сряда, 19 юли 2006 г.

Парното и други гадости

За парното стана ясно, че ни правят на идиоти - от години непрекъснато повишават цените като ни убеждават, че било необходимо, за се покриели разходите, а то било заради огромните далавери. Ако някой мисли, че са задигнати само онези 10-тина млн. евро от шефа на столичната топлофикация Валентин Димитров, много се лъже - това е комисионата му за основните откраднати пари, които отиват за финансиране на партиите. Никъде по света обслужващият персонал не взима повече от този, когото обслужва. Тези, които покровителстваха гозини наред Димитров, са господарите му. Те са от всички политически цветове - червеният Овчаров, синият Софиянски, жълтият Милко Ковачев и всички червени+сини+жълти съветници в общината. Което иде да покаже, че политическата паплач няма цвят и всичко, което се нарича многопартийна система е лъжа и измама за тъпия избирател.

Същото става с водата, с с чистотата, със здравеопазването - но там далаверите не са лъснали. А ги има. Преди 4-5 години за чистота се даваха 40 млн. лв. Сега се дават 160 млн. Някой да е забелязал София да е по-чиста? С водата е същото като се сравнят разходите преди концесията и сега при концесията - а загубите са същите и качеството е същото. Да не говорим за здравеопазването. През 1994 г. лежах 3 месеца в болница с много тежък остър пиелонефрит. Лекуваха ме с най-модерните антибиотици, наложи се да ми преливат имуноглобулини, правиха ми няколко скъпи изследвания, не трябваше да си нося и да доплащам нищо, даже рушвет не ми искаха. И всички болни бяха така (а за три месеца много можеш да видиш). Това обаче беше при гадната "социалистическа" нереформирана система на здравеопазване. Сега тя е реформирана. Като резултат поглъща много повече пари, болните трябва да дават огромни рушвети, ако искат да бъдат качествено лекувани, а алчните доктори, фармацевтичните мафиоти и безделниците от здравната каса и министерството продължават да искат още пари - от нашите здравни вноски и нашите данъци (това последното е за парите, които дава здравното министерство).

По тези и други подобни причини не вярвам на държавата, не вярвам на политиката и политиците, не вярвам на медиите, не вярвам на това, което се нарича демокрация и пазарна икономика (това съвсем не значи, че вярвам в онова, което наричаха социализъм).

Вярвам в силата на мисълта, а не в това, което обществото ни внушава. Вярвам в отделните човеци, а не в масовия консуматор и гласоподавател. Вярвам..., много е дълго това, в което вярвам, и трябва отделен постинг, за да се опише, ще го резюмирам в две думи - вярвам в алтернативната глобализация.

понеделник, 17 юли 2006 г.

Край на цигарите

Не съм писала от 2 седмици май. Защото спрях да пуша. Странно звучи, но това е причината. Бях безобразен пушач - 2 кутии и малко на ден. Което като се сметне е 1 цигара на около 20 минути - т.е. почти непрекъснато. За разлика от всеобщото убеждение, че много трудно се оставят цигарите, особено от страстни пушачи като мен, стана много лесно. Без хапчета, без лепенки. Една невероятна книга ми даде метода - "Лесен начин да спреш да пушиш" от Ален Кар.

Авторът е бил счетоводител. Пушел години наред по 3 пакета на ден. Многократно правил опити да ги откаже и все безуспешни. Накрая стигнал до психотерапевт, който го хипнотизирал, но пак без резултат. Обаче хипнозата му дала някакво просветление и той сам открил начина да спре да пуши. И спрял! После започнал да помага на други хора да спрат и успехът му бил толкова голям, че зарязал счетоводството и отворил клиника за отказване от цигарите. Написал и книга, която станала бестеселър.

Съзнавам, че звучи невероятно с прочитането на една книга да сложиш край на многогодишно злостно пушене, но е факт и при мен. Спрях ги от раз и не само това. Не изпитах никаква абстиненция - пориви да запаля, неистово желание да запаля, депресия, чувство, че ми е отнето нещо много скъпо и близко, безсъние и прочие. Само един от всички симптоми на отказването се появи, но доста силно - трудността и по-точно невъзможността да се концентрирам. Започвам да чета нещо (независимо книга или на компютър) и го зарязвам, не мога да се съсредоточа. С писането още по-зле. Иначе се чувствах прекрасно, но умствена работа просто не можех да върша. И така две седмици. Сега мисля, че премина. Оня ден се усетих като зачетох една книга и не я оставих след 5 минути. Учудих се и продължих - да, беше приключило и това. Знаех, че е един от симптомите при отказването, но не очаквах, че ще е толкова дълго.

И така, пак съм тук - вече като чисто нов и щастлив човeк :)

вторник, 4 юли 2006 г.

Гадни банери за гадна постъпка



























Николай Кубарелов е направил тези банери, които са линк към протестния блог http://protest.bloghub.org. Аз си сложих най-малкия в блога, в сайдбара. Който е възмутен от гадната постъпка на "Труд" спрямо Виктор и Bezmonitor, може да си сложи някой от тях. Не зная как да изпиша кода им без да излезе самият банер, затова си ги свалете и ги качете на блога си. Който не знае как да ги направи, да пише, ще опитам да обясня и покажа някак.

понеделник, 3 юли 2006 г.

Школа по съблазняване


Безумната обява не ме учуди толкова, колкото фактът, че има хора, които са си откъснали листче с телефона и сайта на въпросното... какво? Отворих сайта и разбрах, че е глог (така Dir.bg наричат бeзплатната си блог хостинг услуга, която е лошо направена - междудругото). Публикациите в глога са..., абе нямам думи. И да се върна на хората, откъснали координатите - колко ли са закъсали? Или са в предпуберска възраст (щото при пуберите, доколкото се ориентирам, проблемът отдавна не съществува)?

Печалба от споделяне на медийни файлове

Slashdot съобщава за нов сайт - eefoof.com, подобен на YouTube и Google Video, който обаче дава възможност на юзърите да печелят част от рекламните приходи на сайта. Ако даден юзър качи интересно видео, музика, флашче, картинка и каченото генерира голям трафик през месеца, юзърът ще получи част от рекламната печалба на сайта.

Интернет има нужда от теб!



Американското правителство организира на 26 юли публична среща за обсъждане на управлението на Интернет, тъй като договорът на ICANN (упражняваща техническа координация и управление на Интернет домейн имената) изтича на 30 септември. Националната телекомуникационна и информационна администрация (NTIA) отваря публичен board (не съм сигурна как се превежда и го оставям така) за обсъждане като всеки е свободен да коментира, но трябва да побърза. Коментарите трябва да се изпратят до петък, 7 юли. Изобщо не намерих такъв board, колкото и да рових в сайта на NTIA, но е даден адрес, на който да се пращат коментарите - DNSTransition@ntia.doc.gov. Както и да е, смятам да си драсна мнението. Досега са получени купчина мейли, в които се настоява американското правителство да сподели властта си върху Интернет с други правителства или организации. В близките дни се очакват и становища от различни Интернет организации, вкл. и ICANN.