добро?

1. Когато пишете в блог, Вие искате да бъдете четени. Пълните RSS емисии ще доведат до повече прочитания и проникване на вашите идеи сред четящите.
2. Пълната RSS емисия позволява автоматичното пре-публикуване на вашето съдържание. Това ще Ви направи по-видими и по-открояващи се от останалите блогове.
3. Споделянето винаги е било и ще бъде добро.

Ще загубите ли посетители?

Не! Просто ще следите статистиката на RSS емисията отделно, от статистиката за посещенията на Вашата страница.

Напоследък доста се интересувам от безсмислени кампании и се замислих за това каква кампания би била смислена. Определено имаме нужда от кампания, която да прокламира активирането на пълни RSS емисии в блоговете на хората. Тук е мястото да дефинираме “ограничена” и “пълна” RSS емисия. Ограничената RSS емисия, позволява да бъде показвана датата, заглавието и част от публикацията в даден блог, за пълно прочитане трябва да се отиде на самия блог. Пълната RSS емисия, позволява даден блог да бъде четен без дори да се налага неговото посещаване, нужно е само RSS агрегатор.

Защо ограничаването на RSS емисията на даден блог е зло?

1. RSS са измислени преди всичко за лесното и автоматично споделяне на информация, а не само за известяване за дадена промяна;
2. Може да Ви се вижда парадоксално, но ограничаването на начините, по които вашите читатели четат вашите писания е лошо;
3. Това че имате RSS емисия, която е ограничена ще откаже потенциалните потребители на RSS агрегатори да я ползват

Защо активирането на пълни RSS емисии за даден блог е добро?

1. Когато пишете в блог, Вие искате да бъдете четени. Пълните RSS емисии ще доведат до повече прочитания и проникване на вашите идеи сред четящите.
2. Пълната RSS емисия позволява автоматичното пре-публикуване на вашето съдържание. Това ще Ви направи по-видими и по-открояващи се от останалите блогове.
3. Споделянето винаги е било и ще бъде добро.

Ще загубите ли посетители?

Не! Просто ще следите статистиката на RSS емисията отделно, от статистиката за посещенията на Вашата страница.

Експериментът на един професионален блогър - Amit Agarwal, е категорично ясен, рязко значимо повишаване на посещенията след пускането на пълни RSS емисии:



А съществува и е-подписка за пълни/кратки RSS емисии, което значи, че проблемът нито е само нашенски, още по-малко пък по нашенски персонален.

Съвсем не смятам, че мнението ми е априори правилно, намерението ми е да породи (евентуално) дискусия между българските блогъри за RSS емисиите. Надявам се, без персонални квалификации.

Паметниците на културата - 3


Споменах вече, че незаконно разрушиха сграда-паметник на културата на ул."Московска" и ето какво гради на освободения терен някое богато парвеню.

понеделник, 19 февруари 2007 г.

Паметниците на културата - къде е ключът от бараката

Копирам този текст от в."Дневник, поради обществения интерес на софиянци, за който управниците ни пет пари не дават.

Голяма част от над 2000-те сгради - паметници на културата, в София са в тежко състояние и пред срутване, съобщи директорът на Националния институт за паметниците на културата арх. Георги Угринов след срещата с главния архитект Петър Диков.

Повод за нея беше падналият в неделя вечерта покрив на дома на поета Христо Смирненски на ул. "Отец Паисий" в центъра на града. Сградата е национален паметник.Комисия установи в понеделник, че къщата е разрушена умишлено. Според експертите са премахнати основни носещи елементи на покривната конструкция, съобщават от общината. Резултатите ще бъдат предадени на прокуратурата.

Сградата на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Бенковски" също е пред срутване, след като повече от 20 години е безстопанствена, предупреди арх. Угринов. Той призна, че част от паметниците умишлено се оставят да рухнат.

Целта на срещата между двамата архитекти беше да се координират мерките между институции за поддържане на сградите. Угринов и Диков се разбраха сградите - паметници на културата, да бъдат сведени до минимум. "Преценката ще става от гледна точка на днешното време и възможностите на общината и държавата да ги поддържат. Те не са големи и затова най-добрият вариант е отдаването им под наем чрез публично-частно партньорство" (ако лондонските и парижките управници разсъждаваха така, сега нищо нямаше да остане от тия исторически градове - бел.моя), каза Диков. Той даде пример с къщата на Смирненски. Половината от сградата се стопанисва от ромската организация "Купате" и тази част била в отлично състояние. Ако договорът беше подписан за цялата сграда, покривът на другата част нямаше да падне, каза Диков. Другата възможност е да се приложат два текста от Закона за паметниците на културата и музеите. Те дават право на общината и държавата да ремонтират сгради срещу ипотека.

Угринов и Диков заявиха, че ще настояват пред парламента да се завишат многократно глобите за преустройства на жилища и сгради без строителни книжа. В момента санкцията е 500 лв. и по думите на Диков не плаши никого.След рухването на сградата на ул. "Алабин", при което загинаха две жени, кметът Бойко Борисов и главният архитект разпоредиха проверка на опасните постройки в София, която трябва да приключи до 20 октомври. Много собствениците отказват да декларират какви преустройства са направили, а някои дори не допускат инспекторите да влязат в изтърбушените партери, каза арх. Влади Калинов, шеф на отдел "Контрол по строителството" в общината. Причината е, че част от преустройствата са незаконни. Диков призна, че му "настръхвала косата", когато се разхожда по улиците, заради рушащи се еркери, балкони, фасади и покриви.

"Събарянето на стари сгради - паметници на културата, е псевдоуправленски и сталиновски подход. Те се рушат не заради проблеми в архитектурата, а заради управлението на държавата. Не е опасна нито една стара постройка, която се поддържа и не е засегната от безумни преустройства", заяви арх. Тодор Булев, зам.-председател на Съюза на архитектите. Той даде пример с къщата на Смирненски. Половината от сградата се стопанисва от ромската организация "Купате" и тази част била в отлично състояние. Ако договорът беше подписан за цялата сграда, покривът на другата част нямаше да падне, каза Диков. Другата възможност е да се приложат два текста от Закона за паметниците на културата и музеите. Те дават право на общината и държавата да ремонтират сгради срещу ипотека.

Стихове - деволюция

Покрай първия си /и примитивен/ сайт, който открих /защото го бяах забравила/, открих, че съм писала - според мен нелоши - стихове. И стихо-абстиненциятя му хвана. С ясното съзнание, че силата ми е в аналитичното писане, а не в художествената литература и в частност в поезията, все пак ме нападнаха стиховете. Обещавам пред себе си обаче, че няма да злоупотребявам с тях, защото ако има нещо, което ме дразни в блогосферата - то са преди всичко блоговете на поетесите.

Сега пускам пак стих, обещавайки, че няма скоро да има друг:

Аз съм 20 цигари на ден,
Аз съм десетки страници четени Нет.
Аз не спя по нощите.
Аз пия, когато съм зле.
Слушам музика с часове, когато не съм.

И пак не знам кой съм...

Лична еволюция?

Някога знаех,
Че стиховете
Описват света
Защото той не е мисли, а чувства.
И стиховете идваха, без да ги търся.

Днес знам да пиша отчети и статии.

Хипократовата клетва

Препубликувам Abator, защото мисля, че в днешното време на корумпирани и безхаберни медицински администратори, включително на министерско ниво, и немалко корумпирани лекари, това е важно да се знае:

ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА


Клетвата, с която се кълнат българските лекари

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на
баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам
обширни обяснения, ще им развивам доктрината, като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според
познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови
и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да
лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята
професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея
дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!
Хипократовата клетва е препечатана от официалния текст, който се връчва на всеки дипломирал се лекар заедно с дипломата, за да се закълне при церемонията за завършване на образованието. Оригиналът се съхранява в деканата на Медицински Университет, София.

19 февруари - нестандартно

Рокери в почит на Левски
Неочаквано бе да видя група рокери край паметника днес. На въпроса за повода за събирането им, отговорът бе удивително кратък и удивително говорещ за мисленето на питащия:
- За Левски сме, за какво друго?

След което освен да се засрамя, друго не ми оставаше.

Графити - куче

Lazy Week Prеview 12.02 -19.02

Седмицата ми беше тягостна - без- причина, може би лека депресийка. Хубави неща обаче имаше:

- Калин ми дари "Последния еднорог". Който не е чел тази книга - за първи път преведена на български - все едно е пропуснал "Малкият принц", "Алиса...", "Мечо Пух", "Магьосникът от Оз", "Питър Пан" и още ли вечни книги да изброявам... За мен са вечни, защото всеки възрастен - у когото е съхранена част от детето, което е било - винаги ще има намира нещо в тях. Нещо, което те ще му дават.

- Парите и формалностите за костно-мозъчната трансплантация на Дарина са вече налице. Заминаването в Израел е предстоящо. Не очаквах, че сред обикновените българи (не тежкарите по новините) да има толкова много добри и отзивчиви хора.

- Добрите хора, без всякакви организации и институции, които дадоха старта на кампанията за Дарина, май се готвят да не оставят този огромен опит за акумулиране на човешка енергия и да продължат - как, не знам - но очаквам. Ако това се реализира, аз писах на един от тях, че съм налице с всичко, което мога. С пари не мога, но имам доста познания, умения, компетентности и контакти. Тъй че се надявам. Надявам се за другите дечица като Дари.

Ако още не сте поискали ниски данъци, не е късно

Петицията за ниски данъци: Кой ще бъде номер 1000?

Петицията за намаление облагането на труда събра почти 1000 подписа. Скоро ще разберем, кой ще бъде с номер 1000.

Ако все още не сте подкрепили петицията, може да го направите като кликнете тук.

събота, 17 февруари 2007 г.

Кучивръз


В безистен на ул."Мадрид", където има зоомагазин, видях това великолепно дизайнерско решение.

За добрите хора и тежкоболните деца

Хората, които направиха невъзможното - да осигурят лечението на Дарина, без да са организация или институция, а просто са добри хора, имат намерение да продължат инициативата за спасяване на деца. На сайта на Дари сега е публикувана историята на 7-годишния Светльо и силно се надявам, че и той ще има шанс за живот - благодарение на всички добри и отзивчиви хора, които се оказа, че има в България.

Свeтлозар Асенов Чолаков е едно прекрасно дете, което изпълва с възхищение хората около себе си. Още от малък той е много любвеобвилен и бързо печели симпатиите на хората. До 15 октомври животът на Светлозар беше като на всички други деца – щастлив и изпълнен с много любов, фантазии и игри.

На 15 септември той тръгва на училище. Това го прави щастлив, нетърпелив и любопитен. Две седмици след започването на учебната му година обаче, той започва да вдига силна температура. Разболява се. На шестгодишното дете му се налага да се бори с нетърпими болки в костите, които го обездвижват. Идва ред на силните антибиотици, които не подобряват здравословното му състояние. Започват да се правят изследвания и става ясно, че той се е разболял от една от най-тежките болести – левкемия. Точната диагноза на Светльо е лимфобластна левкемия наличие на филаделфийска хромозомна форма – 190. Това е една от най-тежките форми на левкемията.

Това е шок, за който не може да се обясни с думи. Това е трагедия. Всички близки и познати са сразени от убийствената новина. Животът на едно малко прелестно дете изглежда свършва до тук. Той не се е наиграл, не се е налудувал, още няма драскотини по коленете си от колелото.

Светльо влиза в болница внезапно. Започва химиотерапията. Тя е дълга и тежка, неминуемо води до странични ефекти. Майка му Вили заедно с татко му Асен влизат в ада. Коледа посрещат в болничната стая, а Нова година – в интензивното. За Светльо и родителите му животът придобива други измерения. Нищо вече не ги радва.

А на Светльо му се живее...

Той не иска детството му да свършва. Играе му се навън с другите деца. Затъжил се е за приятелите си. Иска да му се пак да ходи на училище и да задава безброй въпроси на учителката, а после и на мама. Сега той всеки ден пита: „Мамо, кога ще се приберем вкъщи?” Но и мама Вили трудно отговаря на този на пръв поглед лесен въпрос.

За да се прибере вкъщи, да върне детския си живот, да стане всичко по старому, Свельо се нуждае от трансплантация на костен мозък. Ние – неговите каки и батковци, лели и чичовци, баби и дядовци, умоляваме всеки, който може да помогне да се отзове.

Малкият ни Светльо се нуждае от вашите средства, защото за родителите му донорството и следоперативното лечение са непосилни. В момента се търси международен донор. Докато се намери такъв детето ще продължи своето лечение с химиотерапия и с надежда и вяра, че няма да има повече усложнения.

Съдбата се оказа така жестока към шестгодишния Светльо и към родителите му, чието единствено щастие е самият той.

Всички ние се обръщаме към вас: „Моля ви помогнете! Помогнете на Вили и Асен да спасят единствената си рожба! Да върнат щастието си...

Благодарим ви! Че страдате и се молите с нас, че сте съпричастни с това тежко изпитание, пред което се изправяме всеки ден!

Вили и Асен Чолакови

Tи можеш да му помогнеш като изпратиш средства, според възможностите си, на :

IBAN BG92UBBS80021005296320

BIC UBBS BGSF

БАЕ 20080023

СМЕТКА 1005296320

за Светлозар Асенов Чолаков

Майката Вили и бащата Асен благодарят на лекуващия екип в Детска онкохематология гр. Пловдив, в т.ч. на д-р Стоянова, д-р Спасова, д-р Мумджиев, д-р Сапунарова и всички мили хора

Епикризата, която показва заболяването на Светлозар и защо се налага откриването на банкова сметка за лечението му





Семейството на Светлозар отговаря на телефон: 0 896 232 676

ЕDIT:
Сайтът на Дари се реконструира поради приключването на кампнанията за нея - аз се надявам, че идеята на инициаторите - той в нова форма - да продължи да събира усилията на обикновените хора да помагат на тежкоболни деца. А дотогава сайтът на Светльо е Седемгодишният Светлозар се бори с левкемията - една от най-страшните болести на 21 век

Иран - следващата американска война?

Британски военни, пожелали да останат анонимни, са съобщили на "New Statesman" , че "американските военни са насочили фокуса си към Иран", след като Саддам беше свален.

Американската армия, военноморските сили и военновъздушните сили вече са готови с военните планове и в последните 4 години изграждат бази и провеждат тренировъчни учения за "Операция Иранска свобода". Адмирал Фалон, новия шеф на Централното командване, наследи вече напредналите компютърни планове, наречени TIRANNT (Theatre Iran Near Term).

Администрацията на Буш направи сериозни усилия, за да изпрати втори самолетоносач в Персийския залив. Но това е само върха на айсберга. След 11 септември американските военноморски сили могат да прехвърлят 6 други самолетонасача в рамките на месец. Двата самолетоносача в Залива - "Джен Стенис" и "Дуайт Айзеинхауер" могат да бъдат допълнени с още три - "Роналд Рейтън", "Хари Труман" и "Тиодор Рузвелт", а също така и с "Нимиц" Всеки самолетонач може да носиш стотици ракети Круз.

И това са самолетоносачи, които не бяха ангажирани във войната с Ирак. Задачата им е да противодействат на иранските сили, които заплащват да атакуват петролните танкове, и да защитят нефтените полета и инсталациите за добив на нефт. Учебните тренировки за тази задача са започнали още след иранската революция от 1979 г.

Щатските планове за атака срещу Иран вече оценяват, че най-малко 10 000 цели могат да бъдат ударени едновременно. Междувременно неограниченото военно финансиране в последните години доведе качеството на "умните бомби" до качествено ново ниво. Новите бункер-поразяващи конвенционални бомби тежат по-малко от половин килограм. Според експерти на "Боинг" бомбите с малък диаметър GBU-39 ще увеличат 4 пъти огневата мощ на САЩ в сравнение с тази от 2003 г. Един Стелт или Боинг-54 сега може да атакува 300 до 500 отделни цели с голяма точност, базирана на GPS-системи.

Други индикатори също сочат, че войната не е далеч. Департаментът за отбраната публично заяви, че набира наемци, владеещи фарси, за да обучават бъдещите войници. Вашинтгноски субконтрактори работят по 7 дена седмично, превеждайки на фарси.

След като военните и военноморските сили бъдат в готовност в региона, точното време на войната ще зависи от политическите и икономически фактори, както и от подходящите метереологични условия, необходими за аеро- и сателитното разузнаване. Един кувейтски вестник, базиращ се на анонимни кувейтски източници, прогнозира, че атаката ще започне преди първата седмица на април, когато Тони Блеър ще трябва да напусне премиерския пост, а неговата политическа и финансова подкрепа е важна за поредната война на Буш.

Според някои аналитици, в Иран вече се води война с ниска интензивност, особено активна в райните, населени с кюрди, където американски специални части провеждат тайни операции.

Сенъторът Джеймс Уеб отправи питане към външния министър Конди Райс дали администрацията смята, че без одобрението на Конгреса е възможно едностранно действие срещу Иран без да има конкретна заплаха от него. Райс се измъкна от пряк отговор.

Подобен въпрос бе отправен към съветника по национална сигурност Стивън Хадли дали е съгласен с мнението на демократите, които настояват, че Конгресът трябва да вземе решение за атака. Източници от администрацията парираха въпроса, като се позоваха на правомощията на Буш като върховен главнокомандващ, приложени от него при войната срещу Ирак.

А председателят на сенатската комисия по разузнаването Джон Д.Рокфелер открито изрази тревогата: Нима ни трябва още един Ирак?

петък, 16 февруари 2007 г.

Dali Atomicus

Още в началото на блогърството си писах за тази невероятна снимка, но след време установих, че линкът към нея не е актуален, сиреч снимката я няма. Затова сега я намерих и качих в акаунта си във Flickr - така че да я има винаги за фотофеновете.

Сюрреализмът доминира в годините след Първата световна война и оказва голямо влияние върху цялата култура, дори днешните дизайнери и модни фотографи трябва да са благодарни на Дали и съмишлениците му.
Самият Салвадор Дали с удоволствие позира като модел за портрети. Особено плодотворно е сътрудничеството му с фотографа Филип Холсман, направил цяла илюстрирана книга за Дали. Странните фотографии наподобяват картините на великия художник, на една от тях Дали гледа към череп, съставен от телата на седем голи девойки. На друга - "Dali Atomicus" художникът е представен като ядрото на атома, около което се носят в пространството вместо електрони - стол, котки, статив с платно и вода.
За да направи този кадър Холсман използва много мощни светкавици в студиото си, които му осигуряват голяма рязкост. Дали подскача в момента на снимката, в същото време трима асистенти подхвърлят котки, а четвърти плиска вода, която от бързата скорост стои като замръзнала във въздуха… За тази снимка, фотографът е направил 28 дубъла!

Жлъчни камъни

Една сериозна причина да имаме познания за жлъчните камъни е да знаем как да избягваме силните болки, които причиняват. Но най-важната причина е, че жлъчните камъни могат да застрашат живота чрез възпаление на жлъчния мехур или предизвиквайки хроничен панкреатит. Жлъчните камъни могат да запушят жлъчния тракт, при това по правило причинява болката. Но ако болният не получи адекватно/компетентно лечение, болестта може да се усложни. Нелекуваната адекватно жлъчно-каменна болест може да доведе до холецистит (възпаление на жлъчния мехур), както и до увреждане на черния дроб и панкреаса, така че като сумарен резултат да доведе до смъртен изход.

С последващ пост ще пиша за необходимото лечение и диета.

Каракачанска овчарка

Преглеждам с кои ключови думи най-често попадат на блога ми и една от тях е "каракачанско куче/каракачанска овчарка". И понеже немалко хора се интересуват, реших да копипейстна най-добрата страница за това великолепно куче.






"В полите на югозападен Пирин, на десет километра от гр. Кресна се намира село Влахи - родното място на Яне Сандански. както разказват местните именно заради родените във Влахи Яне Сандански и Герасим Тошков, селото е било умишлено обезлюдено от социалистическата власт. Дори и нормален път не е направен, "като отмъщение" за борбата за свобода на Македония. Сега в почти изоставеното село живеят около 12 постоянни жители. От повечето къщи на бившето голямо село, са останали само рушащи се каменни зидове, накацали по стръмните каменисти терени. Заедно с причудливите скални образувания наоколо, тези руини от създават неповторимо магнетично излъчване на селото.

Точно на това място от извесно време се случват интересни неща. Една неправителствена организация, Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие - "Семпервива" вече четвърта година реализира интересни проекти. Дружеството се специализира в опазването на стари, изчезващи породи животни. Най-мащабният за сега проект който се реализира в с. Влахи е този, целящ опазването на трите породи селекционирани от каракачаните. Проектът е наречен "Опазване на каракачанската овца, каракачанския кон и каракачанското куче - едни от най-старите породи в Европа". Работата включва много дейности необходим за постигането на тази цел и за устойчивостта на проекта. С цената на стотици експедиции в страната екипът на "Семпервива" е успял да събере последните автентични екземпляри от тези породи за база на развъдна дейност. Работата с каракачанското куче започва още през 1991 г. като постига голям успех в опазването на породата.

Дружеството има най-големия архив от 6000 снимки и информация за породата, събирани педантично в продължение на 13 години. Направено е много в посока стандартизиране на породата, организиране на племенна книга, клубна дейност и мн. др. Дружеството е организатор на ежегодни специализирани изложби на каракачански кучета в градовете Перник и Стара Загора. Една от интересните дейности касаещи породата е проекта на "Семпервива", по който се предоставят каракачански кученца на овчари с цел предпазване на техните стада от нападения на хищници. Този проект стартира през 1997 г., като съвмес тен проект на "Семпервива" и програмата за изследване и опазване на едрите хищници в България изпълнявана от "Сдружение за дива природа Балкани". Две са основни цели в работата, намаляване на конфликта между хората и едрите хищници и връщане на каракачанското куче в естествената му среда. Тук е мястото да споменем, че в с. Влахи е и основната база на проекта за, изследване и опазване на вълка в България. във връзка с образователната част на този проект, в близост до селото е изградена голяма волиера. В тази волиера, която всъщност е заграден естествен ландшафт живее кроткият като куче вълк Въчо. Всеки, който посети "вълчия" проект може да види Въчо и дори да си поиграе с него.В селото ще бъде изграден и уникален за Източна Европа образователен център за едри хищници.

През 2000 г. започва активна работа на Семпервива за спасяване и на другите две каракачански породи. С много труд от страна на екипа е създадена солидна база на проекта, включваща основна (зимна) и помощни - (летни) станции. Започвайки с малък брой животни през 2000 г. - сега Семпервива разполага с нуклеусно стадо от 260 овце, две групи каракачански коне и с 45 разплодни каракачански кучета. Още от първите си участия на животновъдни изложби овцете на проекта печелят призовете за най-типични представители на породата. животните се отглеждат целенасочено по традиционен за тях начин, с цел да се запази техния автентичен тип и качества. При това се налага практикуването на височинен трансхуманс, който осигурява необходимото за тях сезонно придвижване практикувано в миналото от помадите каракачани. Стадото каракачански овце се придвижва от ниските части на планината, през зимата до алпийските пасища, през лятото. Шест специално подбрани и обучени каракачански кучета придружават стадото и го охраняват перфектно. Породата каракачанско куче е сред най-древните породи кучета в света и не случайно се е превърнала в легенда заради своите работни качества. Специалистите от Семпервива твърдят, че гарантират за качествата единствено на чистокръвните каракачански кучета, а не мултихибридите познати като българско овчарско куче. Двете групи каракачански коне подобно на овцете пасат през зимата недалече от се лото а лятото се движат свободно по алпийските пасища в местностите: "Черната вода", Синанишкия циркус, Ленище и др. влиянието, което оказва изпасването от домашни животни е много важно за подържането на високопланинските тревни съобщества. Подържането на групи коне се използва в някои европейски Национални Паркове за да се осигурят условия за оцеляването на някои редки видове животни, като лешояди, орли, лалугери и др. Например Националният парк "Дадя" в Гърция. Според "Семпервива" това е добър вариант и за Пирин. В контекста на това, Семпервива заедно с Е.Т. "Филип Седефчев" беше организатор и изпълнител на двата пастирски заслона в местностите "Черната вода" и "Зиданицата", по инициатива на НП "Пирин" и Българо - Швейцарския проект. Каракачанският проект е много атрактивен за чуждестранни туристи и студенти. Те имат възможността да наблюдават и да участват в специфични, традиционни дейности свързани с отглеждането на животните. Участват в походи с каракачанки коне по маршрути в парков район Сипаница и да се наслаждават на уникални природни гледки. Работата за опазване на редки породи и дейностите свързани с едрите хищници са пряко свързани с опазването на природата на Пирин планина и с Националния Парк. Двата екипа ревностно популяризират уникалната природа на Пирин и при всеки удобен случай изтъкват неразделността на природа, бит и традиции. Идеята е, че каракачанското стадо например, е нещо което само посетилите Югозападен Пирин могат да видят и обратното.

Уникалността на проекта е в неговия симбиотичен характер и във възвръщането на един специфичен стар начин на живот. Този труден, но красив начин на живот и уникалната природа кара чужденците посетили проекта да не сдържат своето възхищение и да идват отново и отново.

Оригиналната идея на Семпервива е в бъдище да превърне с. Влахи в "портал" към Националния Парк. Според председателя на дружеството и координатор на проекта Сидер Седефчев, е възможно селото да стане притегателно място за основния туристопоток към и от парков район Синаница. Разбира се за да стане това трябва да се направят много, много неща. Едни от най важните са реализацията на такива интересни и атрактивни проекти.

Сидер Седефчев БДОБР - Семпервива
"

четвъртък, 15 февруари 2007 г.

За Дари - да живее


Дари и нейните родители вече имат готовност да заминат за Израел.

Паспортите и визите им са издадени, самолетните билети – предоставени от националния ни превозвач. Ако всичко е наред с детето, ще отпътуват на 18.02.2007 в 22.50 часа от летище „София”. В Тел Авив ще ги чака транспорт, който ще ги отведе в Hadassah Ein-Karem в Йерусалим.

Практика на клиниката е в периода на изследванията и търсенето на донор, детето да не живее болнична среда. Затова, Дари ще отседне в хотела към болницата . Представяме ви офертата на хотела за едномесечен престой. 44

Офертата е за 6-месечно лечение, но според разказите на родители, излекували децата си в тази болница, трябва да сме подготвени за по-дълъг престой – около 1 година, а нерядко до окончателното излекуване минават 2 години. Болестта е трудна за овладяване, съпътства се от редица усложнения и често се налага втора трансплантация. Благодарение на всички вас, имаме финансовата готовност да посрещнем евентуалните допълнителни разходи.

Останалото е късмет, който желаем на малката любимка на България с цялото си сърце!

Ще продължим редовно да ви информираме за състоянието и лечението й.


Bulgarian

Проектът "Хамад"

Писах вече "Да спасим Хамад", но подведена от активизма си, не обясних какво представлява проекта "Хамад" и кой е Хамад. А трябваше. Пиша го на английски, тъй като смятам, че хората, които биха били съпричастни, са владеещи езика.

Adel Hamad was a teacher of elementary school orphans, a hospital worker, and someone who coordinated the delivery of food, medicine and blankets to refugees. He has been imprisoned for 5 years and classified as an enemy combatant, despite the lack of any allegations or evidence that he ever acted against the U.S. or its allies, or even had political sympathies for those who did. His friends and colleagues describe him as a funny, apolitical man who loved charity work and ping-pong.

One of the U.S. Army Majors at his Tribunal called his detention unconscionable.
Growing evidence shows that the majority of prisoners in Guantanamo Bay have not committed any belligerent act against the U.S. or its allies. These prisoners, who have no legal recourse, have not been given their day in court. Nor have their detentions been scrutinized by a judge. They remain in jail year after year, separated from their families, often not fully knowing the accusations against them or the identity of their accusers.

* About Us
* Hamad's Story
* Habeas Corpus, Why you should care
* Wrong Place, Wrong Time: Innocents in Guantanamo

The CIA, the Defense Department, commanders in the military, have all acknowledged that there are many innocents in jail. Yet instead of expediting their release, Congress recently eliminated the writ of habeas corpus, an essential safeguard enshrined in our Constitution against an unchecked executive power. Before habeas corpus existed, rulers could throw people in jail without justification and without the prisoner having the right to defend himself in court.
The good news is that with the convening of the new congress in 2007, several senators are pressing to revisit the Military Commission Act, which nullified habeas corpus. This will no doubt help to shed new light on the situation of the detainees at Guantanamo Bay, and improve the chances of the release of those who are innocent.

By joining Project Hamad you are not declaring that Adel Hamad or any other detainee is innocent. You are joining others in calling for the restoration of habeas corpus, that anyone detained by the U.S. government has the right:

* To know the accusations against them
* To have a lawyer
* To have the merits of their case reviewed by a federally appointed judge

Adel Hamad and other detainees, who to this day have never been charged with a crime, deserve this. You can help this cause by spreading the word of Project Hamad to your friends and family.
Join the Project!


Графити - Goat серия 1

Началото на goat серията:

Да спасим Хамад

Получих този мейл от подписка моя в активистки сайт и се чувствам длъжна да го популяризирам:

"Dear Veny Gyurova,

Project Hamad is excited to welcome our first guest blogger, Brandon Mayfield.

Mr. Mayfield, a Portland attorney, was wrongfully accused and incarcerated for the Madrid bombings. He is currently challenging the constitutionality of the Patriot Act in district court. The outcome of this case will have serious implications for u11s all. Read Brandon Mayfield's blog entry at:

http://projecthamad.org/blog/2007/02/12/brandon-mayfield

We anticipate having many more guest bloggers in the future. If you have suggestions for guest writers who you think could write compellingly about this subject, please drop us an email.
Contribute to Project HamadProject Hamad has set up an advertising fund so that we can expand our reach on the internet and get Adel Hamad's story heard by more people. You can contribute to the campaign at:

http://projecthamad.cmail1.com/.aspx/l/146518/85448525/projecthamad.org/take-action/donate/

Radio Appearances

Project Hamad and Adel Hamad's lawyers have been interviewed on the radio several times. You can listen to these interviews from Air America and KBOO 90.7FM on the news page of the website.

Action Alert
Senator Dodd has just introduced the Restoring the Constitution Act of 2007. This act would restore habeas corpus, expedite judicial review, assert our commitment to the Geneva Convention, and exclude testimony in trials obtained through torture. Senator Dodd is asking for citizens to become co-sponsors at:http://projecthamad.cmail1.com/.aspx/l/146518/85448525/restore-habeas.org/

More Project Hamad news
Project Hamad appears in Second Life
Two high school students start Project Hamad clubs at Facebook.com
Boingboing features us for a 2nd time
A Colorado State Representative contacts us to help draft a Guantanamo resolution
Amnesty International sends us the first draft of the case sheet for Adel Hamad that will appear on their website
Voice of Witness, a division of McSweeney's publishing house, would like to include Adel Hamad, in their new book on detainees
Connecticut Art Exhibit features piece on Project Hamad
Adel Hamad is featured on the front page of a major Sudanese newspaper (his home country)

In just 5 weeks Adel Hamad has gone from an unknown detainee to one of the most talked about. We would like to continue the momentum. Please email us with any ideas or suggestions you may have and encourage your friends, your spouses, and colleagues to join the project. Our membership levels and your support show congress that this is an issue that the world cares about, and encourages them to take action.

Help us spread the wordInvite a few friends to join Project Hamad

Thanks for your support
David, Laura and Ben

p.s. Now you can subscribe to the blog by email and RSS. See the upper left corner on the Project Hamad blog for more details:


http://projecthamad.cmail1.com/.aspx/l/146518/85448525/projecthamad.org/blog/

"


сряда, 14 февруари 2007 г.

Графити - Dont Stop The Art Creation

Дясното у нас - що е то и за какво служи

Безсрамно копипействам уважавания от мен Юлиян, защото е изказал брилянтно мислите ми, които не можех да формулирам:

Син лакмус by Julian Popov on 13/02/2007 2:58 PM

Много е лесно да разберете дали синьото се възстановява. Задайте си
следните 4 въпроса:
* говори ли синьото за ЕНП?
* употребява ли думата "дясно"?
* говори ли за коалиции?
* инициира ли вотове на недоверие?
Ако отговорите на четирите въпроса са "не", тогава синьото се е възстановило.
Ако отговорите и на четирите са "да", тогава то е все още в безнадеждно
състояние. Може би, ако използваме този тест, ще излезе, че синьото се е
възстановило наполовина.

Още една червена точка за Бойко Борисов


От Юлиян разбрах, че каквото и да си говорим за Бойко Борисов, човекът се вслушва. Ето инфото, което без Юлиан сигурно нямаше да знам:

"Кметът иска проверка за замърсяването на въздуха в София

Автор: Dnevnik.bg 05 февруари, 15:52

Кметът на София Бойко Борисов е изпратил предложение до директора на Регионалната инспекция по околна среда и води за извършване на съвместни проверки на основните източници на емисии във въздуха на територията на столицата, в това число и комбинат "Кремиковци", съобщиха от пресцентъра на общината.

Предложението на кмета е участие на представител на направление "Зелена система и екология" на СО при подготовката и извършването на самите проверки.

Резултатите от наблюденията ще бъдат оповестявани публично. Първата съвместна проверка ще бъде на комбинат "Кремиковци" на 8 февруари .

Борисов предлага да бъде изградена нова станция за автоматичен мониторинг на качеството на атмосферния въздух в района на гара Яна , която да осигурява представителни данни за замърсяването на въздуха в резултат от работата на комбината.

Кметът настоява данните от автоматизираната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух изпращани онлайн в Изпълнителна агенция по околна среда от 4 -те съществуващи станции /Дружба, Хиподрума, Орлов мост и Надежда / да бъдат представяни в реално време в Столична община, като по този начин ще се осигури сигурна и навременна реакция на администрацията и компетентните органи по околна среда при констатирани наднормени замърсявания."


Отдавна казах, че ще следя какви ги върши Кметът Борисов и балансът му дотук е плюс. И пак повтарям: Не съм му фен, но не съм му и антифен. Фенската идеология изключва прагматизма, който е най-важен при съвременните избори, най-вече при местните. Така че сметката, която му водя в блога, ще определи гласуването ми. Или липсата на такова.

вторник, 13 февруари 2007 г.

Графити

Инициатива "Без бакшиш"

От Йовко разбрах за инициативата "Без бакшиш" . На адреса на инициативата пише и следното: "Очаквайте в скоро време на този адрес портал, посветен на проблема с таксиметровите шофьори в столицата ни...И нека 51 годишният шофьор, чиято душа стана изкупителна жертва на простотията в държавата ни, намери покой." А също така ще припомня и за протеста, за който научих от Eneya - 16 февруари - ден без таксита.

Почти не ползвам таксита, но това, което мога да направя, е да популяризирам тези граждански реакции чрез блога си, защото според мен в блогосферата се зараждат наченки на гражданското общество. То, милото ни, е още слабичко, но ние - кой друг? - трябва да го укрепваме.

16 февруари - ден без таксита


Видях при Eneya протеста срещу таксиметърджиите и се присъединавам като го популяризирам - нещо като "предай нататък".

понеделник, 12 февруари 2007 г.

Lazy Week Review 02.05.07-12.02.07

Продължавам отдавна забравената идея за Lazy Week Review> - понеделнишки постове Lazy Week Review - нещо като "Седмичен обзор на мързеливеца" или по-самоласкателно - "Мързеливо седмично ревю". Иде реч за неща, които са се случили през изминалата седмица и съм имала намерение да блогна, но съм отложила с доброто намерение да го направя задълбочено/сериозно, което се е оказало най-удобния път към несвършаването. Защото всеки българин знае, че най-добрият и сигурен път да не свършиш нещо е да го отложиш с цел да го направиш добре.

Тази седмица:

- Гледах "What the Bleep We Know" - филм, който разтърсва
- Прочетох двете книги на Георги Стоев, един от ключовите фигури във ВИС
- Пак ми се появи депресията
- Научих доста за квантовата физика

Предполагам, че немалко хора ще бъдат най-малкото възмутени, но мисля да пиша отделен постинг за важните за мен неща.

Клипът на Джордж Майкъл за Буш и Блеър

Сашо Кръстев пусна весел клип за любовта между Буш и Блеър и нямаше начин да не се сетя за скандалния клип ня Джордж Майкъл за това, че Блеър е Бушовия пудел. След малко търсене го намерих:



Enjoy it!

Заводът за преработка на отпадъци - митове и факт

Разни експерти и самообявяващи се за такива, плюс неограничено количество "общественици" водят пропагандна и лобистка война срещу идеята на кмета Бойко Борисов за изграждане на завод за преработка на отпадъци в София.

"Експертността" им се срива от следния факт: В София от години функционира подобен завод, и то за особено опасни отпадъци и то функционира в центъра на София. Става дума за така наречения инсинератор на територията на Александровска болница, който преработва отпадъците от болниците, които - повтарям - са особено опасни.

Дали лобистите против завода в София знаят това, или им е удобно да го премълчавят? За финансовите измерения на премълчаването е нелепо да говоря, всички знаем как е.

"Метрополис" - новаторската медиа

MetropolisПри Йовко прочетох:

"От петък online изданието на Икономедия metropolis.bg започна да публикува статии, новини и информация под условията на договорите за използване Creative commons.

Предполагам не е изненада факта, че именно Икономедия прави тази крачка, защото групата винаги е била склонна да експериментира и първа да прави необходимото в унисон с ритъма на времето, в което живеем, което няма как да не бъде адмирирано. Блоговете на “Капитал” от доста време са под Creative commons, но сега вече България може да се похвали и с новинарско online издание, списвано от професионални топ-журналисти, което публикува свободно съдържание.

Едно огромно браво на всички, които имаха (и ще имат) куража да излязат от Матрицата и да са част от революцията! Ура за metropolis.bg!"

Препубликувам го дословно, защото го е казал много хубаво, а и блогът му е лицензиран под Creative Commons.

Предполагам, че "Метрополис" е "артилерийска подготовка" срещу медийния Голиат - ВАЦ-овите вестници, които преди време реагираха бурно на намерението на "Икономедиа" да издава безплатен вестник. Гневната им реакция бе пълен анахронизъм, защото в Европа безплатните издания бележат сериозни пазарни успехи, а у нас същите резултати имат вече наложилите сe безплатни списания. Но това е ахилесовата пета на самозабравилите се гиганти - загубват иновативната си способност, защото - поради гигантоманията си - забравят, че времето променя всичко - технологии, бизнесмодели, пазарни монополи.

Война срещу Иран - два въпроса

Обичайното напоследък обяснение от Белия дом за необходимоста от нападение срещу Иран (изместило доскорошния аргумент за възможността държавата да придобие ядрено оръжие) е, че Иран подкрепя и организира религиозните сблъсъци в съседен Ирак. Нелепостта е очевидна.

Над 80% от терористичните актове са дело на индивидуални сунити или на сунитски милиции. И политическо безумие от страна на Иран е да подкрепя сунитската съпротива, особено с оглед на стратегическата му цел - създаване на теократична шиитска държава в Ирак.

Вторият въпрос е за България. Независими военни стратези и аналитици от различни държави са единодушни, че един предвестник на нападението ще е базирането на самолети-танкери за гориво, служещи за презареждане във въздуха на бойните самолети, на необичайни досега места и за подобна дестинация почти единодушно посочват България.Ако това стане - а се опасявам, че ще стане по нашенски табиет, без политически и публичен дебат, игнорирайки парламента - последствията от това участие във войната могат да са катастрофални. Независимо от съпътствашите обяснения, че това, видите ли, не било участие, а логистична подкрепа. Ама за иранците тези али-бали не хващат дикиш. И да не дава господ, при подобно развитие на ситуацията да се разминем с ответни реакции - било преки държавни, било дело на индивидуални шиити-камикадзета.

След Шакти, в луксозния ЦУМ-ски затвор идва черна пантера

Вероятно стреснат от реакцията на защитниците на тигърчето Шакти, затворено в аквариум в ЦУМ, за да забавлява посетителите, собственикът - пловдивският бизнесмен Георги Гергов, реши да дари Шакти на пловдивчани. Той е договорил с пловдивския кмет Иван Чомаков в местния зоопарк да бъде обособен специален кът за Шакти. Бизнесменът е готов заедно с общината да инвестира средства в ремонта на западналата зоологическа градина в Пловдив. На пръв поглед благородно решение, обаче ако се втренчим в подробностите, нещата вонят:

7 000 евро е платил Гергов на чешки зоопарк за тигърчето, което е почти седем пъти по-малко от парите, които общината ще даде за нейния нов дом, призна Чомаков. Парите за клетката на Шакти ще бъдат заделени от икономиите в бюджета на Пловдив за 2006 г.

Пловдивската община прави пореден царски жест към Гергов, като поема ангажимент да осигури комфортни условия за живот на тигрицата му. Пловдивският експертен съвет по устройство на територията преди дни гласува за изграждането на специална клетка от 300 кв.м. За целта вече е обявена обществена поръчка.

За изграждането на новата клетка ще бъдат платени 95 000 лв. По неофициална информация сумата ще дойде от 20-милионния бюджетен излишък на пловдивската община. Общо 137 000 лв. от него са предвидени за зоокъта край Гребната база. Засега не е ясно дали начинанието ще успее, тъй като в зоокъта нямат толкова свободно пространство, отколкото се нуждае Шакти.

В момента останалите живи животни в клетките изнемогват, тъй като парите от години не достигат. Състоянието на пловдивския зоопарк е ужасяващо и на този фон новият дом на Шакти ще изглежда като имението на Майкъл Джексън на фона на "Столипиново". В къта до Гребната база над една трета от клетките са празни. Обитателите им са измрели от старост или болести. Всички животни и птици страдат от ревматизъм заради влажността на въздуха от близостта до изкуственото езеро и река Марица. Сега гълъби, кокошки и плодящи се без задръжки кози са основните обитатели на зоологическата градина, където пловдивчани се събират повече, за да чоплят семки, отколкото да показват на децата си милионна част от гледания по "Аnimal Planet" свят на животните.

А за пълната алчност и безочие на Гергов свидетелства фактът, че в стъклената клетка в ЦУМ ще се настани малка черна пантера. Двамата Гергови-младши усилено търсят да купят в чужбина хищник, който да замести Шакти.

Очаква се скоро благодарният общински съвет да гласува решение, с което Пловдив официално ще се преименува на "Герговград". Така и без това започналото изкупуване на безценица на града от Гергов ще добие една особена завършеност. Чомаков флиртува със състудента на Румен Петков - Георги Гергов, защото са му обещали за гювечите към Гергов да го направят посланик след мандата му като кмет. Абе синьо-червена мафия, това са тези типове!

"Врабчета" - "Бански на лалета"

Чат-пат гледам по какви ключови думи попадат на блога ми и твърде се изнeнадах, че редовно търсят "бански на лалета". Оказа се, че това се дължи на един коментар, в който се споменава тази песен (аз дори не знаех, че е песен). Потърсих я и се оказа, че е много весела песен на детската група "Врабчета".

Ето текста:

"Когато с теб се разхождам по плажа
разбирам колко си влюбен във мен
и много искам на всички да кажа
че ти си само за мене роден.

Да, да, да, да това не е шега!
Защото знам, че другите момчета нямат бански на
лалета,
нямат твоите сини очи...
И сега ще ти призная, с теб обичам да играя,
ти си принца на мойте мечти.
Да, да, да, да това не е шега!

Когато с тебе отивам на кино,
екрана светва и в него си ти,
и зная пак ще съм твоя любима,
защото мене сънуваш, нали?

Да, да, да, да това не е шега!
Защото холивудските момчета нямат ризи на карета,
нямат твоите бели зъби...
И сега ще ти призная, с теб обичам да играя,
ти си принца на мойте мечти.
Да, да, да, да това не е шега!

Когато сутрин закусвам със мама
отново знам, че си мислиш за мен.
Повярвай просто спасение няма,
защото ти си за мене роден.

Да, да, да, да това не е шега!
Защото знам, че другите момчета нямат бански на
лалета,
нямат твоите сини очи...
И сега ще ти призная, с теб обичам да играя,
ти си принца на мойте мечти.

Ще почакам да порасна
и за теб ще се оженя,
ще живееме прекрасно,
цял живот ще бъдеш мой!
Yeee!"


А за самата песничка да припомня къде ги качвам:
Влизате в Gmail.com с юзърнейм veny.gjurova и пярола 17071935; отваряте папката "Sent Mail" и там е песничката, за улеснение заглавиетона мейла е на песничката.

Enjoy it!

Графити - антивоенни

Графити - Извади телевизора от главата си


Телевизията отдавна не е медиа, а изключително успешна корпорация. Стоката, която продава, са зрителите (измервани с разни рейтинги), а купувачите са рекламните агенциии, обслужващи големите корпорации. Новините, публицистиката, културата, образователните предавания са нискорейтингови, следователно рекламата в тях е минимална, което води до изчезването им от тв екрана. Филмите, сапуненитеа сериали и игрите са средствата, които съблазнявят зрителите да се превръщат в стока за тв босовете, която я продават на рекламните босове.

Ако искаш да си свободен човек, извади телевизора от главата си, защото той формира мислите ти, а не ти - както се самозалъгваш.

Дарина - последни новини

Не очаквах, че чрез Интернет Дари ще получи шанс за живот. И тъй като казах, че редовно ще пиша новините за нея, с радост копипействам от сайта за нея:

"Скъпи приятели на Дари!

Радостни сме да ви съобщим, че е въпрос на няколко дни, първоначално обявената сума от 600 000 лв. за лечението на момиченцето да бъде достигната! Водим усилена кореспонденция с проф. Шимон Славин от клиника Hadassah Ein-Karem в Израел. Засега, професорът е готов да приеме детето и да извърши костно-мозъчната трансплантация със стволови клетки от нефамилен донор. В момента се изготвя оферта за лечението. Тя ще включва търсене на донор, костно-мозъчната трансплантация и следтрансплантационно поддържащо лечение за период от шест месеца. Очакваме и информация за нужните средства за квартира, храна и други съпътстващи престоя на семейството разходи. Веднага щом Дора и Росен (родителите й - бел.моя) получат официалната оферта, ще я публикуваме тук.

Паралелно с това проучваме клиники в Германия и САЩ, за да имаме готовност, ако по някаква причина клиниката в Израел не поеме лечението, Дари да замине без забавяне в друга държава.

В деня, когато сумата стане факт, ще обявим официално край на кампанията. Сайтът ще продължи да ви информира за всичко, което се случва с Дари, но активното набиране на средства ще бъде прекратено. В случай, че след успешното излекуване на Даринка останат дарения в сметката, те ще бъдат преведени на други деца в нужда.

Благодарим на всички дарители за проявеното милосърдие и щедрост!"

Приятели и читатели мои, пуснете SMS, ако банковият превод ви е непосилен:

Абонатите и на трите мобилни оператора могат да изпратят празно съобщение (SMS) на кратък номер 1365 и по този начин даряват 1 лв (Мтел, Вивател) или 1,50 лв (Глобул) зйа лечението на Дарина.

и по този начин даряват 1 лв (М-тел, Вивател) или 1,50 лв (Глобул) за лечението на Дарина.